Iz Jožičine kuhinje: Kruh, zamešan z moško pomočjo

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za sveži kruh. Recept je enostaven, spekli ga boste kot bi mignil!
Sveže pečeni domači kruh. (foto: Jožica Ostrožnik)
Sveže pečeni domači kruh. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ker še v moji roki ni moči za mesenje kruha, mi je tokrat pomagal moški del pri zamesitvi, fajn mi je blo ...
Nekako takole je zgledalo, pripravila sem mu vse sestavine, nič ni ugovarjal, potrpežljivo je zamesil, rezultat pa na slikcah ...

Sestavine:

1 kg moke bele gladke tip 400 (ali moka po želji)
1 kocka svežega kvasa
1 čajna žlička sladkorja
6,5 dcl mešane tople tekočine, (voda in mleko do 40 stopinj)
1 žlica masla raztopljenega do 40 stopinj (ali 1/2 dcl olja)
1,5 do 2 dkg soli

Da sem mu prihranila čim več časa, sem uporabila kar direktni postopek zamesitve.

K presejani moki sem dodala vse ostale sestavine, zamešal mi je v srednje mehko testo, ki je počivalo 45 minut.

Vzhajano testo sem razdelila na 3 kose po 1/2 kg, jih pookroglala in jih pustila počivat 15 minut.

Oblikovala sem jih v štruce in jih položila z zaključki navzdol na namaščen pekač. Pustila sem jih vzhajat na dvojno količino.

Pred peko sem vzhajane štručke na vrhu zarezala z ostrim nožem ter jih namazala s toplo vodo.

Peka v prej ogreti navadni pečici na srednji rešetki pri 200 stopinjah/35 minut.

Štručke morajo dobiti zlatorumeno barvo pri belem kruhu, pri temnih kruhih pa lepo rjavo.

Ko vzamem kruh iz pečice, ga premažem z oljem in dobro pokrijem, za mehko skorjico.

Izdelki, ki so težki 40 do 50 dkg, se pečejo 30 do 40 minut.
Izdelki, ki so težki 50 do 70 dkg, se pečejo 40 minut.
Izdelki, ki so težki 1 kg, se pečejo 50 minut.

Pripis: če hočete imeti lepe štručke, naredite v pekaču med njimi razmah - takoj , ko jih položite v pekač.

Midva z mojim moškim sva danes malo kršila pravila dobre peke. Pravilno je, da se kruh prvih 10 minut peče pri temperaturi 220 stopinj, nato pa se le ta zmanjša na 180 - 190 stopinj in se peče nadaljnih 20 - 30 minut.

Ampak saj veste, tudi nekaj nežnosti nama ne škodi, pa čeprav v kuhinji.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Iz Jožičine kuhinje: "Ferrero rocher" rolada

Če ste ljubitelji sladkega, potem morate vsekakor pripr...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

KUHALNICA: Ledena sladica s čokolado in pistacijo

Semifreddo je italijanska beseda za “polovično – ledeno...

Iz Jožičine kuhinje: Vložena jajca

Če vam ostajajo jajca, jih lahko tudi vložite. Tako pri...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtovi čupovci

Hitro pripravljeno in zelo okusno pecivo vam bo zelo vš...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Iz Jožičine kuhinje: Bučke v omaki

Sezona bučk je tu. Če jih imate na svojem vrtu, pa še t...

Iz Jožičine kuhinje: Češnjev zavitek

V sezoni češenj prihaja iz Jožičine kuhinje odličen rec...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.