Iz Jožičine kuhinje: Maslena potica

Jožica ostrožnik je tokrat pripravila masleno potico po več kot sto let starem receptu.
Maslena potica (foto: Jožica Ostrožnik)
Maslena potica (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Gospa Marija Velec je ena tistih gospodinj, ki zna podati odličen in preizkušen recept, hvala ji.

Mnogokrat zasledim ob kakšni objavi zapis :"ena na hitro".
Pri potici, pa naj si bo to orehova, pehtranova, rožičeva, maslena ali katerakoli druga, ni nič na hitro.
Zanjo si je potrebno vzeti čas, jo zamesiti s toplino vaših rok, pripraviti nadev in ga zviti z ljubeznijo, jo speči z občutkom ...

Za masleno potico boste potrebovali:

40 dkg boljše gladke moke
20 dkg ostre moke
4 rumenjake
10 dkg sladkorja
3/4 kocke svežega kvasa (dobre 3 dkg)
1 dcl olja
sol po občutku (jaz dam 3/4 male žličke)
2 žlici ruma
naribana limonina lupina
mleko po potrebi (cca 2.5 do 3 dcl)

Za masleni nadev:

25 dkg masla (naj bo prvovrstno)
8 rumenjakov
15 dkg sladkorja
2 vanilijeva sladkorja
sredica mehkega belega kruha (cca 15 do 20 dkg)

Za peko: pekač velikosti 30 krat 20 cm s peki papirjem

Najprej postavite kvasec (1 dcl mlačnega mleka + nadrobljeni sveži kvas + 1/2 žlice sladkorja + 1 žlica moke) in počakajte, da se aktivira.

V skledo presejte obe moki (da bo testo bolj rahlo), ju ob strani solite in naribajte limono.

Posebej zmiksajte rumenjake, sladkor, počasi prilijte mleko in olje in še prav malo premiksajte.

Na koncu dolijte še rum.

Pripravljeni moki najprej dodajte v jamico kvas, ga zagrnite.

Dolijte jajčno mešanico in zamesite mehko, voljno testo (mesite malo dlje - za boljše testo).

Pokritega vzhajajte na dvojno količino, to je približno vsaj 45 minut.
Če želite, ga lahko še enkrat premesite in ponovno vzhajate.

Medtem si pripravite masleni nadev:

Maslo stopite (bodite z glavo pri delu, da vam ne zavre).

Posebej v penasto stepite rumenjake, sladkor in vanilijev sladkor.

To dodajte v stopljeno maslo.

V to nadrobite sredico kruha, ki naj jo bo toliko, da nadev ni več tekoč.

Izdelava:

Vzhajano testo razvaljajte,enakomerno namažite, zvijte, prepikajte, (jaz ga prepikam tudi že na polovici zvijanja) in vzhajajte (to je vsaj 45 minut).

Tik pred peko masleno potico namažite z beljakom.

Pecite na 180 stopinjah,z ventilatorjem (pečico si prej ogrejte).

Čas peke 45 minut.

Namig: če imate potico že več dni in je malo trda, preden jo jeste, jo dajte za par minut v mikrovalovno pečico in bo kot bi jo trenutno spekli.

Saj mi ne boste verjeli, danes pa jaz enkrat zadovoljna sama s sabo. Potička se je krasno zvijala, nič ven ne uide, nadev fenomenalen.

In še moj nasvet, katera je ne bo poizkusila, ji bo žal.

Pozdrav Iz Jožičine kuhinje!

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Drugačen jesenski zavitek

Jesenski 'štrudelj' je malce drugačen od običajnega. V ...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.