KUHALNICA: Polenta s šampinjoni

Polenta s praženimi šampinjoni je kot nalašč za hitra kosila oz. že bolj večerje med dinamičnim delovnim tednom. Vse sestavine v receptu za polento s praženimi šampinjoni so brez glutena.
Polenta s praženimi šampinjoni (foto: OblizniPrste.si)
Polenta s praženimi šampinjoni (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Sestavine zadostujejo za glavno jed za eno lačno osebo. Potrebujemo:100 g instant polente, 500 ml vode, ščep soli; 250 g svežih šampinjonov (1 mala košarica), 1-2 jedilni žlici olivnega (ali drugega) olja, 3 drobno nasekljane stroke česna, za pest svežega nasekljanega peteršilja, poper, sol, 1 jedilno žlico sveže iztisnjenega limoninega soka.

Vodo prelijte v kozico in ji dodajte ščep soli. Počakajte, da zavre. Ko zavre, počasi vsipajte polento v vročo vodo in ob tem ves čas mešajte, da se ne naredijo grudice.

Počakajte, da zavre in nato zmanjšajte ogenj. Polento ves čas mešajte, dokler se vsa voda ne absorbira (dobrih 5 minut).
 
Preberite tudi: Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Polento odstavite z ognja in se lotite šampinjonov.

Šampinjone dobro sperite pod tekočo vodo in jim odstranite ali tik pod klobukom odrežite bete. Če so šampinjoni večji, jih prerežite na polovičke ali četrtine. V ponvi segrejte olje, dodajte nasekljan česen ter ga pražite približno minuto, da zadiši in rahlo zarumeni.

Česnu dodajte šampinjone in jih dušite na močnem ognju, da vpijejo olje. Večkrat jih premešajte. Kozico s šampinjoni pokrijte in zmanjšajte ogenj na polovično vrednost. Počakajte, da šampinjoni oddajo vodo.

Znova zvišajte ogenj na maksimum in dušite šampinjone 5-7 minut, da voda izpari. Ob tem šampinjone večkrat mešajte. Ko izpari vsa voda, dodajte jedilno žlico sveže iztisnjenega limoninega soka. Začinite jih s soljo in poprom. Čisto na koncu, ko ste šampinjone že odstavili z ognja, dodajte nasekljan svež peteršilj in premešajte.

Polento razporedite na krožnik in jo s kuhalnico nekoliko sploščite, da naredite podlago za šampinjone. Na polento nadevajte pražene šampinjone in uživajte v odličnem hitro pripravljenem kosilu.

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Iz Jožičine kuhinje: Linške oči

Jožica tokrat predstavlja enostaven in slasten recept z...

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Recept: Protivnetna juha z ingverjem

Protivnetna ingverjeva juha je odlična za krepitev imun...

Iz Jožičine kuhinje: Domači rezanci

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za pripravo domačih ...

Mesni kaneloni po dunajsko

Ljubitelji ocvrte hrane boste danes prišli na svoj raču...

Sivka - dišeča lepotica, ki lajša stres, depresijo, nespečnost, glavobole ...

Spoznajte sivko in njene izjemne pozitivne učinke na zd...

TOP 3 smutiji za zdravo jesen in zimo

Preprosti, ultrazdravi in lahko prebavljivi – smutiji. ...

Iz Jožičine kuhinje: Ohrovtova enolončnica

Ohrovtova enolončnica je okusna in enostavna jesenska j...

Ko mošt vino postane, alkohol telo objame

V dnevih, ko se letošnja trgatev grozdja spremeni v vin...

KUHALNICA: Okusen veganski namaz

Zelo rada imam mlečno zelenjavne namaze, vendar ker se ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.