Iz Jožičine kuhinje: Okusni šmoren

Iz Jožičine kuhinje je tokrat zadišalo po slastne šmornu, Recept je enostaven, navdušeni boste.
Šmoren (foto: Jožica Ostrožnik)
Šmoren (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Šefov šmoren (Bine Volčič)

Gostilna letos ne išče šefa, sem pa recept za šmoren preplonkala od strogega šefa. Gremo v akcijo.

Za 3 osebe rabimo naslednje sestavine :

2 jajci, ki ju bomo ločili (upam, da me razumete prav)
2.5 dkg sladkorja
2.5 dcl mleka
11 dkg gladke bele moke
1/2 stroka vanilije
ščep soli
1/4 pecilnega praška

maslo
sladkor v prahu

Sam se ne bo naredil, malo bomo pomigali in bo na krožniku.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Najprej stepemo beljake in 1/2 sladkorja v čvrst sneg.

Rumenjake zmešamo z mlekom, vanilijevo sredico in nato še s preostalimi suhimi sestavinami.

Ne se vest neslano, sol je potrebno tudi dodati.

Na koncu bomo dodali sneg in prav nežno premešali vso maso (pride zelo rahla).

V vroči ponvi bomo raztopili maslo.

Vlili zmes za šmoren cca do debeline 1 cm in pekli na majhnem ognju.
Ko se zmes strdi in spodaj lepo zapeče, šmoren z lopatko previdno razpolovimo in obrnemo, ko se tudi na drugi strani lepo zapeče, ga z lopatko razrežemo na manjše kose in premešamo.

Pečenega potrosimo s sladkornim prahom, premešamo in pustimo minutko ali dve, da sladkor na njem karamelizira.

Ni kaj reči, okus in rahlost si zaslužita pohvalo, še največ pa šteje,da ni masten.

PRIPIS: lahko ga naredite tudi z mešanico bele in polnozrnate moke.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sivka - dišeča lepotica, ki lajša stres, depresijo, nespečnost, glavobole ...

Spoznajte sivko in njene izjemne pozitivne učinke na zd...

TOP 3 smutiji za zdravo jesen in zimo

Preprosti, ultrazdravi in lahko prebavljivi – smutiji. ...

Iz Jožičine kuhinje: Ohrovtova enolončnica

Ohrovtova enolončnica je okusna in enostavna jesenska j...

Ko mošt vino postane, alkohol telo objame

V dnevih, ko se letošnja trgatev grozdja spremeni v vin...

KUHALNICA: Okusen veganski namaz

Zelo rada imam mlečno zelenjavne namaze, vendar ker se ...

KUHALNICA: Polpeti v paradižnikovi omaki

Velikokrat se mi zgodi, da med tednom ostane nekaj star...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

KUHALNICA: Okusna ajdova kaša

Ajdova kaša je staro in zdravo živilo. Pripravite si jo...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.