Iz Jožičine kuhinje: Pašta fižol

Bi nekaj na žlico, a nimate ideje kaj? Predlog za enolončnico je tukaj, nasitna jed iz fižola, zelenjave, suhega mesa, testenin ..., eni ji pravijo fižolova juha, drugi mineštra, danes naj bo za spremembo pašta.
Pašta fižol (foto: Jožica Ostrožnik)
Pašta fižol (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zanjo boste potrebovali:

1/2 kg fižola
15 dkg mesnate hamburške slanine (ali domače prekajeno meso)
2 žlici maščobe (olje, mast ...)
1 večjo čebulo
2 večja rdeča korenčka
3 - 4 zrna (stroke) česna
1 polno žlico moke
1 ravno čajno žličko rdeče mlete paprike
1 žlico paradižnikove mezge (v sezoni jo lahko nadomestijo 4 zreli paradižniki, lahko pa tudi konzerva pelatov)
2 lovorjeva lista
večji ščep majarona
10 dkg testenin (1 pest)
sol
sveže mleti poper
*sveže nasekljan petršilj
*po vaši želji lahko dodate tudi šetraj, baziliko ali rožmarin

Preberite tudi: Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

Priprava:

Fižol namočite prejšnji večer, da se vam bo hitreje skuhal.
Pred kuhanjem vodo odlijte in nalijte novo. Fižol skuhajte, priporočam, da ga solite tik pred koncem kuhanja, saj sol upočasni proces kuhanja fižola.

Na maščobi skupaj pražite nakockano čebulo, na večje kocke narezano hamburško slanino in kolobarčke ali kocke korenčka, to je približno 10 minut.Dodajte lovorjev list, majaron, narezan česen, ko le ta zadiši, poprašite z moko in potrosite z mleto papriko, dodajte mezgo (paradižnik ali pelate) in zalijte, najbolje kar s fižolovko (lahko tudi z vodo ali jušno osnovo), vse kuhajte toliko časa, da se korenček zmehča (približno 10 minut), nato dodajte kuhan in odcejen fižol in pest testenin, solite poprajte in kuhajte še toliko, da so testenine kuhane. Pašta mora vsebovati toliko tekočine, da so sestavine vsaj dva prsta prekrite z njo.

Za lepši izgled pri postrežbi poskrbite z nasekljanim petršiljem.

Predlog: Skupaj s fižolom lahko kuhate kos prekajenega mesa.

1/4 fižola lahko pretlačite in ga tako dodate jedi pred koncem kuhanja.

Testenine lahko skuhate ločeno in odcejene vmešate v izgotovljeno enolončnico.

Nasvet: Čebulo vedno nasekljajte tik preden jo rabite, ker na zraku oksidira in po kuhinji se vam bodo širile neprijetne vonjave.

Preberite tudi: Zeljna juha – kako skuhamo okusno in zdravo zeljno juho?

Pri korenčku se dragoceni A vitamin sprosti šele tedaj, ko se korenček med termično obdelavo veže z maščobo.

Drobni česnovi stroki so najpogosteje ostrejšega okusa.

Kuhalnico s katero mešate jed med kuhanjem, nikoli ne puščajte v hrani, ker z njo mešamo več jedi, ki se jih kuhalnica navzame, saj tako lahko pokvari okus katere od jedi.

Fižol povzroča vetrove, še posebej takrat, ko ni dovolj kuhan.

Zdaj pa bežite fižol namočiti, če mislite jutri jesti pašto.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

7 načinov za uporabo ostankov kave

Vsi vemo, da mrzla in postana kava ni niti približno ta...

KUHALNICA: Pomarančni piškoti

Pomarančni piškotki so okusni, krhki piškotki z omamnim...

KUHALNICA: Čebulni kruh z jogurtom

Poznate čebulni kruh z jogurtom? Če ne, ga morate spozn...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

KUHALNICA: Bučna rulada

Bučna rulada je hitro narejena sladica brez moke in je ...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Iz Jožičine kuhinje: Kvašeni flancati z jogurtom

V prispevku boste našli odličen recept za kvašene flanc...

Iz Jožičine Kuhinje: Slivovi cmoki s paljenim testom

Imate radi slive? Kaj pa slivove cmoke? Pripravite jih ...

KUHALNICA: Najboljša Lojzijeva enolončnica

Danes objavljam recept enolončnice z govejim mesom, kro...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.