Iz Jožičine kuhinje: Sladki venčki

Iz Jožičine kuhinje je tokrat zadišalo po sladkih venčkih. Prihajajoči prazniki so kot nalašč, da se jih lotite tudi vi.
Sladki venčki (foto: Jožica Ostrožnik)
Sladki venčki (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ste si zaželeli nekaj domačega, izpod rok mame, hčere, sestre ali punce? Ne morem z besedami opisati, kako pri nas diši. Mmmm ... diši po sladkih venčkih.

Pripravite sestavine, takoj vam bo ustreženo :

1 kg fine gladke moke
4 jajca
limonina lupina
15 dkg stopljenega masla
12 dkg sladkorja
1/2 l mleka, ki mora biti primerno toplo
5 dkg svežega kvasa
1 čajna žlička soli

Za premaz: 1 jajce s par kapljicami mleka.

Najprej postavite kvas (2 dcl mleka, ki ga vzamete od osnove, nadrobljeni kvas, žlica sladkorja in žlica moke). Naj vzhaja.
Vi presejte moko, jo posolite in sol zagrnite ter v sredino naredite jamico za vzhajani kvas, ki ga boste prilili.
Ob strani naribajte limonino lupino 1 cele limone.
Delno stopite maslo, prilijte mu ostalo mleko, dodajte sladkor in jajca ter z vilico malo stepite.
Ko ste moko in kvas malo premešali, dodajte pripravljeno masleno, mlečno, jajčno, sladko mešanico.
Vse skupaj zgnetite ročno ali strojno v mehko testo, ki vam mora narediti kakšen mehurček.
Testo pokrijte s prtičem. Sledi vzhajanje v toplem prostoru 1 uro.
Nato testo premesite in posvaljkajte v štruco, ki jo razrežete na 3 cm debele rezine. Dobili boste 14 rezin.
Rezine oblikujte v kroglice, kot za krofe, ki naj ponovno vzhajajo 1 uro.
Vsako kroglico nato razvaljajte v elipso, dolžine 25 cm in izrežite na trakove.
Razrezane elipse zvijte iz vogala v vogal (trakovi morajo biti eden z drugim).
Sedaj le še oblikujte - zvijte v venček.
Sledi ponovnih 15 minut vzhajanja.
Vi ta čas segrejte klasično pečico na 180 stopinj.
Vzhajane venčke premažite z razžvrkljanim jajcem in par kapljicami mleka.
Pecite jih 25 minut.
Če je potrebno, jih med peko pokrijte po 20 minutah.
Mlačne ali hladne posipajte s sladkorjem v prahu in postrezite vašim najdražjim.

Lep dan Iz Jožičine kuhinje

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

RECEPT: Domača marmelada iz gozdnih jagod

Za pripravo božanske domače marmelade iz gozdnih jagod,...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

6 živil, ki znižujejo slab holesterol

Holesterol je nujno potrebna snov za telo. Lahko je dob...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Shujšajte z Ornish dieto. Pomaga pri kroničnih boleznih, holesterolu, zaustavlja staranje

Študije kažejo, da z njo lahko enostavno shujšate in na...

Prihaja poletna vinska pot: V mestnem središču Ljubljane vinarji iz vseh koncev Slovenije

Organizatorji dogodka se v središču Ljubljane že pripra...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.