Iz Jožičine kuhinje: Sladki venčki

Iz Jožičine kuhinje je tokrat zadišalo po sladkih venčkih. Prihajajoči prazniki so kot nalašč, da se jih lotite tudi vi.
Sladki venčki (foto: Jožica Ostrožnik)
Sladki venčki (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Ste si zaželeli nekaj domačega, izpod rok mame, hčere, sestre ali punce? Ne morem z besedami opisati, kako pri nas diši. Mmmm ... diši po sladkih venčkih.

Pripravite sestavine, takoj vam bo ustreženo :

1 kg fine gladke moke
4 jajca
limonina lupina
15 dkg stopljenega masla
12 dkg sladkorja
1/2 l mleka, ki mora biti primerno toplo
5 dkg svežega kvasa
1 čajna žlička soli

Za premaz: 1 jajce s par kapljicami mleka.

Najprej postavite kvas (2 dcl mleka, ki ga vzamete od osnove, nadrobljeni kvas, žlica sladkorja in žlica moke). Naj vzhaja.
Vi presejte moko, jo posolite in sol zagrnite ter v sredino naredite jamico za vzhajani kvas, ki ga boste prilili.
Ob strani naribajte limonino lupino 1 cele limone.
Delno stopite maslo, prilijte mu ostalo mleko, dodajte sladkor in jajca ter z vilico malo stepite.
Ko ste moko in kvas malo premešali, dodajte pripravljeno masleno, mlečno, jajčno, sladko mešanico.
Vse skupaj zgnetite ročno ali strojno v mehko testo, ki vam mora narediti kakšen mehurček.
Testo pokrijte s prtičem. Sledi vzhajanje v toplem prostoru 1 uro.
Nato testo premesite in posvaljkajte v štruco, ki jo razrežete na 3 cm debele rezine. Dobili boste 14 rezin.
Rezine oblikujte v kroglice, kot za krofe, ki naj ponovno vzhajajo 1 uro.
Vsako kroglico nato razvaljajte v elipso, dolžine 25 cm in izrežite na trakove.
Razrezane elipse zvijte iz vogala v vogal (trakovi morajo biti eden z drugim).
Sedaj le še oblikujte - zvijte v venček.
Sledi ponovnih 15 minut vzhajanja.
Vi ta čas segrejte klasično pečico na 180 stopinj.
Vzhajane venčke premažite z razžvrkljanim jajcem in par kapljicami mleka.
Pecite jih 25 minut.
Če je potrebno, jih med peko pokrijte po 20 minutah.
Mlačne ali hladne posipajte s sladkorjem v prahu in postrezite vašim najdražjim.

Lep dan Iz Jožičine kuhinje

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti iz Jožičine kuhinje: Miklavževi mehki parklji (krampusi)

Začel se je veseli december in z njim prvi od treh dobr...

Recept: Praznična goveja juha in zdrobovi žličniki

Govejo juho skuhamo skoraj vsako nedeljo, pa mogoče še ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Živila, ki urejajo prebavo in čistijo črevesje

Če imate neurejeno prebavo, kljub zdravemu načinu prehr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Visoko predelana hrana povzroča enako odvisnost kot alkohol

Radi uživate sladkarije, slane prigrizke in podobno vis...

NAGRADNA IGRA: Podarjamo dve knjižni uspešnici!

Vabimo vas k sodelovanju v nagradni igri, v kateri poda...

REPINEC: deluje kot prebiotik, razstruplja jetra in rešuje težave s kožo (+uporaba)

Repinec je dvoletna rastlina, ki jo najlažje prepoznamo...

Recept: Jota s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Prihaja 25. Slovenski festival vin!

Žlahten utrip vseh vinorodnih dežel Slovenije bodo vsi ...

"Jejmo med slovenskih čebelarjev, jejmo slovensko hrano!"

Čebelarska zveza Slovenije je leta 2007 ustanovila Mede...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.