Iz Jožičine kuhinje: Tatarski biftek

Razmišljate, da bi se sami lotili priprave biftka? V prispevku najdete zares enostaven in okusen recept.
Tatarski biftek (foto: Jožica Ostrožnik)
Tatarski biftek (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pripravljamo ga iz najbolj kvalitetnega govejega surovega mesa - pljučnega fileja, nadomestek je stegenska mišica (beli krajec) in dodatkov.

Gre za najdražji kos mesa, ki je najmehkejši.

Za pripravo "tatarca" je najbolje, da pljučni file odleži v marinadi olivnega olja vsaj 3 do 5 dni ali pa sveže meso zvakumirate in ga tako zorite v hladilniku do 30 dni.

Surovo meso je veliko lažje prebavljivo kot termično obdelano, saj pri njem beljakovine zakrknejo.

Meso narejenega bifteka mora praviloma ostati krhko, zato bi se moral pravilno narejen biftek nasekljati ali nastrgati z ostrim nožem.Ker je to veliko preveč dela, ga lahko tudi zmeljemo, a nikakor ne smemo uporabiti sekljalnika, saj strukturo mesa pokvarimo - zgubi sok in sočnost.

Pri rezanju, sekljanju, strganju ali mletju mora biti meso dobro ohlajeno.

Sestavine:
40 dkg pljučnega fileja
1 svež rumenjak
1 žlička dijonske gorčice
1 žličko masla
1 žlica majoneze
1 žlico čebulnega ali šalotkinega soka (ali drobno nasekljana)
1 žličko česnovega soka (ali stisnjen)
2 sardelna fileta (ali file inčuna)
1 žlička kaper
1 žlička mlete sladke paprike (ravna)
ščep mlete kumine (ni nujno)
sol in poper (po okusu)
šopek petršilja
1 žlička konjaka
*po želji lahko dodate 2 ali 3 kisle kumarice

Postopek izdelave:
Najprej zmeljete (nasekljate, ali nastrgate) hladno na drobne kocke narezano meso in na zelo drobno sesekljan petršilj.

Dodate svež rumenjak, gorčico, maslo, majonezo, z vilico zmečkan sardelni ali inčunov file, čebulni in česnov sok, kapre, mleto papriko, ščepec mlete kumine, mleti poper po okusu in malček konjaka.Vse to na hitro premeljete ali zmešate s priborom v enotno maso.

Postrežete na hladnem krožniku z maslom in z opečenimi toplimi rezinami toasta.


Vir: moja draga sodelavka Silva Gajšek

Iz Jožičine kuhinje vam želim dobro pripravo za najdaljšo noč v letu.

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Ragu stroganov (kultna jed iz govedine)

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Miklavževi mehki parklji (krampusi)

Začel se je veseli december in z njim prvi od treh dobr...

Recept: Praznična goveja juha in zdrobovi žličniki

Govejo juho skuhamo skoraj vsako nedeljo, pa mogoče še ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Živila, ki urejajo prebavo in čistijo črevesje

Če imate neurejeno prebavo, kljub zdravemu načinu prehr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Visoko predelana hrana povzroča enako odvisnost kot alkohol

Radi uživate sladkarije, slane prigrizke in podobno vis...

NAGRADNA IGRA: Podarjamo dve knjižni uspešnici!

Vabimo vas k sodelovanju v nagradni igri, v kateri poda...

REPINEC: deluje kot prebiotik, razstruplja jetra in rešuje težave s kožo (+uporaba)

Repinec je dvoletna rastlina, ki jo najlažje prepoznamo...

Recept: Jota s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Prihaja 25. Slovenski festival vin!

Žlahten utrip vseh vinorodnih dežel Slovenije bodo vsi ...

"Jejmo med slovenskih čebelarjev, jejmo slovensko hrano!"

Čebelarska zveza Slovenije je leta 2007 ustanovila Mede...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.