Iz Jožičine kuhinje: Tiramisu

Tiramisu je odlična in osvežujoča sladica, ki ne potrebujete peke. Všeč bo vsem, ki imajo radi sladko in ki so ljubitelji kave.
Tiramisu (foto: Jožica Ostrožnik)
Tiramisu (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Tiramisu (ali dvigni me)

Potrebujete:

4 rumenjaki
1 celo jajce
15 dkg sladkorja
1 vanili sladkor
1/2 kg mascarponeja
3 dcl sladke smetane za stepanje
1 želatina fix (po želji, tudi brez nje je krema kompaktna)
naribana pomarančna lupina
4 dcl prave kuhane kave(zaslajena po želji)
3 žlice ruma (ali amareta)
25 dkg Savoiardi (beby) piškotov (to je 30 kosov)
2 žlici čokolade v prahu
model približne velikosti 26 krat 20 cm (kot je na sliki)

Priprava:

Najprej skuham malo bolj močno kavo, jo ohladim in precedim.
Kavi dodam rum (ali amareto).

Na pari stepam rumenjake in jajce, sladkor in vanili sladkor 10 do 15 minut, dokler se jajčna zmes ne zgosti.

Odstavim in ohladim.

V to sladko jajčno zmes po žlicah dodam mascarpone in na hitro premiksam, da masa postane gladka.

Vrh zmesi naribam pomarančno lupino.

Stepem sladko smetano, v sredini miksanja dodam želatino fix -
vsipam kar prah vanjo (stepam še 1 minuto - to je zelo pomembno, ne več, da se vam smetana ne "sputra" in če smetano sladkate, morate sladkor v prahu dodati na koncu (želatino priporočam le v primeru, da je krema bolj redka)

Stepeno smetano nato zedinim z jajčno zmesjo v rahlo, a čvrsto kremo.

Zlaganje:

Piškote na hitro namočim v kavo in drug do drugega zložim na dno modela (lahko tudi na pladenj), premažem s kremo in vse še enkrat ponovim. Kremo lepo poravnam (če je potrebno, počakam, da se krema strdi) in površino posipam s čokoladnim prahom.

Tiramisu postavim v hladilnik za par ur (najbolje čez noč).

Dobro je, da ga pokrijete z živilsko folijo, da se ne izsuši.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Ker ste potrpežljivo sledili receptu do tu, še šala današnjega dne:

Nesreče

Žena možu : "Si slišal, da se največ nesreč zgodi doma v kuhinji?"
"Vem, ampak jih moram vseeno pojesti."

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Poznate kanadski zlati koren? Ubija viruse in bakterije, uravna holesterol …

Ste že slišali za rastlino kanadski zlati koren? Gre za...

Ne zavrzite jo – deluje kot gnojilo in barvilo, neguje kožo, odstranjuje vonjave …

Nekateri jo uživate vsak dan. A uporabna je na tisoč in...

Žajbelj – uravnava holesterol, lajša simptome menopavze in izboljšuje spomin

Koristi žajblja že dlje časa preučuje tudi znanost. Kar...

Iz Jožičine kuhinje: Segedin golaž

Segedin golaž velja za najbolj priljubljeno jed na žlic...

Iz Jožičine kuhinje: Nadevana paprika

Jožica ima idejo za odlično kosilo - nadevane paprike. ...

Iz Jožičine kuhinje: Žemljice iz pirine moke z dodatkom kislega testa

Tokrat naša ambasadorka Jožica z nami deli recept za pi...

OGNJIČ: celi rane, pomaga pri težavah z limfo, podpira jetra, deluje protimikrobno

Ognjič je pogosta vrtna rastlina, ki raste praktično po...

Fala Slonček vabi na natečaj v peki kruha Naj Fala kruh 2023

Peka kruha ima na Slovenskem bogato tradicijo, zato ne ...

Želite ohraniti zdravo srce in ožilje? Te 4 diete so najboljše za srce

Študije kažejo, da te 4 diete podpirajo zdravje srce, o...

3 super živila, ki pomagajo pri hujšanju in veljajo za ekspresne toplice maščob

Spoznajte 3 super živila, ki dokazano pomagajo pri hujš...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.