Iz Jožičine kuhinje - Vložene breskve (nektarine)

Breskve so pravi užitek in teknejo v vsaki obliki, najsibodo sveže ali pripravljene v pecivu, še najbolj poseben pa je breskov kompot.
Breskve so pravi užitek in teknejo v vsaki obliki, najsibodo sveže ali pripravljene v pecivu, še najbolj poseben pa je breskov kompot. Foto: Jožica Ostrožnik
Breskve so pravi užitek in teknejo v vsaki obliki, najsibodo sveže ali pripravljene v pecivu, še najbolj poseben pa je breskov kompot. Foto: Jožica Ostrožnik
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

SESTAVINE

Za 650 g. kozarec rabite:

pravkar nabrane breskve
7 do 10 dkg sladkorja
2.5 do 3 dcl vode
2 kom klinčkov celih
malo cimetove skorjice
malo limonine lupine (odrezati kar z nožem)
vanilijev sladkor

POSTOPEK PRIPRAVE

Razkoščičene in po vašem okusu narezane breskve (polovice, četrtine ali kocke) si pripravite vnajprej.

Med rezanjem pristavite in zavrite vodo s sladkorjem, dodajte še klinčke, cimetovo skorjico, limonino lupinico in vanilijev sladkor.
V to vrelo sladkorno in odišavljeno tekočino vsipajte pripravljene breskve (če jih imate veliko, delajte postopoma, ne vsipati vse naenkrat).


Ogenj dajte na najvišjo temperaturo in posodo pokrijte ter počakajte do prvih znakov vrenja (vmes breskve malo obrnite - premešajte).
Ko vidite, da pričnejo zavirati, ogenj zmanjšajte ali posodo potegnite na stran in takoj pričnite polniti v čiste in ogrete kozarce, zalijte z vročo sladko raztopino, dodajte kakšen klinček iz raztopine in takoj zaprite (breskve morajo biti še čvrste, če pičite vanje z zobotrebcem).


Kozarce zlagajte na glavo in dobro pokrijte z odejo.
Ko boste končali z vlaganjem, kozarce obrnite pravilno in pustite pokrite čez noč.


Naslednji dan s hrbtom noža preverite ali so pokrovčki prijeli (med hrbtiščem noža in pokrovom se mora pokazati svetla zareza ali vdolbinica na pokrovu, to je znak, da je vlaganje uspelo).
Skladiščite v temnem in hladnem prostoru.
Prav gotovo se bodo pokvarile in to v vaših želodčkih.😋

________________________________________________________

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirove štručke

Si želite mehko, dišeče in dobro pekovsko pecivo? Pote...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Recept: Kremna špargljeva juha

Špargljeva juha je prva pomladna jed na žlico, ki je od...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vlivanci (špecli)

Danes pa zelo stara jed. Domače testenine ali vlivanci,...

Recept za domači kruh: odličen pšenični kruh

Recept za preprost in okusen pšenični kruh, ki ga sveže...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki

Zelo preproste sestavine in odlična jed! Sirniki. Gremo...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.