Iz Jožičine kuhinje - Vložene breskve (nektarine)

Breskve so pravi užitek in teknejo v vsaki obliki, najsibodo sveže ali pripravljene v pecivu, še najbolj poseben pa je breskov kompot.
Breskve so pravi užitek in teknejo v vsaki obliki, najsibodo sveže ali pripravljene v pecivu, še najbolj poseben pa je breskov kompot. Foto: Jožica Ostrožnik
Breskve so pravi užitek in teknejo v vsaki obliki, najsibodo sveže ali pripravljene v pecivu, še najbolj poseben pa je breskov kompot. Foto: Jožica Ostrožnik
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

SESTAVINE

Za 650 g. kozarec rabite:

pravkar nabrane breskve
7 do 10 dkg sladkorja
2.5 do 3 dcl vode
2 kom klinčkov celih
malo cimetove skorjice
malo limonine lupine (odrezati kar z nožem)
vanilijev sladkor

POSTOPEK PRIPRAVE

Razkoščičene in po vašem okusu narezane breskve (polovice, četrtine ali kocke) si pripravite vnajprej.

Med rezanjem pristavite in zavrite vodo s sladkorjem, dodajte še klinčke, cimetovo skorjico, limonino lupinico in vanilijev sladkor.
V to vrelo sladkorno in odišavljeno tekočino vsipajte pripravljene breskve (če jih imate veliko, delajte postopoma, ne vsipati vse naenkrat).

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Ogenj dajte na najvišjo temperaturo in posodo pokrijte ter počakajte do prvih znakov vrenja (vmes breskve malo obrnite - premešajte).
Ko vidite, da pričnejo zavirati, ogenj zmanjšajte ali posodo potegnite na stran in takoj pričnite polniti v čiste in ogrete kozarce, zalijte z vročo sladko raztopino, dodajte kakšen klinček iz raztopine in takoj zaprite (breskve morajo biti še čvrste, če pičite vanje z zobotrebcem).

Kozarce zlagajte na glavo in dobro pokrijte z odejo.
Ko boste končali z vlaganjem, kozarce obrnite pravilno in pustite pokrite čez noč.

Naslednji dan s hrbtom noža preverite ali so pokrovčki prijeli (med hrbtiščem noža in pokrovom se mora pokazati svetla zareza ali vdolbinica na pokrovu, to je znak, da je vlaganje uspelo).
Skladiščite v temnem in hladnem prostoru.
Prav gotovo se bodo pokvarile in to v vaših želodčkih.😋

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirove štručke

________________________________________________________

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.