KUHALNICA: Mehki in slastni medenjaki

Medenjaki … mmmm. Med in vonj po cimetu me vedno z mislimi prestavita v praznične zimske mesece. Tudi, če medenjake pečem sredi poletja. Ta omamni vonj in mehka sredica pa sta kot zanalašč za posladkati se ob kaki dobri kavici ali čajčku. Primeri pa so tudi kot ”home made” ali po slovensko doma narejeno darilo za naše najdražje.
Mehki in slastni medenjaki (Foto: Oblizniprste.si)
Mehki in slastni medenjaki (Foto: Oblizniprste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Mehki medenjaki – sestavine:
550 g moke
170 g sladkorja v prahu
150 g masla ali margarine
2 žlički sode bikarbone
2 jajci
160 g medu
2 žlički cimeta
oreščki za okrasitev

Preberite tudi: Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Mehki medenjaki – postopek:
Najprej segrejemo med in ga pustimo, da se ohladi. Segrejemo ga samo v primeru, da ni v tekočem stanju, saj ga drugače težko pregnetemo z ostalo maso.

Med tem v posodi najprej zmešamo suhe sestavine: moko, sladkor v prahu, cimet in sodo.

Nato dodamo še maslo, jajca in med in vse skupaj dobro pregnetemo.

Maso lahko pustimo v posodi in jo samo pokrijemo s folijo ali pa jo zavijemo v folijo in jo damo za 1 uro počivat v hladilnik. Lahko tudi dalj časa.

Po 1 uri pečico prižgemo na 180° C. Nato na pekač postavimo peki papir. Z rokami oblikujemo manjše kroglice in jih malo potlačimo ter postavimo v pekač. Po želji dodamo oreščke. Medenjaki naj ne bodo naloženi preveč skupaj, saj se med peko malo povečajo.

Postavimo v ogreto pečico in pečemo največ 15 minut.

Postrežemo jih lahko takoj. V posodi medenjaki zdržijo dolgo in ostanejo mehki ves čas. Je pa res, da pri nas doma nikoli ne zdržijo dolgo, ker jih prej pojemo.

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

7 načinov za uporabo ostankov kave

Vsi vemo, da mrzla in postana kava ni niti približno ta...

KUHALNICA: Pomarančni piškoti

Pomarančni piškotki so okusni, krhki piškotki z omamnim...

KUHALNICA: Čebulni kruh z jogurtom

Poznate čebulni kruh z jogurtom? Če ne, ga morate spozn...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

KUHALNICA: Bučna rulada

Bučna rulada je hitro narejena sladica brez moke in je ...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Iz Jožičine kuhinje: Kvašeni flancati z jogurtom

V prispevku boste našli odličen recept za kvašene flanc...

Iz Jožičine Kuhinje: Slivovi cmoki s paljenim testom

Imate radi slive? Kaj pa slivove cmoke? Pripravite jih ...

KUHALNICA: Najboljša Lojzijeva enolončnica

Danes objavljam recept enolončnice z govejim mesom, kro...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.