KUHALNICA: Nekaj hitrega, okusnega - pa še poceni!

Tokrat vam ponujam za kosilo nekaj hitrega, lahkega, pa še veliko evrov ne bo potrebno odšteti. Ste že jedli drobnjakove štruklje v juhi? Kaj pa puding z borovnicami? Presenetite svoje domače!
Drobnjakovi štruklji v juhi. (foto: Milena Miklavčič)
Drobnjakovi štruklji v juhi. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Mimogrede: če drobnjaka (pehtrana) nimate doma, dobite ga tudi v trgovini - med suhimi zelišči in dišavnicami ...

Drobnjakovi štruklji v juhi
Potrebujemo: 200 g moke , 2 jajci, 20 g olja, večja žlica masla, 120 g mlačne vode, ščepec soli, vlečeno testo za štruklje: v večjo posodo damo olje, jajce in ščepec soli in mlačno vodo. Uporabimo pa toliko vode, da dobimo ustrezno gostoto. Dodajamo moko. Nazadnje vse skupaj ročno pregnetemo v gladko in prožno testo.

Testo oblikujemo v hlebček. Premažemo ga z oljem in pustimo počivati eno uro ali več. Lahko pa tudi čez noč.

Hlebček položimo na delovno površino. Nato ga rahlo pomokamo in tanko razvaljamo v obliki kroga. Razvlečemo ga še z rokami. Tanko ga namažemo z oljem ter umešanim jajcem. Porežemo morebitne debelejše robove oziroma okrajke. Potresemo s sesekljanim drobnjakom. Počasi pričnemo zavijati.

Zavitek razrežemo na cca 2 cm velike štrukeljčke, ki jih vržemo v osoljen krop, ki ta čas že zavre na štedilniku. Dodamo žlico masla, kuhamo cca 15 minut in ponudimo.

Še namig: izjemni so tudi sladki drobnjakovi štruklji. Predlagam, da za juho uporabimo tri četrtine razvaljanega testa, eno četrtino pa potem potresemo še s sladkorjem in rozinami, zvijemo v klobaso, zamotamo v kuhinjsko krpo in damo kuhati posebej (!!) v slano vodo za 15 minut. Odlijemo vodo, narežemo na pol cm velike kose, zabelimo s popečenimi drobtinami na maslu z malo dodatka vanilije in cimeta …

Puding z borovnicami
Zavitek (poljuben) zmrznjenih borovnic stresemo v 4 skodelice, skuhamo puding (so inštrukcije potrebne?!), še vročega zlijemo na borovnice, počakamo kakšnih 15 minut - in si jih privoščimo. Po vrhu lahko polijemo malo borovničeve omake (pest borovnic odtajamo, dodamo mleti sladkor, sok pol limone- vse skupaj zmešamo), lahko pa se uklonimo hudobnemu duhu in si – za piko na i, privoščimo še žlico smetane.

''Jabkov'' kompot
Jabolk, ki ležijo pod drevesi, nekateri so že malo ''načeti'' zaradi os, so še zmeraj dobri za kompot. Olupimo jih in očistimo, skuhamo do mehkega, ko se voda (v posodi naj jo bo – količinsko - vsaj petkrat toliko kot jabolk), dodamo sok cele limone. Že med kuhanjem pa (ni nujno) žlico sladkorja in ščepec cimeta ali dva klinčka.

Dotično kosilo je - kar se stroškov tiče- eno tistih, ki nas ne bo stalo več kot evro ali dva.

Želim vam vse dobro, uživajte dan za počitek, družite se v krogu družine, pogovarjajte se z otroki, tudi z Njim in ne mislite, da se bo svet podrl, če ne boste v gozdu našli nobene pametne gobe.

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«

Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Recepti za najboljšo božično pojedino: Mesne glavne jedi in omake

Mesna glavna jed je za božično večerjo verjetno vrhunec...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.