KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem okusu! Kuhinja pa tako lepo zadiši po kakavovem maslu …
Domača veganska čokolada (Foto: Tina Teršek)
Domača veganska čokolada (Foto: Tina Teršek)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za pripravo veganske čokolade z amarantovimi in kvinojinimi napihnjenci boste potrebovali:
 
  • 65g kakavovega masla*,
  • 45g kakava v prahu*,
  • 30g kokosovega masla*,
  • 20g algarrobe v prahu*(imenuje se tudi mesquite),
  • 10 ml agavinega sirupa* (ali po okusu),
  • 1 pest amarantovih napihnjencev*,
  • 1 pest kvinojinih napihnjencev*,
  • po želji lahko dodamo tudi sredico enega stroka vanilije ali pa ¼ žličke cimeta.

*Sestavine iz nadzorovane ekološke pridelave.

Priprava:

Pripravimo si večjo posodo z vodo in manjšo posodo, ki jo bomo postavili nad njo in v kateri bomo stopili kakavovo maslo. Pripravimo si tudi model kamor bomo vlili čokolado. Primeren je tudi modelček za praline sicer pa manjši pekač za pecivo obložimo s peki papirjem, da bomo ohlajeno čokolado lažje odstranili iz modela.

Ko voda zavre odstavimo posodi, damo kakavovo maslo v vrhnjo posodo in počakamo, da se stopi, dodamo še kokosovo maslo, da se stopi še to. Nato med mešanjem dodajamo kakav v prahu, algarrobo in agavin sirup. Ves čas mešamo, da dobimo gladko maso, brez grudic. Na koncu vsujemo še napihnjence in s žlico ali lopatko nežno premešamo, da se s čokolado prekrijejo vsi napihnjenci. Tako pripravljeno zmes vlijemo v prej pripravljen model in ga postavimo v zamrzovalnik. Ohlajeno čokolado odstranimo iz modela in se z njo posladkamo. Če je kaj ostane jo lahko hranimo na sobni temperaturi bolj sveža pa bo ostala v hladilniku.

Ali ste vedeli, da je algarroba vrsta rožičevca? Najdemo ga v Južni Ameriki. Pridobivajo ga s sušenjem strokov, ki jih nato zmeljejo v prah. Od nam poznanega rožiča pa se razlikuje po okusu, ki ni tako zelo sladek. Ima nizek glikemični indeks(okoli 25). Dodajamo ga lahko v čokolade, smutije, presne in klasične sladice,… Vsebuje precej beljakovin, kalcija, magnezija, kalija, železa in cinka. Poleg tega je bogat tudi z vlakninami in ne vsebuje veliko maščob. Zaradi naravno sladkega okusa pa z njim lahko zmanjšamo vnos drugih sladkorjev.
 

Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.

Še več o njej, njenih sladicah boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.