KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem okusu! Kuhinja pa tako lepo zadiši po kakavovem maslu …
Domača veganska čokolada (Foto: Tina Teršek)
Domača veganska čokolada (Foto: Tina Teršek)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za pripravo veganske čokolade z amarantovimi in kvinojinimi napihnjenci boste potrebovali:
 
  • 65g kakavovega masla*,
  • 45g kakava v prahu*,
  • 30g kokosovega masla*,
  • 20g algarrobe v prahu*(imenuje se tudi mesquite),
  • 10 ml agavinega sirupa* (ali po okusu),
  • 1 pest amarantovih napihnjencev*,
  • 1 pest kvinojinih napihnjencev*,
  • po želji lahko dodamo tudi sredico enega stroka vanilije ali pa ¼ žličke cimeta.

*Sestavine iz nadzorovane ekološke pridelave.

Priprava:

Pripravimo si večjo posodo z vodo in manjšo posodo, ki jo bomo postavili nad njo in v kateri bomo stopili kakavovo maslo. Pripravimo si tudi model kamor bomo vlili čokolado. Primeren je tudi modelček za praline sicer pa manjši pekač za pecivo obložimo s peki papirjem, da bomo ohlajeno čokolado lažje odstranili iz modela.

Ko voda zavre odstavimo posodi, damo kakavovo maslo v vrhnjo posodo in počakamo, da se stopi, dodamo še kokosovo maslo, da se stopi še to. Nato med mešanjem dodajamo kakav v prahu, algarrobo in agavin sirup. Ves čas mešamo, da dobimo gladko maso, brez grudic. Na koncu vsujemo še napihnjence in s žlico ali lopatko nežno premešamo, da se s čokolado prekrijejo vsi napihnjenci. Tako pripravljeno zmes vlijemo v prej pripravljen model in ga postavimo v zamrzovalnik. Ohlajeno čokolado odstranimo iz modela in se z njo posladkamo. Če je kaj ostane jo lahko hranimo na sobni temperaturi bolj sveža pa bo ostala v hladilniku.

Ali ste vedeli, da je algarroba vrsta rožičevca? Najdemo ga v Južni Ameriki. Pridobivajo ga s sušenjem strokov, ki jih nato zmeljejo v prah. Od nam poznanega rožiča pa se razlikuje po okusu, ki ni tako zelo sladek. Ima nizek glikemični indeks(okoli 25). Dodajamo ga lahko v čokolade, smutije, presne in klasične sladice,… Vsebuje precej beljakovin, kalcija, magnezija, kalija, železa in cinka. Poleg tega je bogat tudi z vlakninami in ne vsebuje veliko maščob. Zaradi naravno sladkega okusa pa z njim lahko zmanjšamo vnos drugih sladkorjev.
 

Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.

Še več o njej, njenih sladicah boste našli tukaj.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Ladjice (hitra priprava)

Ko nimam nič sladkega, me rešijo ladjice. Iz shrambe pr...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

Aktivni vikend v znamenju dobrot iz artičok

V soboto, 27., in nedeljo, 28. maja, bodo v Strunjanu p...

RECEPTI: 3 slastne jedi iz špargljev

Če ste ljubitelj špargljev, potem enostavno morate posk...

Iz Jožičine kuhinje: Party trikotniki

Pričakujete obisk? Otroci praznujejo rojstni dan? Ali p...

Iz Jožičine kuhinje: Krompirjeve polpete

Poznate tisti rek, ki pravi, da ima "butasti" kmet vedn...

Iz Jožičine kuhinje: Marelična rolada št.2 ali obrni me (podeželska sladica)

Zelo zelo slastna rolada, ki jo enostavno morate poskus...

Kako pripraviti domače vlečeno testo (Iz Jožičine kuhinje)?

Jožica razkriva, kako pripraviti odlično domače vlečeno...

BEZEG – zdravilni vplivi, nabiranje in domača uporaba

Črni bezeg (Sambucus nigra) raste v obliki visokega grm...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Iz Jožičine kuhinje: Bombetke

Slastne domače bombetke iz Jožičine kuhinje. Poskusite!...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.