KUHALNICA: Ovseni kruh s čebulo in sezamom

Ženske imamo večne težave s prebavo, zato nam tukaj prav pridejo vlaknine, ki pa jih zaužijemo bistveno premalo. Zato je tukaj ovsen kruh s čebulo in sezamom; bogat z vlakninami in dobrega okusa.
Ovseni kruh s čebulo in sezamom (foto: RozyKo)
Ovseni kruh s čebulo in sezamom (foto: RozyKo)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Oves blagodejno vpliva na naše telo, ne samo na našo prebavo. Vsebuje veliko kalija ki je elektrolit in skupaj z natrijem ter klorom proizvaja v telesu elektriko, ki je življenjskega pomena za delovanje naših celic.

Ovsen kruh s čebulo in sezamom – sestavine
500 g ovsene moke
3 žlice ostre moke
1/2 kocke kvasa
2 dl vode
1 žlička soli
1 srednja čebula
2 žlici sezama
2 žlici olivnega olja

Ovsen kruh s čebulo in sezamom – postopek
V lončku raztopimo 1/2 kocke kvasa v 2 dl vode. Na štedilnik pristavimo ponev in vanjo odmerimo olivno olje ter na zmernem ognju segrejemo. Med tem olupimo in narežemo čebulo na manjše koščke. Narezano čebulo dodamo olivnemu olju v ponvi ter jo osolimo z 1 žličko soli in pražimo tako dolgo, da izpusti sok ter, da postekleni.

V skledo za gnetenje odtehtamo moko, dodamo dve žlici sezama in dobro premešamo ter na sredini naredimo jamico za kvas. Raztopljen kvas dodamo k moki ter ga z žlico umešamo v malo moke. Dodamo še ostro moko in nekoliko ohlajeno popraženo čebulo.

Vse skupaj z roko zamesimo v kompaktno testo. V koliko se vam bo testo zdelo preveč suho dodajte še malo vode ali kisle smetane, ki bo podaljšala svežino kruha.

Pregneteno testo pustimo počivati 90 minut, da kvasovke opravijo svoje delo. Po pretečen času obložimo izbrani pekač s peki papirjem in naj položimo testo, ki smo ga z rokami oblikovali v svaljk. Testo naj v drugo počiva tako dolgo, da se pečica ogreje na 200 °C. Preden kruh položimo v pečico ga po površini zarežemo tolikokrat kolikor mislimo imeti rezin. Namreč pečen kruh se zaradi svoje drobljivosti zelo težko reže.

Kruh pečemo približno 40 minut, ali dokler skorja ne dobi lepe rjave barve. Takrat kruh vzamemo iz pečice, stresemo iz pekača, odstranimo peki papir in ovsen kruh s čebulo in sezamom zavijemo v krpo, da se počasi ohlaja.

Uspešno ustvarjanje in dober tek vam želim!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.