KUHALNICA: Ovseni kruh s čebulo in sezamom

Ženske imamo večne težave s prebavo, zato nam tukaj prav pridejo vlaknine, ki pa jih zaužijemo bistveno premalo. Zato je tukaj ovsen kruh s čebulo in sezamom; bogat z vlakninami in dobrega okusa.
Ovseni kruh s čebulo in sezamom (foto: RozyKo)
Ovseni kruh s čebulo in sezamom (foto: RozyKo)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Oves blagodejno vpliva na naše telo, ne samo na našo prebavo. Vsebuje veliko kalija ki je elektrolit in skupaj z natrijem ter klorom proizvaja v telesu elektriko, ki je življenjskega pomena za delovanje naših celic.

Ovsen kruh s čebulo in sezamom – sestavine
500 g ovsene moke
3 žlice ostre moke
1/2 kocke kvasa
2 dl vode
1 žlička soli
1 srednja čebula
2 žlici sezama
2 žlici olivnega olja

Ovsen kruh s čebulo in sezamom – postopek
V lončku raztopimo 1/2 kocke kvasa v 2 dl vode. Na štedilnik pristavimo ponev in vanjo odmerimo olivno olje ter na zmernem ognju segrejemo. Med tem olupimo in narežemo čebulo na manjše koščke. Narezano čebulo dodamo olivnemu olju v ponvi ter jo osolimo z 1 žličko soli in pražimo tako dolgo, da izpusti sok ter, da postekleni.

V skledo za gnetenje odtehtamo moko, dodamo dve žlici sezama in dobro premešamo ter na sredini naredimo jamico za kvas. Raztopljen kvas dodamo k moki ter ga z žlico umešamo v malo moke. Dodamo še ostro moko in nekoliko ohlajeno popraženo čebulo.

Vse skupaj z roko zamesimo v kompaktno testo. V koliko se vam bo testo zdelo preveč suho dodajte še malo vode ali kisle smetane, ki bo podaljšala svežino kruha.

Pregneteno testo pustimo počivati 90 minut, da kvasovke opravijo svoje delo. Po pretečen času obložimo izbrani pekač s peki papirjem in naj položimo testo, ki smo ga z rokami oblikovali v svaljk. Testo naj v drugo počiva tako dolgo, da se pečica ogreje na 200 °C. Preden kruh položimo v pečico ga po površini zarežemo tolikokrat kolikor mislimo imeti rezin. Namreč pečen kruh se zaradi svoje drobljivosti zelo težko reže.

Kruh pečemo približno 40 minut, ali dokler skorja ne dobi lepe rjave barve. Takrat kruh vzamemo iz pečice, stresemo iz pekača, odstranimo peki papir in ovsen kruh s čebulo in sezamom zavijemo v krpo, da se počasi ohlaja.

Uspešno ustvarjanje in dober tek vam želim!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Iz Jožičine kuhinje: Medeni piškoti

V prispevku boste našli recept za okusne medene piškote...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

KUHALNICA: Najboljši marmorni kolač

Najboljši marmorni kolač je slasten, rahel in okusen. S...

Namesto kuhanega vina ta zimska alkoholna pijača!

Recept za to pijačo je bil pravi zimski hit že leta 201...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Zdravilna kurkuma v naši prehrani (načini priprave)

Kurkuma, rastlina podobna ingverju, prihaja iz Daljneg...

KUHALNICA: Bananin tiramisu z nutelo

Marsikdo ni ljubitelj navadnega tiramisuja saj vsebuje ...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.