KUHALNICA: Pečena cvetača in brokoli - malo drugače!

Včasih ne vemo kakšno prilogo bi ponudili k neki jedi ali pa bi si naredili hitro kosilo, ki pa ni ravno vsakdanje, pa še zdravo je. Včeraj sem si zaželela cvetače in brokolija, pa še hčerama sem želela dokazati, da sta ti dve zelenjavi lahko okusni in ne nujno razkuhani.
Pečena cvetača in brokoli (foto: Tina Teršek)
Pečena cvetača in brokoli (foto: Tina Teršek)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Pečena cvetača in brokoli
½ manjše glave cvetače
½ manjše glave brokolija
3 stroki česna
1 žlička arašidovega masla
1-2 ščepca soli ali po okusu
1 vejica stebelne zelene
ščep nastrganega muškatnega oreščka
svež limonin sok ¼ ekološke limone in nastrgana limonina lupinica
ščep mletega mešanega popra
2 žlici olja zemeljskih mandljev ali kakšnega drugega rastlinskega olja

Za sladokusce: lahko naribate ingver, ki se dobro poda k limoni (po okusu)

Preberite tudi: Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Priprava:
Pečico zagrejemo na 180°C. Zavremo oslajeno vodo in za par minut potopimo narezano in očiščeno cvetačo in brokoli. Odcejeno stresemo v pekač in vse skupaj postavimo v pečico. Med tem pripravimo preliv. Sol, arašidovo maslo, zeleno, muškatni orešček, limonin sok in lupinico, poper in olje zmeljemo v sekljalniku, da dobimo gladek preliv (po želji dodamo še nariban ingver). Vzamemo pekač iz pečice in prelijemo cvetačo in brokoli. Česen narežemo na polovičke in ga dodamo k cvetači in brokoliju. Vse skupaj z žlico premešamo in postavimo nazaj v pečico. Pečemo še približno 10 minut ali dokler brokoli in cvetača rahlo ne porjavita. Jed lahko uživamo samostojno ali kot prilogo.

Brokoli je vrsta zelenjave, ki bi morala biti na našem jedilniku zelo pogosto uvrščena. Poznali so ga že Rimljani, kasneje pa so ga začeli ceniti tudi zaradi pozitivnih lastnosti, ki dobro vplivajo na naše telo. Namreč brokoli vsebuje tako beljakovine, ogljikove hidrate, minerale, vitamine, bogat je z vlakninami, vsebnost maščob je minimalna, prav tako ni kaloričen, nam pa zaradi vsebnosti vlaknin daje občutek sitosti. Ne vsebuje holesterola, zato je zelo priporočljiv za tiste, ki imajo težave z srčno žilnimi boleznimi. Priporoča se ga tudi za razstrupljanje telesa . Je odličen vir vitamina D, ki je za naše telo zelo pomemben, prav tako vitamina K in vitamina A(betakaroten). Bogat je tudi z železom in vitaminom C, ki je pomemben pri absorpciji železa v našem telesu. Brokoli je tudi naravni antioksidant, ki nas pomaga ščititi pred raznimi vnetji.
 

Pomembno pa je, da ga tako kot cvetačo, ne razkuhamo, ampak da je še vedno hrustljav in kompakten, ko ga uživamo.

Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.

Še več o njej, njenih sladicah boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Iz Jožičine kuhinje: "Ferrero rocher" rolada

Če ste ljubitelji sladkega, potem morate vsekakor pripr...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

KUHALNICA: Ledena sladica s čokolado in pistacijo

Semifreddo je italijanska beseda za “polovično – ledeno...

Iz Jožičine kuhinje: Vložena jajca

Če vam ostajajo jajca, jih lahko tudi vložite. Tako pri...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtovi čupovci

Hitro pripravljeno in zelo okusno pecivo vam bo zelo vš...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...

Iz Jožičine kuhinje: Bučke v omaki

Sezona bučk je tu. Če jih imate na svojem vrtu, pa še t...

Iz Jožičine kuhinje: Češnjev zavitek

V sezoni češenj prihaja iz Jožičine kuhinje odličen rec...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.