KUHALNICA: Popečena jajčka na divjih zeliščih

Najpomembnejši je hranilno bogat zajtrk saj bomo le tako imeli dovolj zdrave energije za začetek dneva in nemoteno delovanje vseh telesnih funkcij.
Pečena jajca z divjimi zelišči. (foto: OblizniPrste.si)
Pečena jajca z divjimi zelišči. (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Potrebovali bomo: bršljanasto grenkuljico (Glechoma hederacea, divji peteršilj, povojček, hrv. dobričica), svež listič luštreka, šparglje, jajca, sezamovo olje, sol in poper.

Čas priprave je približno 15 minut (če zelišča pripravimo zvečer samo nekaj minut).

Oprana zelišča in šparglje narežemo na drobno in jih stresemo v ne preveč ogreto ponev z malo vode. Zelišča naj se malo podušijo na vodi, ker bodo tako laže prebavljiva in ohranili bomo več termolabilnih snovi. Po okusu dodamo sol, poper. Ko se voda poduši dodamo malo sezamovega olja in na vse ubijemo jajca. Jajca po želji pustimo cela ali pa jih umešamo. Preden postrežemo lahko dodamo še malo strtega česna in peteršilja.
 
Preberite tudi: Recept: Bosanski lonec
 
Jajca so beljakovinsko živilo in jih ne smemo prepeči saj je preveč koagulirana beljakovina slabo ali neprebavljiva.

Sezamovo olje vsebuje najmočnejši antioksidant sezamol, je najstabilnejše olje in je primerno za segrevanje.

Jajca preprečujejo večerno volčjo lakoto. Če zjutraj jemo beljakovinsko bogato hrano, obstaja manjša verjetnost, da bomo zvečer lakomno hlastali za nezdravimi prigrizki. Če bi torej radi izgubili kakšen kilogram, si za zajtrk privoščite kakšno jajce. Na splošno mora biti zajtrk kar se da hranilno bogat in pester. Jajca so polna vitamina B – natančneje holina. Le ta je še posebej primeren v prehrani nosečnic, saj skrbi za zdrav razvoj otrokovih možganov. Holin zmanjšuje možnost duševnih bolezni pri otroku, tudi Downovega sindroma in demence. Tirozin, aminokislina v jajcih poskrbi za hitrejše reflekse. Antioksidanti v jajcih zmanjšujejo možnost za nastanek raka in celo srčnih bolezni. Termična obdelava sicer zmanjša količino antioksidantov a še vedno jih pri pravilni pripravi ostane toliko kot v jabolku. Proteini v jajcih delujejo na podoben način, kot nekatera zdravila proti visokemu pritisku. Zato jajca v tem smislu znižujejo možnost nastanka srčnih bolezni.

Sveža bršljanasta grenkuljica (Glechoma hederacea, divji peteršilj, povojček, hrv. dobričica) vsebuje vitamin C in A, eterična olja, grenke snovi, čreslovine. Kuhana izgubi svoj močan vonj. Deluje zdravilno na katarje, zasluzena pljuča, astmo. Čisti telo, ureja holesterol, zdravi tudi vneta sečila, išias, zlatenico, vnete dlesni. Pomaga pri pomanjkanju želodčne kisline in krepi tek.
 
 
Beluši (Asparagus officinalis, hrv. šparoge) so izredno bogat vir kalija ter vitaminov A, B in C, vsebujejo tudi veliko folne kisline. Zaradi visoke vsebnosti rutina delujejo kot diuretik, ugodno vplivajo na delovanje ledvic in čistijo telo. Po uživanju špargljev imamo zaradi njihovega čistilnega učinka lahko temnejši urin, ki je močnejšega vonja. Zaradi folne kisline je v manjših količinah to primerno živilo tudi za nosečnice.

Jajca imajo v zmernih količinah mnoge pozitivne učinke na naše zdravje zato jih nikar ne izključite iz svojega jedilnika. Ko govorimo o živalskih beljakovinah je potrebna le prava mera brez pretiravanja. Pa seveda dovolj zelenjave in ta obrok smo z divjimi zelišči lepo uravnotežili. Holesterol v našem telesu opravlja mnoge funkcije in je sestavni del naših polpropustnih membran, kot je koža ali celične stene. Če telesu zjutraj ne dodamo holesterola ga telo mora tvoriti samo in v tem primeru tvori slab holesterol. In v tem smislu jajca holesterol znižujejo, čeprav ga je v rumenjaku kar nekaj.

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Polpeti v paradižnikovi omaki

Velikokrat se mi zgodi, da med tednom ostane nekaj star...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

KUHALNICA: Okusna ajdova kaša

Ajdova kaša je staro in zdravo živilo. Pripravite si jo...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Mandarinin liker

Imate radi domače, sladke in aromatične likerje? Potem ...

KUHALNICA: Hrustljavo zapečena gomoljna zelena

Ne samo krompir, ampak tudi ostali gomoljčki (zelena, k...

KUHALNICA: Bonboni za boleče grlo

Imate boleče grlo ali se vas loteva kašelj? Če prisegat...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčno pecivo iz moje mladosti

Velikokrat me misli ponesejo v leta moje mladosti. Ah, ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.