KUHALNICA: 'Revne' sestavine za bogato kosilo

Ker sem vajena kuhati za več ljudi, tokrat pa sva samo dva, mi hrana ostaja. A ničesar ne zavržem. Vse, ampak res vse, se lahko porabi za kosilo naslednjega dne! Preverite moje recepte in ugotovili boste, kako!
Bučke so lahko odlična osnova za okusno kosilo. (foto: Milena Miklavčič)
Bučke so lahko odlična osnova za okusno kosilo. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V novi rubriki Kuhalnica boste našli obilo receptov za okusna in poceni kosila, malice, sladice. Naša ambasadorka Milena Miklavčič vam bo iz prve roke pokazala, da je lahko kuhanje tudi poceni in morda še slajše!


Danes je šele torek, pa se mi zdi, da mi je postalo za kuhanje več kot vseeno. Pomivalni stroj je od sobote ''zalaufal'' le enkrat. Vse, kar pripravim, je za dva preveč. Že stokrat sem predlagala tistim, ki nimajo dovolj za preživetje, da se dva ali trije povežejo med seboj in združijo moči vsaj pri pripravi kosil. Ogromno bodo prihranili!

Kuham že od tretjega razreda osnovne šole naprej, okoli pol stoletja, kršen matiček! Mama in ata sta šla delat, dve sestri sta bili mlajši - ni mi preostalo drugega, kot da ubogam. Pri nas se je zmeraj zelo šparalo, kajti Alpinske plače so bile za eno figo že nekoč - danes so menda še slabše. Ničesar nismo metali stran, tega se držim še danes, preprosto zato, ker imam v krvi nek osnoven odnos do hrane, ki pomeni, da jo je treba spoštovati.

Recimo, da ostane od kosila nekaj makaronov. Dam jih v hladilnik, naslednji dan pa jih pripravim z jajci, morda s prelivom iz paradižnika in tune, morda zgolj z bučkami, majaronom in česnom. Odlično se priležejo tudi kot narastek s skuto, naribanimi jabolki, cimetom, z dodatkom rozin - ni pa nujno. Vse skupaj polijemo z enim razžvrkljanim jajcem, v katerega dodam malo vanilije in mleka.

Enako uporaben je tudi riž, skuhan na vodi, ki služi za prilogo. Če ga kaj ostane, ga dodamo ali polpetam ali iz njega in zelenjave naredimo solato, ali ga dodam v zmes, s katero napolnim bučke.

Da o kruhu ne govorim! ''Pohane šnite'' zraven sklede endivije zabeljene z ocvirki in toplim krompirjem so zakon. Če zmiksamo kruh z velikoooo česna, zalijemo, zabelimo z maslom - dobimo odlično juho! Lahko pa kruh narežemo na kocke, malo popečemo na teflonu, da zarumeni, damo na krožnik, dodamo kakršnokoli kremno juho - pa je kosilo.

Danes sva z Gospodom imela na krožniku nadevane bučke. Žal sem jih pozabila dati v ''paco'' (sol, česen, zelenjava), a je bilo 'za preživeti'. Napolnila sem jih z mešanico skute, sira, enim jajcem, veliko zelenjave in česna, dodala še pest kosmičev. Na zlatorumeno zapečene sem narezala še paradižnik in naredila dve ''pohani šniti''.

In koliko je bilo treba seči v denarnico? Bore malo. Zmleto goveje meso (30 dkg) je stalo cca 3 evre, a ga je ostalo še dovolj za dodatek h kakšni čorbi.
Držim se pravila, da je meso ''začimba'', z njim ni vredno pretiravati. Razen, seveda, če ne teče voda v grlo ....

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«


Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.