KUHALNICA: Slastni pustni krofi

Ti krofi so mehki, okusni in polni ljubezni, saj si morate za njihovo pripravo vzeti čas in mir. Posvečenega časa vam ne bo žal, kdor pa bo vaše krofe okusil, vam bo za ta gurmanski podvig zares hvaležen! Dober tek!
Slastni pustni krofi (foto: OblizniPrste.si)
Slastni pustni krofi (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za pustne krofe:
1 kg gladke moke (ter dodatna gladka moka za poznejše mesenje in valjanje)
polovica kocke kvasa
polovica vrečice pecilnega praška
120 g margarine/masla
5 jajc
3 dl mleka
3 dl Donata/mleka
80 g sladkorja
3 žlice ruma
1 vrečica vanilin sladkorja
pol žlice limoninega soka
pol žličke soli

In še:
cca. 1 l olja za cvrtje
marelična marmelada za nadev
sladkor v prahu za posip

Postopek za pripravo pustnih krofov:
Moko presejemo v posodo za testo in ob robu dodamo sladkor, vanilin sladkor in sol. V skodelici pripravimo kvas z žličko sladkorja in pol decilitra toplega mleka in Donata v razmerju 1:1 (lahko uporabimo tudi le mleko).

V kozici raztopimo maslo, dodamo mleko, Donat, limonin sok, rum in rumenjake. Rumenjake po želji že prej razžvrkljamo ali pa celotno tekočo zmes zmešamo z mešalnikom. Pri tekoči zmesi smo pozorni na dve stvari: da je mlačna, ko jo vlijemo na kvas in NE VROČA in, da limoninega soka ne vlijemo v vročo tekočino, da se npr. mleko ne bi skisalo!

Iz beljakov stepemo sneg.

V moko naredimo jamico, vanjo zamešamo pripravljeno kvasno zmes in postopoma vlivamo tekočo zmes, ki torej ne sme biti vroča. Mešamo z lopatko, ne pozabimo vmešati tudi snega iz beljakov. Iz tega dobimo kar malce preveč tekoče/rahlo testo, pustimo ga počivati, potresemo z moko in pokrijemo.

Pustimo vzhajati vsaj pol ure. Krofe pripravljajte, kadar imate dovolj časa, vmes lahko počnete še kaj drugega. Večkrat kot boste testo premesili, boljše bo! Vsakokrat, ko ga premesite, dodajte še malo moke, vendar nikoli preveč, pustite testo rahlo, a dovolj čvrsto, da ga boste na pomokani površini lahko razvaljali in izrezovali krofe!

Ko testo zadnjič vzhaja, ga zvrnite na pomokano tkanino, razvaljajte na cca. 2 cm debelo in izrezujte poljubno velike kroge z modelom za krofe ali obodom kozarca.

Izrezane kroge polagajte na pomaščen peki papir in jih pokrijte z enako pripravljenim papirjem, počez pa še kuhinjsko krpo.

Ko izrežete vse kroge, postavite ponev na ogenj.

Pomembno
Ponev segrejte na zelo nizki temperaturi, ko je ogreta, vlijte vanjo olje za cvrtje in ga dolgo počasi segrevajte, ne zvišujte temperature! Na moji steklokeramični plošči je to številka temperature 4, plošča pa ima enako površino, kot je dno ponve. Ko bo olje segreto (ogrevanje ponve in olja traja cca. do pol ure), položite vanj krofe in pecite počasi in dolgo do primerne obarvanosti (ponev lahko tokrat pokrijete s pokrovom), nato krofe obrnite in pecite enako še na drugi strani (tokrat ponve ne pokrivajte!).

Pečene krofe polagajte na prtič, da se odcedijo, čez nekaj minut jih napolnite z marelično marmelado ali drugimi polnili (če so veliki tudi na dveh konceh) in pred serviranjem ohlajene posujte še s sladkorjem v prahu. Najboljši so seveda ohlajeni sveži krofi!

Recept, opremljen s fotografijami postopka, boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

KUHALNICA: Dišavni veganski piškoti

Slastni so in zdravi, naredili jih boste hitro, z njimi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.