KUHALNICA: Špageti iz buče špagetarice

Buča špagetarica dozori v jeseni in v sebi skriva pravo posebnost. V bistvu po zunanjosti ni nič kaj drugačna od ostalih buč, tudi ko je razpolovimo, nam še ne pokaže svoje posebnosti. Šele ko jo skuhamo, se nam razodene v vsej svoji lepoti in posebnosti. Njeno meso se spremeni v slastne špagete.
Špageti iz buče špagetarice. (foto: OblizniPrste.si)
Špageti iz buče špagetarice. (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Špageti iz buče špagetarice – sestavine za 6 oseb:

  • buča špagetarica 2300 g
  • sol
  • poper
  • olivno olje
  • cca. 300 ml vode
  • 1 žlica masla
  • 3 večji stroki česna
  • šopek svežega peteršilja
  • naribana limonina lupinica
  • sok pol limone
  • sveži čili

 

Špageti iz buče špagetarice – postopek:

Celo bučo operemo in očistimo morebitnih smeti. Da nam pri rezanju ne bi polzela iz rok, jo obrišemo do suhega. Bučo lahko prerežemo na dva načina: po širini ali po dolžini. Sama raje izberem rezanje po širini. Ker ima buča izredno trdo lupino, jo je zelo težko prerezati in pri tem moramo biti zelo pazljivi, da nam nož ne zdrsne in nas poreže. Če je mogoče, to delo raje prepustite močnejšim moškim rokam. Nato bučo s pomočjo žlice očistimo mehkega tkiva in semenk. Semena lahko v pečici posušimo in jih uporabimo za zobanje ali jih shranimo za semena.

Očiščeni polovici buče špagetarice solimo, popramo in pokapljamo z olivnim oljem.

V pekač nalijemo vodo, toliko da je bo približno 2 cm v višino in nato vanj položimo bučni polovici in sicer tako, da je prerezana stran obrnjena navzdol. Buči v pari pečemo v predhodno ogreti pečici na 200 stopinj Celzija, 40 minut.

Po 40-ih minutah so buče ravno dovolj mehke, da z vilico z lahkoto prebodemo olupek. Buče ne smemo prepeči oz. ne smejo biti premehke, kajti njeni špageti so najboljše v al dente izvedbi. Po pečenju jih vzamemo iz pekača, jih obrnemo tako, da je prepolovljena stran obrnjena navzgor in jo na parih mestih z vilico na rahlo prebodemo. Pustimo jo cca. 15 minut, da se “umiri” in nekoliko ohladi.

Sedaj se začne najbolj vznemirljivi del postopka. Med pečenjem se je meso buče spremenilo v vlakna, ki jih s pomočjo vilice odluščimo od olupka in kar naenkrat imamo pred seboj čudovite špagete. Meso postrgamo vse do lupine.

Buča špagetarica je dokaj izdatna in tako smo dobili zajeten kup bučnih špagetov.

Naprej delamo enako kot s kuhanimi jajčnimi špageti. Izbrati moramo na kakšen način jih želimo pripraviti. Izberemo lahko bolognese omako, smetanovo omako, tržaško omako …, lahko jih v družbi paradižnika in sira popečemo v pečici. Bučne špagete je možno pripraviti na slani ali sladki način, zato je iz njih možno peči tudi sladke pite.

Ker je meni zelo drag okus bučnih špagetov s tržaško omako, jih bom tudi sedaj pripravila na ta način. Od maščobe sem izbrala maslo, ker zelo lepo poudari okuse. Na žlici masla na kratko popražimo česen, ki ga lahko stisnemo ali drobno nasekljamo.

Nato dodamo bučne špagete, naribano limonino lupinico, na drobno nasekljan sveži peteršilj in sok pol limone. Solimo in popramo po okusu. Na rahlo premešamo.

Dodamo še nasekljan sveži čili. Če ne prenesemo pekoče hrane, lahko čili izpustimo.

Na kratko pregrejemo in postrežemo. Zraven se poda skleda paradižnikove ali zelene solate.

 

Celoten postopek s fotografijami najdete tukaj.

Še več okusnih receptov pa boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ko mošt vino postane, alkohol telo objame

V dnevih, ko se letošnja trgatev grozdja spremeni v vin...

KUHALNICA: Okusen veganski namaz

Zelo rada imam mlečno zelenjavne namaze, vendar ker se ...

KUHALNICA: Polpeti v paradižnikovi omaki

Velikokrat se mi zgodi, da med tednom ostane nekaj star...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

KUHALNICA: Okusna ajdova kaša

Ajdova kaša je staro in zdravo živilo. Pripravite si jo...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Mandarinin liker

Imate radi domače, sladke in aromatične likerje? Potem ...

KUHALNICA: Hrustljavo zapečena gomoljna zelena

Ne samo krompir, ampak tudi ostali gomoljčki (zelena, k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.