KUHALNICA: Veganske palačinke z meto

Palačinke z meto me spominjajo na otroštvo, ko je moja babi delala palačinke z bezgom ali meto, zato so zame nekaj posebnega.
Veganske palačinke z meto (foto: OblizniPrste.si)
Veganske palačinke z meto (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Na vrtu mi vsako leto zraste veliko mete, zato sem letos komaj čakala, da poženejo mlade rastlinice. Obožujem ta okus, še bolj mi prija vonj, ko se palačinke pečejo.

Palačinke so narejene brez jajc in brez mlečnih izdelkov. Potrebujemo samo pet sestavin: pirino moko, sol, malo vinskega kamna ali pecilnega praška, rastlinsko mleko ter seveda meto. Za veganske palačinke je najboljše ovseno, mandljevo ali sojino mleko, ker je bolj gosto. Mi doma uporabljamo ovseno rastlinsko mleko.

Verjamem, da vam bodo palačinke všeč. Specite jih čez vikend, ko boste imeli malo več časa, saj more masa malo odležati, tako kot mi :), ko ob vikendih podaljšamo spanje. Na palačinke si lahko namažete korenčkovo-jabolčno marmelado, rožičev namaz ali kaj drugega. Pogosto sem jedla te palačinke tudi brez namaza.

Tokrat sem palačinke postregla s sadjem in kokosovo smetano.

 
Sestavine za 2 osebi oziroma cca 6 veganskih palačink:
 
  • 1 skodelica pirine moke (130 g)
  • 330 ml ovsenega napitka
  • sol
  • žlička vinskega kamna
  • 10 metinih listov
  • koksova maščoba ali olje za peko palačinke

In še za nadev:

  • sadje po želji
  • kokosovo mleko ali rastlinska smetana
  • drug poljubni namaz

 PREBERITE TUDI: Kako pripraviti domače vlečeno testo (Iz Jožičine kuhinje)?

Kako pripravim veganske palačinke z meto:

1) Najprej stehtam vse naštete sestavine in jih zmešam z metlico. Metine liste operem, jih narežem na tanke rezine in stresem k masi za palačinke. Maso pustim stati vsaj 15 minut, lahko tudi več.

2) Ponev premažem s kokosovo maščobo (ali drugo maščobo, ki jo uporabljate za peko), počakam, da se malo segreje in vanjo zlijem pripravljeno maso (toliko mase, kot je zadošča za 1 palačinko). Ponev obračam tako, da se masa lepo razporedi po posodi. Na palačinki se pričnejo delat mehurčki, pečem približno 3 minute na eni strani, nato jo previdno obrnem z obračalko.

3) Pri veganskih palačinkah moramo biti previdni, ker v masi ni jajc in je zato bolj mehka. Morda vam prva ne uspe, verjamem pa, da bo ostalih 5 ali 6 odličnih.

4) Palačinke namažem z poljubnim nadevom in jih zvijem ali zložim. Tokrat sem se odločila, da jih zložim v trikotnik, kot je to počel moj dedi.

Uživajte v okusnih palačinkah z meto!

Še več okusnih receptov najdete tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Božična panakota

Pred vrati so prazniki in Jožica je tokrat pripravila e...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Božična peka: Preprosti masleni božični piškoti

Piškote lahko spečemo po preprostem receptu, lotijo se ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.