KUHALNICA: Velikonočna orehova potica

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 7.3.2016
V prazničnih dneh na slovenski mizi ne sme manjkati potica. Recept za zelo okusno orehovo potico boste našli v prispevku!
Velikonočna orehova potica (foto: Fala)
Velikonočna orehova potica (foto: Fala)
Velikonočna orehova potica (foto: Fala) Kvas Fala je pri peki nepogrešljiv. (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za testo potrebujemo: 1/2 kocke kvasa Fala (za sladko testo), 1,75 dl mleka, 50 dag moke, 6 dag masla, 4 dag sladkorja, 2 rumenjaka, 1 jajce, 1 žlica ruma

Za nadev potrebujemo: 50 dag orehov, 10 dag rozin, 5 dag sladkorja, 2 dl smetane ali mleka, 2 beljaka, 2 žlici ruma, limonina lupinica

Priprava:
Kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku. V posodo odmerimo sol, presejano moko, dodamo jajce, rumenjaka, rum, sladkor in raztopljeni kvas ter premešamo. Med mešanjem dodajamo na lističe narezano maslo. Ko je testo dobro premešano in postane gladko, ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev: sladko smetano oziroma mleko zavremo in vanjo zakuhamo orehe. Dobro premešamo, dodamo limonino lupinico, malo ohladimo, nato vmešamo sneg iz beljakov in sladkorja.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, pustimo nekaj minut počivati, potem pa razvaljamo na pravokotnik. Testo premažemo z nadevom, potresemo rozine in tesno zvijemo v zavitek. Zavitek položimo na pekač in damo ponovno vzhajati za približno 20 minut. Nato potico premažemo s stepenim jajcem, na več mestih prebodemo z iglo, postavimo v vročo pečico in pečemo pri 180 °C približno 50 minut. Po potrebi jo pokrijemo s peki papirjem, da bi se na vrhu ne zapekla preveč.
Morda te zanima tudi:

Intervju z dr. Katjo Rebolj: Divje rastline - učinkovitost, uporaba in hranilna vrednost

Tokrat smo se z dr. Katjo Rebolj, doktorico biokemije, ...

Iz Jožičine kuhinje: Zrezki v omaki (namig za hitro kosilo)

Tokrat vas Jožica želi spomniti na slastno, enostavno, ...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino pot...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Odprta kuhna se zopet vrača!

V petek, 17. marca, se bo na Pogačarjevem trgu pričela ...

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...

Napitek, ki učinkovito razstruplja telo in pomaga pri hujšanju

Pomlad počasi prihaja k nam in čas pomladi je že tradic...

RECEPT: odlična zelena rižota s špinačo in hrustljavim pršutom

Poskusite to odlično in slastno zeleno rižoto ter razva...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.