KUHALNICA: Velikonočna orehova potica

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 7.3.2016
V prazničnih dneh na slovenski mizi ne sme manjkati potica. Recept za zelo okusno orehovo potico boste našli v prispevku!
Velikonočna orehova potica (foto: Fala)
Velikonočna orehova potica (foto: Fala)
Velikonočna orehova potica (foto: Fala) Kvas Fala je pri peki nepogrešljiv. (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za testo potrebujemo: 1/2 kocke kvasa Fala (za sladko testo), 1,75 dl mleka, 50 dag moke, 6 dag masla, 4 dag sladkorja, 2 rumenjaka, 1 jajce, 1 žlica ruma

Za nadev potrebujemo: 50 dag orehov, 10 dag rozin, 5 dag sladkorja, 2 dl smetane ali mleka, 2 beljaka, 2 žlici ruma, limonina lupinica

Priprava:
Kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku. V posodo odmerimo sol, presejano moko, dodamo jajce, rumenjaka, rum, sladkor in raztopljeni kvas ter premešamo. Med mešanjem dodajamo na lističe narezano maslo. Ko je testo dobro premešano in postane gladko, ga pokrijemo in pustimo na toplem vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev: sladko smetano oziroma mleko zavremo in vanjo zakuhamo orehe. Dobro premešamo, dodamo limonino lupinico, malo ohladimo, nato vmešamo sneg iz beljakov in sladkorja.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, pustimo nekaj minut počivati, potem pa razvaljamo na pravokotnik. Testo premažemo z nadevom, potresemo rozine in tesno zvijemo v zavitek. Zavitek položimo na pekač in damo ponovno vzhajati za približno 20 minut. Nato potico premažemo s stepenim jajcem, na več mestih prebodemo z iglo, postavimo v vročo pečico in pečemo pri 180 °C približno 50 minut. Po potrebi jo pokrijemo s peki papirjem, da bi se na vrhu ne zapekla preveč.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Enostavni čokoladno orehovi polžki

Čokoladno – orehovi polžki na hitro so preprosti sladki...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

7 načinov za uporabo ostankov kave

Vsi vemo, da mrzla in postana kava ni niti približno ta...

KUHALNICA: Pomarančni piškoti

Pomarančni piškotki so okusni, krhki piškotki z omamnim...

KUHALNICA: Čebulni kruh z jogurtom

Poznate čebulni kruh z jogurtom? Če ne, ga morate spozn...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.