Kako ločiti pravi črni kruh od lažnega?

Ali ste vedeli, da obstaja kar nekaj načinov, s katerimi lahko prepoznate, ali je črn kruh zares črn ali le pobarvan z barvili! Preveri, kako!
	Črn kruh diši drugače kot beli. (foto: freepik.com)
Črn kruh diši drugače kot beli. (foto: freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Črn in rženi kruh sta med najbolj prodajanimi v zadnjem času. Ta dva sta tudi bolj zdrava izbira od belega. A pomembno je, da je črn kruh zares črn in ne le pobarvan z umetnimi barvili, kot je to že ustaljena praksa.

Za tuj medij je spregovoril pek, ki ima izkušnje z barvili, ki jih dodajajo kruhu, da ta premami kupca in ga kupi v veri, da je kupil pravi črni kruh. Povedal je, da se belemu kruhu dodaja vse mogoče, od umetnih barvil, do mlete kave, kakava, rdečega vina … vse, da bi preslepili kupce.

Kako prepoznati pravi črni ali rženi kruh?
Košček kruha dajte v vodo. Če bo košček pričel bledeti, bo postajal vse bolj bel, voda pa bo temnela, je to znak, da je le pobarvan.
Pravi črn hlebec je težak, bolj trd, bolj zbit in ima večjo količino vlažnosti kot beli.
Črn kruh ne more biti mehak, prožen.
Sredica črnega kruha ima manjše luknje, bolj goste.
Črn kruh diši popolnoma drugače kakor beli.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Več vrst sladkorja: Kateremu se moramo izogibati?

Sukroza (saharoza), glukoza in fuktoza so vrste sladkor...

Izšla je decembrska številka revije Vzajemnost 2025

Osnovna ideja Rdečega križa je pomagati pri ohranjanju ...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

4 živila, ki vas bodo pomladila in polepšala vašo kožo (tudi če ste 50+)

Strokovnjaki se strinjajo: za lepo kožo je potrebno jes...

Iz Jožičine kuhinje: Stročji fižol v omaki

Odlična lahka in osvežujoča poletna jed vas bo navdušil...

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.