Kako pravilno shranjevati kavo, da bo ohranila aromo in okus?

Pravilno shranjevanje kave je prav tako pomembno kot pravilna priprava kave. Da bi kava ohranila svojo aromo in okus, moramo pri shranjevanju upoštevati dejavnike, kot so toplota, svetloba, vlaga in zrak. Vsak od naštetih dejavnikov lahko negativno vpliva še na tako skrbno pripravljeno skodelico kave.
Kava bo ohranila okus in vonj le, če jo boste pravilno shranili. (Foto: Freepik.com)
Kava bo ohranila okus in vonj le, če jo boste pravilno shranili. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Toplota
Dolgotrajno izpostavljanje visokim temperaturam ne pomeni nič dobrega za kavo, zato jo ne shranjujemo v bližini štedilnika ali pečice. Najvišja priporočljiva temperatura za shranjevanje kave je sobna temperatura, torej do okoli 24°C.

Svetloba
Tudi svetloba lahko negativno vpliva na kavo. Priporočljivo je, da jo hranimo na temnem mestu. Posode za shranjevanje naj ne prepuščajo svetlobe (stekleni kozarci in posode torej odpadejo). To je še posebej
pomembno, če posoda s kavo stoji na odprti polici ali kuhinjskem pultu.

Vlaga
Za shranjevanje kave niso primerna mesta, ki so izpostavljena vlagi. To so lahko hladilnik, police v bližini štedilnika, predvsem pa police nad kuhinjsko napo. Kavo shranjujemo na suhem, zato moramo za to izbrati omaro oz. mesto, ki to zagotavlja.

Zrak
Za shranjevanje kave so najbolj primerne posode, ki ne prepuščajo zraka. Ko vrečko s kavo odpremo,vsebino pretresemo v kovinsko ali keramično neprodušno posodo. Če jo še naprej hranimo v vrečki, zelo
verjetno ne bomo mogli zagotoviti, da zrak ne bo prišel v notranjost.

Manjša pakiranja
Včasih zaradi ugodnejše cene izberemo večja pakiranja kave, a žal to lahko vpliva na njeno kakovost. Priporočljivo je, da odprto vrečko kave uporabimo v 1-2 tednih. Po tem času lahko začne izgubljati okus.
Če pri vas doma kavo pijete sami in to le 1x ali 2x dnevno, jo kupujte v manjših pakiranjih. Večja pakiranja pridejo v poštev v gospodinjstvih, kjer več članov uživa kavo in v večjih pisarnah, kjer pravočasna poraba večjih pakiranj ne predstavlja težav.

Shranjevanje v hladilniku/zamrzovalniku
V preteklih letih je bilo kar nekaj govora o shranjevanju različnih prehranskih izdelkov v hladilniku in zamrzovalniku, med njimi tudi shranjevanje kave. Hladilniki prav zagotovo niso primerni za to, ker
vsebujejo vlago. Tudi če kavo hranimo v hladilniku v posodi, ki dobro tesni, še vedno lahko pride do nihanja vlažnosti zaradi menjave hladnega in toplega zraka, ko posodo vzamemo iz hladilnika. Ena
najboljših stvari, ki jih lahko naredimo za kavo je, da ostane suha. Na spletu je tudi kar nekaj zagovornikov zamrzovanja celih kavnih zrn in doma sveže mlete kave. Do sedaj še ni bilo dokazano, da zamrzovanje podaljša življenjsko dobo kave, je pa dokazano, da pri procesu zamrzovanja in odmrzovanja prav tako nastaja vlaga.

Ga. Tadeja svoje praktične in ustvarjalne ideje deli tudi na strani https://preprostoinlepo.si/

Morda te zanima tudi:

Varno na kolesu nekoč in danes

Program Varno na kolesu, ki poteka na pobudo družbe But...

Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Ste ljubitelj žlikrofov? Jožica ima odličen recept za m...

Iz Jožičine kuhinje: Mesne miške

Jožica je z nami delila recept za lahko in hitro pripra...

Recepti: 3 spomladanske jedi z lososom

Predstavljamo vam tri recepte za okusne, zdrave in prep...

Iz Jožičine kuhinje: Regratov med

Jožica razkriva svoj recept za regratov med.

NATEČAJ: Čigava potica bo postala letošnja kraljica?

Čas za vse, ki obožujete potico. Prijavite svojo potico...

RECEPT: odlična zelena rižota s špinačo in hrustljavim pršutom

Poskusite to odlično in slastno zeleno rižoto ter razva...

IZ JOŽIČINE KUHINJE: Riževa solata

Jožica je tokrat pripravila recept za odlično brezmesno...

RECEPT: božanske italijanske testenine (hitra priprava)

Privoščite si hitro pripravljeno in izjemno okusno kosi...

Seks v zrelih letih: 9 zdravilnih položajev

Preverite devet splošnih zdravilnih položajev, ki jih s...

Kurkumo lahko vzgojite sami doma

Sveža kurkuma je pravo razkošje, saj je ne le zelo drag...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.