Najboljši pasji spremljevalci v zrelih letih

Da se pes dotakne vsakogar, ki deli svoje življenje z njim, je splošno znano. Pozitivni učinki življenja s pasjim družabnikom so številni, najbolj izraziti pa so gotovo pri starejših – ti konec koncev največ časa preživijo s svojimi ljubljenčki.
Pravo prijateljstvo med človekom in živaljo. (foto: Arhiv Happy Doggy)
Pravo prijateljstvo med človekom in živaljo. (foto: Arhiv Happy Doggy)
Pravo prijateljstvo med človekom in živaljo. (foto: Arhiv Happy Doggy) Foto: arhiv Happy Doggy Foto: arhiv Happy Doggy Foto: arhiv Happy Doggy Foto: arhiv Happy Doggy Foto: arhiv Happy Doggy Foto: arhiv Happy Doggy
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ne le, da je pes dobra družba in najboljša tolažba v težkih dneh, poleg tega skrbi še, da tudi po upokojitvi ostanete zdravi in v najboljši možni formi.
Glede na potrebe in zahteve različnih pasem ter značilnosti življenjskega sloga posameznikov v zrelih letih, vam predstavljamo deset pasem, ki so najbolj primerne za upokojence:

Maltežan
Maltežan je pri nas izredno priljubljena in razširjena pasma, saj je prikupno majhen in nezahteven pes. Izredno se naveže na svojega lastnika, obožuje otroke in ima rad tudi druge živali. Potrebuje dosledno vzgojo, a je izredno učljiv, saj želi ugajati svojemu gospodarju. Dlaka mu skorajda ne izpada, vendar pa, zlasti če želite, da ima dolgo dlako, potrebuje kar nekaj redne nege. Lahko biva tudi v manjšem stanovanju in ne potrebuje veliko aktivnosti.

Mops
Tudi Mops je vse bolj priljubljena pasma pri nas zaradi svojega očarljivega karakterja. Nadvse rad ima vse ljudi, odlično se razume z otroki in tudi z drugimi živalmi. Zaradi telesne zgradbe in oblike gobčka ne prenese daljše aktivnosti, zato je še posebej primeren za manj aktivne starostnike. So relativno zdravi in nezahtevni za nego, hitro se učijo in želijo ugajati. Težko prenašajo vročino in so izključno notranji psi, ker pa praktično ne lajajo, so nadvse primerni za bivanje v bloku.

Cavalier King Charles Španjel
Za vse tiste malo bolj aktivne upokojence, ki imajo radi dolgodlake pse, je ta kraljevski pes odlična izbira. Po naravi je miren in ljubezniv ter zelo zaupljiv. Rad je v bližini svojega človeka in se dobro razume z otroki. Potrebuje zmerne količine gibanja, zato vas bo z veseljem spremljal tudi na kakšnem pohodu, prav tako zadovoljno pa bo tudi počival v vašem naročju. Potrebuje pa kar nekaj nege, zato ni primerna pasma za ljudi, ki temu niso pripravljeni posvetiti veliko časa. Za učenje je prijetna in dojemljiva pasma in je zato primeren tudi za neizkušene lastnike.

Čivava
Naj bo dolgodlaka ali kratkodlaka, ta miniaturna pasma je vsekakor primerna za vse tiste ljudi, ki se radi potepajo. Zaradi svoje majhnosti in kompaktnosti jo lahko v torbici s seboj vzamete vsepovsod. To je majhen pes z velikim karakterjem. Čivava je rada v centru pozornosti in se zelo naveže na svojega gospodarja, do drugih ljudi, otrok in celo drugih živali pa je precej ravnodušna. Vzgoja je zahtevna le, če se lastnik spozabi, da e prikupno malo bitjece vendarle pes in da potrebuje doslednost. Zaradi svoje majhnosti sta obe različici precej nezahtevni za nego in tudi že krajši sprehodi povsem zadostujejo.

Koder
Koder je priljubljena izbira številnih starejših, saj ima izredno topel in ljubezniv karakter, poleg tega pa je tudi zelo učljiv, saj velja za drugo najbolj inteligentno pasmo na svetu. Gotovo pa je prednost tudi to, da obstaja več velikosti: miniaturni (toy), pritlikavi, srednji in standardni oz. veliki Koder. Za najbolj umirjenega velja standardni Koder, za najbolj glasnega pa toy. Vsekakor je odličen družabnik vsem generacijam, dobro se razume z otroki in tudi z drugimi živalmi, vzgoja je lahka in zabavna, hkrati pa ima ta pasma relativno dolgo življenjsko dobo. Lahko biva v stanovanju in potrebuje zmerne količine dnevne aktivnosti. Njegova največja slabost je zahtevnost nege – pogosti obiski pri pasjem frizerju običajno predstavljajo kar precejšen strošek.

Baset
Baset je izredno nežna in ljubezniva pasma in kljub svoji namembnosti lovskega psa ob uravnoteženi prehrani ne potrebuje velikih količin gibanja in je zadovoljen z daljšimi dnevnimi sprehodi. Izredno rad poležava na kavču in je tudi zelo ješč, zato je treba pri prehrani paziti. Uživa v človeški družbi, ni pa rad sam, zato je še posebej primeren za ljudi, ki niso veliko zdoma. Dobro se razume tudi z drugimi ljubljenčki in otroki, zato bo odlična družba tudi vnučkom, ko pridejo na obisk. Nega je nadvse enostavna. Ima igriv karakter in je zelo inteligenten, a vzgoja Baseta vsekakor ni najlažja, zato je dobro, če imate že izkušnje z lastništvom psa.
Ta članek se nadaljuje na naslednji strani - KLIKNI TUKAJ >
Stran: 1 2

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...

Metka Klevišar: ŽAL POGOSTO SPREGOVORIMO PREPOZNO

Na to me je včeraj spomnila bralka v komentarju, ki se,...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2024

V aprilski Vzajemnosti pišemo tudi o tem, kako živijo u...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Barbara Bizovičar

Barbara Bizovičar
popotnica


"Sklenila sem, da ne bom več sanjala o življenju, ampak svoje sanje živela!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.