Nasvet: Kako ugotoviti, da je surovo jajce sveže?

Moj dom in vrt > Praktični nasveti | piše: M.L. | 28.9.2024
Včasih se zgodi, da nismo prepričani, koliko so stara jajca, ki jih hranimo v hladilniku. Z enostavnimi triki pa lahko hitro ugotovimo, ali je jajce sveže ali ne.
	Z nekaj triki lahko ugotovite, če je jajce sveže. (foto: Freepik.com)
Z nekaj triki lahko ugotovite, če je jajce sveže. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Test v vodi
Jajce postavite v skledo, napolnite s hladno vodo. Vode naj bo za dvakrat več od višine jajc. Sveža jajca bodo ostala na dnu sklede, teden dni staro jajce bo še na dnu, a ga bo zibalo proti površju. Tista jajca, ki pa bodo priplavala na površje, niso več dobra za uporabo in jih raje zavrzite.

Test s tresenjem
Jajce približajte ušesu, nato ga nežno stresite in poslušajte. Če slišite klopotanje, potem je to jajce staro in ga ne uporabljajte. Če ničesar ne slišite, potem je jajce sveže.

Razbijanje jajc
Jajca razbijte na krožnik. Če je rumenjak lepo okrogel in beljak kompakten ter okrog rumenjaka, je to znak, da je jajce sveže. če je rumenjak malce sploščen in beljak ozko okrog njega, je to jajce staro nekoliko starejše, a še vedno užitno. Če pa razbijete jajce in je rumenjak popolnoma sploščen, beljak pa tekoč, in razlit po celem krožniku, to jajce ni več uporabno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sivka - dišeča lepotica, ki lajša stres, depresijo, nespečnost, glavobole ...

Spoznajte sivko in njene izjemne pozitivne učinke na zd...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Pijana nevesta

Tokrat iz Jožičine kuhinje:Pijana nevesta. Za izdelavo ...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.