Nasvet: Kako ugotoviti, da je surovo jajce sveže?

Moj dom in vrt > Praktični nasveti | piše: M.L. | 28.9.2024
Včasih se zgodi, da nismo prepričani, koliko so stara jajca, ki jih hranimo v hladilniku. Z enostavnimi triki pa lahko hitro ugotovimo, ali je jajce sveže ali ne.
	Z nekaj triki lahko ugotovite, če je jajce sveže. (foto: Freepik.com)
Z nekaj triki lahko ugotovite, če je jajce sveže. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Test v vodi
Jajce postavite v skledo, napolnite s hladno vodo. Vode naj bo za dvakrat več od višine jajc. Sveža jajca bodo ostala na dnu sklede, teden dni staro jajce bo še na dnu, a ga bo zibalo proti površju. Tista jajca, ki pa bodo priplavala na površje, niso več dobra za uporabo in jih raje zavrzite.

Test s tresenjem
Jajce približajte ušesu, nato ga nežno stresite in poslušajte. Če slišite klopotanje, potem je to jajce staro in ga ne uporabljajte. Če ničesar ne slišite, potem je jajce sveže.

Razbijanje jajc
Jajca razbijte na krožnik. Če je rumenjak lepo okrogel in beljak kompakten ter okrog rumenjaka, je to znak, da je jajce sveže. če je rumenjak malce sploščen in beljak ozko okrog njega, je to jajce staro nekoliko starejše, a še vedno užitno. Če pa razbijete jajce in je rumenjak popolnoma sploščen, beljak pa tekoč, in razlit po celem krožniku, to jajce ni več uporabno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Želite nazaj poletje? To so deli Evrope, kjer je oktobra še sončno in vroče

Ali je poletje vaš najljubši letni čas? Obožujete sonce...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recept: Vloženi jurčki

Vloženi jurčki so odlična poslastica, ponudimo jih lahk...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.