Nasvet: Kako ugotoviti, da je surovo jajce sveže?

Moj dom in vrt > Praktični nasveti | piše: M.L. | 28.9.2024
Včasih se zgodi, da nismo prepričani, koliko so stara jajca, ki jih hranimo v hladilniku. Z enostavnimi triki pa lahko hitro ugotovimo, ali je jajce sveže ali ne.
	Z nekaj triki lahko ugotovite, če je jajce sveže. (foto: Freepik.com)
Z nekaj triki lahko ugotovite, če je jajce sveže. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Test v vodi
Jajce postavite v skledo, napolnite s hladno vodo. Vode naj bo za dvakrat več od višine jajc. Sveža jajca bodo ostala na dnu sklede, teden dni staro jajce bo še na dnu, a ga bo zibalo proti površju. Tista jajca, ki pa bodo priplavala na površje, niso več dobra za uporabo in jih raje zavrzite.

Test s tresenjem
Jajce približajte ušesu, nato ga nežno stresite in poslušajte. Če slišite klopotanje, potem je to jajce staro in ga ne uporabljajte. Če ničesar ne slišite, potem je jajce sveže.

Razbijanje jajc
Jajca razbijte na krožnik. Če je rumenjak lepo okrogel in beljak kompakten ter okrog rumenjaka, je to znak, da je jajce sveže. če je rumenjak malce sploščen in beljak ozko okrog njega, je to jajce staro nekoliko starejše, a še vedno užitno. Če pa razbijete jajce in je rumenjak popolnoma sploščen, beljak pa tekoč, in razlit po celem krožniku, to jajce ni več uporabno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.