POZOR: Hrane ne zavijajte v papirnate brisačke!

Ste vedeli, da če hrano zavijete v papirnato kuhinjsko brisačko, da lahko pride do prehoda optičnih belil in patogenih bakterij v hrano? Več o testu ZPS v članku!
Da so papirnate kuhinjske brisače zares primerne za stik s hrano, morajo biti opremljene z oznako stiliziranega kozarca in vilice. (Foto: Arhiv)
Da so papirnate kuhinjske brisače zares primerne za stik s hrano, morajo biti opremljene z oznako stiliziranega kozarca in vilice. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Papirnate kuhinjske brisače so obvezna oprema skoraj vsake sodobne kuhinje, saj jih lahko uporabimo na številne načine.

Z njimi pobrišemo madeže, očistimo okna in ogledala, jih občasno uporabimo kot robček ali v njih zavijemo ostanke hrane, ki jih prihranimo za naslednji dan.

Toda, je zavijanje hrane v papirnato kuhinjsko brisačo zares varno?

 

Možnost izločanja optičnih belil

Kot poudarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), je na trgu je kar nekaj papirnatih kuhinjskih brisač, ki naj bi jih uporabljali zgolj za določeno opravilo - denimo čiščenje stekel ali pivnanje oziroma zavijanje prehranskih izdelkov. Vendar so prepričani, da ko so brisačke enkrat postavljene v kuhinji, jih potrošniki uporabljamo za vse mogoče namene ne glede na njihovo namembnost.

In kaj se zgodi, če pride papirnata kuhinjska brisača, ki temu ni namenjena, v stik s hrano?

"V laboratoriju smo najprej izmerili fluorescenco, ki nastane zaradi optičnih belil. Vsebujejo jih predvsem reciklirane brisače, ki so izdelane iz raznovrstnega odpadnega papirja, med drugim tudi takšnega, ki vsebuje belila. Fluorescenca sama po sebi ni nič nevarnega ali nenavadnega, a le, če se med uporabo ne prenaša na materiale, s katerimi je brisača v stiku.

Test je pokazal, da se pri nekaterih brisačah iz recikliranega papirja ta optična belila izločajo, tako da potrošniki na ta način po nepotrebnem prihajajo v stik s kemikalijami. Ta težava je še posebej izrazita, ko brisačo uporabijo za zavijanje živil in je le ta dlje časa v stiku s hrano," je pojasnil vodja testiranja pri ZPS Boštjan Okorn.

 

Na brisačah odkrili tudi večje število bakterij

V okviru testiranja so na ZPS pod drobnogled vzeli tudi mikrobiološke značilnosti papirnatih kuhinjskih brisač - preverili so število aerobnih mezofilnih bakterij na površini papirja.

"Nekateri rezultati so precej skrb vzbujajoči, saj večje število bakterij bistveno poveča možnost, da so med njimi tudi patogene bakterije," je povedal Okorn, zato so takšne izdelke na testu tudi slabše ocenili.

 

Poiščite oznako stiliziranega kozarca in vilice

Da so papirnate kuhinjske brisače zares primerne za stik s hrano, morajo biti opremljene z oznako stiliziranega kozarca in vilice, čeprav lahko tudi druge slike na embalaži nakazujejo, da gre za izdelek, ki ga lahko uporabljamo v stiku s hrano. Na kar pa potrošniki večinoma nismo pozorni.

 

Štiri zlata pravila za papirnate kuhinjske brisače

Kako torej izbrati prave papirnate kuhinjske brisače oziroma katera so zlata pravila, ki jih je dobro uvesti v družinsko gospodinjstvo?

ZPS svetuje:

  • Izberite papirnate kuhinjske brisače iz nerecikliranega papirja, saj s tem zmanjšate možnost prenosa nečistoč (optičnih belil) na živila.
  • Papirnatih kuhinjski brisač nikoli ne uporabljate za zavijanje hrane za daljši čas, saj se tako izognete možnosti izločanja belil in bakterij na hrano.
  • Uporabljene papirnate kuhinjske brisače mečite v koš z biološkimi odpadki.
  • Če je le možno, se izognite uporabi papirnatih kuhinjskih brisač in raje uporabite krpe in brisače iz blaga.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za zdrava kosila: Polnjene paprike z rjavim rižem

Tokrat recept za odlično, okusno zdravo kosilo. Polnjen...

Recept: Timijanov sirup pripravljen z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recepti za slastne božične napitke

Cimet, ingver, klinčki, pomaranča, medenjaki … Omamno. ...

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.