POZOR: Hrane ne zavijajte v papirnate brisačke!

Ste vedeli, da če hrano zavijete v papirnato kuhinjsko brisačko, da lahko pride do prehoda optičnih belil in patogenih bakterij v hrano? Več o testu ZPS v članku!
Da so papirnate kuhinjske brisače zares primerne za stik s hrano, morajo biti opremljene z oznako stiliziranega kozarca in vilice. (Foto: Arhiv)
Da so papirnate kuhinjske brisače zares primerne za stik s hrano, morajo biti opremljene z oznako stiliziranega kozarca in vilice. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Papirnate kuhinjske brisače so obvezna oprema skoraj vsake sodobne kuhinje, saj jih lahko uporabimo na številne načine.

Z njimi pobrišemo madeže, očistimo okna in ogledala, jih občasno uporabimo kot robček ali v njih zavijemo ostanke hrane, ki jih prihranimo za naslednji dan.

Toda, je zavijanje hrane v papirnato kuhinjsko brisačo zares varno?

 

Možnost izločanja optičnih belil

Kot poudarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), je na trgu je kar nekaj papirnatih kuhinjskih brisač, ki naj bi jih uporabljali zgolj za določeno opravilo - denimo čiščenje stekel ali pivnanje oziroma zavijanje prehranskih izdelkov. Vendar so prepričani, da ko so brisačke enkrat postavljene v kuhinji, jih potrošniki uporabljamo za vse mogoče namene ne glede na njihovo namembnost.

In kaj se zgodi, če pride papirnata kuhinjska brisača, ki temu ni namenjena, v stik s hrano?

"V laboratoriju smo najprej izmerili fluorescenco, ki nastane zaradi optičnih belil. Vsebujejo jih predvsem reciklirane brisače, ki so izdelane iz raznovrstnega odpadnega papirja, med drugim tudi takšnega, ki vsebuje belila. Fluorescenca sama po sebi ni nič nevarnega ali nenavadnega, a le, če se med uporabo ne prenaša na materiale, s katerimi je brisača v stiku.

Test je pokazal, da se pri nekaterih brisačah iz recikliranega papirja ta optična belila izločajo, tako da potrošniki na ta način po nepotrebnem prihajajo v stik s kemikalijami. Ta težava je še posebej izrazita, ko brisačo uporabijo za zavijanje živil in je le ta dlje časa v stiku s hrano," je pojasnil vodja testiranja pri ZPS Boštjan Okorn.

 

Na brisačah odkrili tudi večje število bakterij

V okviru testiranja so na ZPS pod drobnogled vzeli tudi mikrobiološke značilnosti papirnatih kuhinjskih brisač - preverili so število aerobnih mezofilnih bakterij na površini papirja.

"Nekateri rezultati so precej skrb vzbujajoči, saj večje število bakterij bistveno poveča možnost, da so med njimi tudi patogene bakterije," je povedal Okorn, zato so takšne izdelke na testu tudi slabše ocenili.

 

Poiščite oznako stiliziranega kozarca in vilice

Da so papirnate kuhinjske brisače zares primerne za stik s hrano, morajo biti opremljene z oznako stiliziranega kozarca in vilice, čeprav lahko tudi druge slike na embalaži nakazujejo, da gre za izdelek, ki ga lahko uporabljamo v stiku s hrano. Na kar pa potrošniki večinoma nismo pozorni.

 

Štiri zlata pravila za papirnate kuhinjske brisače

Kako torej izbrati prave papirnate kuhinjske brisače oziroma katera so zlata pravila, ki jih je dobro uvesti v družinsko gospodinjstvo?

ZPS svetuje:

  • Izberite papirnate kuhinjske brisače iz nerecikliranega papirja, saj s tem zmanjšate možnost prenosa nečistoč (optičnih belil) na živila.
  • Papirnatih kuhinjski brisač nikoli ne uporabljate za zavijanje hrane za daljši čas, saj se tako izognete možnosti izločanja belil in bakterij na hrano.
  • Uporabljene papirnate kuhinjske brisače mečite v koš z biološkimi odpadki.
  • Če je le možno, se izognite uporabi papirnatih kuhinjskih brisač in raje uporabite krpe in brisače iz blaga.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.