Pehtranova potica

Današnji recept je preprost za pripravo, naredili pa boste odlično pehtranovo potico. Prazniki bodo kmalu tu.
Pehtranova potica je odlična izbira za velikonočne praznike.
Pehtranova potica je odlična izbira za velikonočne praznike.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Testo:

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

700 g moke 

380 g mleka

150 g masla

70 g sladkorja

5 rumenjakov

2 mali žlički soli 

 

Nadev:

Velik šopek pehtrana

150 g sladkorja

4 beljake

2 jajci

2 žemlji

50 g drobtin

 

Jajce za premaz

 

Priprava:

Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter dodamo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

 

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Žemlji razrežemo na čim manjše koščke in jih zmešamo z jajci in beljaki. Pustimo, da se žemlje napojijo, nato nadev pretlačimo, da dobimo čim bolj enotno zmes. Nadevu primešamo nasekljan pehtran in sladkor, po potrebi še drobtine.

 

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo na pravokotnik, premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Zavitek položimo v pomaščen model za potico, pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo z jajcem, na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico.

Potico pečemo 50 minut na 200 °C, da se lepo obarva, po potrebi jo pokrijemo s folijo.

Pečeno potico pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo in stresemo iz modela ter do konca ohladimo.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

Ali lubenica res povzroča napihnjenost? Resnica o poletni osvežitvi

V poletni vročini se težko upremo rezini sočne, rdeče l...

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.