Pereci, Velikonočni venčki s čemažem

Če imate radi čemaž, je to odlična ideja za velikonočno poslastico.
Venčki s čemažem.
Venčki s čemažem.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine:

1 kocka svežega ali vrečka suhega kvasa Fala

700 g moke   

430 g mleka

1 jajce

1 rumenjak

30 g sladkorja

5 žlic olja

2 mali žlički soli 

 

Nadev:

400 g feta sirčka

50 g trdega sira

majhen šopek čemaža

½ manjšega pora

5 žlic drobtin

1 beljak

 

Jajce za premaz

Sezam za posip  

 

Priprava:

Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter dodamo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo olje. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

 

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Por in čemaž nasekljamo, lahko ga tudi zmešamo s paličnim mešalnikom in ga primešamo feta sirčku, dodamo beljak, nariban trdi sir in drobtine po potrebi.

 

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in razdelimo na 100 g težke koščke. Vsak košček malenkost razvlečemo na vse strani, nato pa vse robove zavihamo proti sredini, da nakažemo obliko kroglice, zložimo na krpo z gladko stranjo obrnjeno navzgor, pokrijemo in pustimo počivati deset minut. Zatem vsako kroglico razvaljamo na pravokotnik čim bolj na tanko – najbolje v dveh korakih z vmesnim nekajminutnim počivanjem. Testo premažemo s čemaževim nadevom in zvijemo v štručko. Štručke še malo povaljamo, da dobimo čim daljše zavitke, nato pa po dva med seboj prepletemo in oba konca združimo skupaj, da dobimo venček. Venčke zložimo  na pekač, jih pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajane venčke premažemo z jajcem, če želimo, jih dodatno posujemo s sezamom in prestavimo v vročo pečico.

Venčke pečemo 20 minut na 200 °C, da se lepo obarvajo.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Oblečene jagode

Sezona jagod se je pričela, z njo pa prihaja tudi zelo ...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...

Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Nimate ideje, kaj pripraviti za kosilo? Preverite predo...

5 shujševalnih trikov BREZ DIETE!

Preverite pet shujševalnih trikov, s katerimi boste izg...

Iz Jožičine kuhinje: "Ferrero rocher" rolada

Če ste ljubitelji sladkega, potem morate vsekakor pripr...

NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka)

Na prvi pogled se morda ne zdi nič posebnega S svojimi ...

Zeliščni vrt pri roki – kako vzgojiti in uporabljati zdravilna zelišča

Zelišča so kot majhni zakladi narave – dišeča, zdraviln...

Iz Jožičine kuhinje: Vanilijeva panna cotta z gozdnimi sadeži ali jagodami

Preprosta italijanska sladica, lahka in osvežilna. Krem...

KUHALNICA: Ledena sladica s čokolado in pistacijo

Semifreddo je italijanska beseda za “polovično – ledeno...

Iz Jožičine kuhinje: Vložena jajca

Če vam ostajajo jajca, jih lahko tudi vložite. Tako pri...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtovi čupovci

Hitro pripravljeno in zelo okusno pecivo vam bo zelo vš...

Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim file...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.