Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim filejem so tradicionalna Sicilijanska jed. Kraji na jugu Italije so obsijani s soncem, ki ga seveda obožuje tudi paradižnik. Polnjene paradižnike po Sicilijansko bomo pripravili v pečici, po preprostem receptu, kakor to jed že stoletja pripravljajo v teh krajih.
Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem (Foto: Karmen Valant)
Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Polnjeni paradižniki po Sicilijansko so odlična priloga k mesnemu kosilu, lahko pa jih postrežemo tudi kot samostojno jed.

Sestavine za polnjene paradižnike:

8 srednje velikih zrelih paradižnikov
5 dag črnih oliv
1 žlica kaper
3 dag nastrgane kruhove sredice
8 razsoljenih sardelnih filejev
1 mlada čebulica
ščepec svežega peteršilja in origana
muškatni orešček
olivno olje
sol in poper

PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Recept za nadevane paradižnike po korakih

Izberemo srednje velike zrele paradižnike in jim odrežemo kapice. Izdolbemo nekoliko sredice, kapice paradižnikov prihranimo.

Paradižnike nato malo stisnemo, da odteče voda s semeni.

Izdolbene paradižnike rahlo posolimo in jih obrnjene skupaj s pokrovčki položimo na rešetko, da se odcedijo in nekoliko osušijo.

Mlado čebulico sesekljamo, fileje sardele stolčemo v kašo, svež peteršilj in origano drobno sesekljamo.

Olivam odstranimo koščice in jih narežemo na majhne koščke.

Fileje in kapre prej razsolimo, drugače bo nadev preveč slan. Po želji lahko dodamo tudi malo strtega česna.

V ponvi segrejemo malo olivnega olja, najprej malo popražimo drobno sesekljano čebulico, nato primešamo kašo iz filejev sardel, izdolbeno paradižnikov meso, ter dodamo sesekljana peteršilj in origano.

Premešamo, pražimo nekaj minut, nato dodamo nastrgano kruhovo sredico in na manjše koščke narezane olive. 

Nadev solimo, popramo in začinimo z naribanim muškatnim oreščkom.

Vse skupaj rahlo premešamo in počasi dušimo 10 minut.

Ko je nadev gotov, ga odstranimo z ognja in ohladimo.

Nato vzamemo izdolbene paradižnike in jih nadevamo s hladnim nadevom.

Nadevane paradižnike odlagamo na pekač, ki smo ga rahlo naoljili ali obložili s papirjem za peko in jih pokrijemo s pokrovčki.

Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, polnjene paradižnike poškropimo z olivnim olje in jih pečemo približno 25 do 30 minut.

PREBERITE TUDI: Recept: Kremšnite v kozarcu

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim fileje Italijanske jedi Recepti
Morda te zanima tudi:

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...

Recept za bograč- kako skuhamo najboljši bograč?

Recept za bograč! Bograč je golažu podobna jed, ki mora...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Priprava ozimnice: 4. recepti za vlaganje zelenjave za ozimnico

Vlaganje zelenjave za ozimnico je prijetno in koristno ...

Recept: Domača paradižnikova mezga

Ko sem iskala recepte za domačo paradižnikovo mezgo sem...

Ta vikend na obali: Praznik vina in česna

Konec tedna bo zaživelo dogajanje v Novi vasi. Vaščani ...

Vabilo na dan odprtih vrat posestva Trnulja

V sklopu projekta "Uvedba lokalne, ekološko pridelane p...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je jedilnik za enostavno in okusno kosilo

Jedilnik za kosilo! Dobra enostavna kosila lahko pripra...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.