Recept: Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem

Polnjeni paradižniki s črnimi olivami in sardelnim filejem so tradicionalna Sicilijanska jed. Kraji na jugu Italije so obsijani s soncem, ki ga seveda obožuje tudi paradižnik. Polnjene paradižnike po Sicilijansko bomo pripravili v pečici, po preprostem receptu, kakor to jed že stoletja pripravljajo v teh krajih.
Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem (Foto: Karmen Valant)
Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim filejem (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Polnjeni paradižniki po Sicilijansko so odlična priloga k mesnemu kosilu, lahko pa jih postrežemo tudi kot samostojno jed.

Sestavine za polnjene paradižnike:

8 srednje velikih zrelih paradižnikov
5 dag črnih oliv
1 žlica kaper
3 dag nastrgane kruhove sredice
8 razsoljenih sardelnih filejev
1 mlada čebulica
ščepec svežega peteršilja in origana
muškatni orešček
olivno olje
sol in poper

PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Recept za nadevane paradižnike po korakih

Izberemo srednje velike zrele paradižnike in jim odrežemo kapice. Izdolbemo nekoliko sredice, kapice paradižnikov prihranimo.

Paradižnike nato malo stisnemo, da odteče voda s semeni.

Izdolbene paradižnike rahlo posolimo in jih obrnjene skupaj s pokrovčki položimo na rešetko, da se odcedijo in nekoliko osušijo.

Mlado čebulico sesekljamo, fileje sardele stolčemo v kašo, svež peteršilj in origano drobno sesekljamo.

Olivam odstranimo koščice in jih narežemo na majhne koščke.

Fileje in kapre prej razsolimo, drugače bo nadev preveč slan. Po želji lahko dodamo tudi malo strtega česna.

V ponvi segrejemo malo olivnega olja, najprej malo popražimo drobno sesekljano čebulico, nato primešamo kašo iz filejev sardel, izdolbeno paradižnikov meso, ter dodamo sesekljana peteršilj in origano.

Premešamo, pražimo nekaj minut, nato dodamo nastrgano kruhovo sredico in na manjše koščke narezane olive. 

Nadev solimo, popramo in začinimo z naribanim muškatnim oreščkom.

Vse skupaj rahlo premešamo in počasi dušimo 10 minut.

Ko je nadev gotov, ga odstranimo z ognja in ohladimo.

Nato vzamemo izdolbene paradižnike in jih nadevamo s hladnim nadevom.

Nadevane paradižnike odlagamo na pekač, ki smo ga rahlo naoljili ali obložili s papirjem za peko in jih pokrijemo s pokrovčki.

Pečico ogrejemo na 200 stopinj C, polnjene paradižnike poškropimo z olivnim olje in jih pečemo približno 25 do 30 minut.

PREBERITE TUDI: Recept: Kremšnite v kozarcu

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Polnjeni paradižniki z olivami in sardelnim fileje Italijanske jedi Recepti
Morda te zanima tudi:

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Ideja za zdravo kosilo: Špinačna pita s feta sirom

Razkrivamo idejo za okusno, a zdravo kosilo. Lahko in e...

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.