Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih okusov. To je tudi popolna priložnost, da v domačo kuhinjo vnesemo čar zeliščne miksologije in navdušimo goste z unikatnimi koktajli in moktajli. Zeliščna miksologija je umetnost ustvarjanja pijač s svežimi, suhimi in fermentiranimi rastlinskimi sestavinami, ki v vsakem kozarcu ujamejo praznični duh.
Očarajte goste s pravimi zeliščnimi napitki. (Foto: Freepik.com)
Očarajte goste s pravimi zeliščnimi napitki. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Z vonjem sveže pomarančne lupine, toplino cimeta in svežino mete lahko ustvarimo praznične koktajle, ki bodo vašo mizo napolnili z vzdušjem praznovanja. Praznična miksologija je tudi priložnost, da preproste sestavine iz kuhinje spremenite v izjemne pijače, ki bodo očarale vas in vaše goste.

Kaj je to zeliščna miksologija?

To ni nič drugega, kot mešanje zelišč (in drugih sestavin) v enkratne, okusne pijače (ki so lahko po želji alkoholne ali brezalkoholne) in kjer domišljija ne pozna meja😉.

Osnove zeliščne miksologije

Ena izmed stvari, ki dela zeliščno miksologijo tako zabavno, je, da lahko zmešate malo tega in malo onega ter ustvarite res unikatne pijače iz sestavin, ki jih imate pri roki. Čeprav bomo danes pogledali nekaj konkretnih primerov zelišč, sadja, žganja in drugih sestavin, lahko, ko se enkrat naučite zlatega razmerja in osnovnih metod, prilagodite pijače povsem po svojih željah in okusih.

Foto: Freepik.com

Foto: Freepik.com

Kaj potrebujemo?

Prazniki so čas toplih arom in čudovitih okusov, zato lahko v svojo miksologijo vključimo zelišča, ki pričarajo to vzdušje.

Tukaj je nekaj sestavin, ki jih lahko uporabimo pri pripravi koktajlov in moktajlov:

  • Zelišča in začimbe: cimet, klinčki, rožmarin, meta, melisa, timijan, žajbelj, sivka, citronka
  • Sadje in citrusi: pomaranče, limone, limete, grenivke, granatno jabolko, brusnice, jabolka
  • Žgane pijače: vodka, gin, rum, viski, konjak (po izbiri)
  • Čaji in infuzije: črni, zeleni, zeliščni čaj ali kombinacija več čajev
  • Kombuča, mineralna voda in vodni kefir – za brezalkoholne mešanice
  • Sladila: med, javorjev sirup, rjavi sladkor, cimetov sirup
  • Sirupi, likerji, grenčice – lahko jih pripravite sami (npr. melisin sirup, cimetov sirup ali grenčica iz korenin encijana ali regrata)

PREBERITE TUDI: "Kurja črevca" - "plevel", ki ponuja bogastvo hranil in zdravilnih učinkov (piše zeliščarka)

Osnovna oprema

Ne potrebujete nobene posebne opreme. Večino že imate doma v kuhinji:

  • Kozarci za vlaganje – za namakanje in shranjevanje
  • Steklenice – za shranjevanje sirupov, kisov, grenčic
  • Cedilo ali tetra krpa – za filtriranje
  • Lijak – za lažje nalivanje tekočin v steklenice
  • Merilne žlice in posode – za natančne recepte
  • Mešalnik za koktajle – lahko uporabite tudi navaden kozarec za vlaganje
  • Ožemalnik za citruse – sveže stisnjen sok limone ali pomaranče je ključnega pomena
  • Lupilci za zelenjavo – za ustvarjanje dekorativnih trakov citrusov
  • Nož in deska – za rezanje sadja in pripravo svežih sestavin
  • Ledene kocke – v prazničnem duhu jih lahko naredite z vstavljenimi zelišči ali cvetovi

Foto: Freepik.com

Foto: Freepik.com

Zlato razmerje 2:1:1

Morda je v vaši shrambi že nekaj posameznih tinktur, kisov, sirupov, oxymelov… morda imate pri roki nekaj limon, pomaranč ali svežih zelišč.

Tudi, če še nimate teh sestavin, boste v nadaljevanju dobili nekaj enostavnih receptov.

Ključno je tako imenovano zlato razmerje 2:1:1. Ko enkrat usvojite to razmerje, lahko ustvarite dobesedno neskončno različnih koktajlov s sestavinami, ki so vam všeč in jih imate pri roki.

Kako deluje?

To razmerje je:

2 dela baze – žganje (vodka, gin, rum...) ali brezalkoholna baza (kombuča, radenska, čaj),
1 del sladkega (sirup, med) in
1 del kislega (svež citrusov sok, kis, shrub ali oxymel).
Vse to zmešamo v "koktajl šejkerju" (ali v kozarcu za vlaganje) in imamo pripravljeno pijačo😊.

Zelooo pomembna je tudi okrasitev😊.

Naj domišljija ne pozna meja -ledene kocke z zelišči ali cvetjem, sol ali sladkor na robu kozarca, sveže sadje, vejice zelišč, jedilno cvetje …

PREBERITE TUDI: Divji kostanj – naravni zaveznik pri težavah z venami (+recepti za zdravilne pripravke)

Recepti

Enostavna popestritev novoletne penine

V kozarce za penino namešamo:

1 jedilno žlico rožmarinovega sirupa (rožmarinov sirup pripravimo tako, da suhe rožmarinove iglice skuhamo kot močan čaj. Precedimo in dodamo med v razmerju 1:1)

1 jedilno žlico pomarančnega soka

Okrasimo kozarec z rezino pomaranče in vejico svežega rožmarina (če imamo). Ob polnoči v kozarce nalijemo penino in uživamo.

Malina-hibiskus koktajl

Potrebujemo:

60 ml vodke
30 ml hibiskusovega sirupa (skuhamo močan hibiskusov čaj, precedimo in dodamo med v razmerju 1:1)
30 ml limoninega ali limetinega soka
Sestavine zmešamo v shakerju (ali kozarcu za vlaganje) s stresanjem. V tej fazi po želji dodamo led.

To pride kar zelo močan koktajl in ga lahko razredčimo s 120 ml »radenske« oz mineralne vode z mehurčki po izbiri.

Okrasimo in postrežemo v kozarcih.

Foto: Freepik.com

Foto: Freepik.com

Pikantni koktajl

Tokrat bomo pripravili aromatični in pikantni koktajl s sirupom iz na primer cimeta, klinčkov, kardamoma, popra in ingverja.

Dodali bomo še grenčine citrusov, da lepo zaokrožimo okus.

Potrebujemo:

60 ml viskija
30 ml pikantnega sirupa*
30 ml svežega limoninega soka
2 šprica grenčice
Led
Zvitek (twist) pomarančne lupine

Postopek:

pikantni sirup pripravimo tako, da kombiniramo 1 palčko cimeta, 4 zrna popra, 4 cele klinčke, 2 zelena stroka kardamoma, za prst velik olupljen in drobno narezan ingver in 1 ¼ skodelico vode v posodo in pokrito segrevamo do vretja. Zmanjšamo ogenj in na nizkem ognju kuhamo še 10 min.

Dodamo 1 skodelico rjavega slakdorja. Segrevamo še minuto ali dve, da se sladkor raztopi. Ostranimo z ognja, pustimo, da se ohladi in precedimo. Shranimo v čisto steklenico v hladilnik.

Mešanje:

Kombiniramo viski, pikantni sirup, limonin sok in grenčico v »shakerju«. Dopolnimo z ledom in pretresajmo dokler ni ohlajeno. Prelij2mo v kozarce napolnjene z ledom.

Stisnemo zvitek pomaranče v kozarec (da izstisnemo olja) in dodmo lupino v kozarec.

Zvitek pomaranče pripraviš tako, da z nožem olupiš pomarančo – tukaj naj bo pa čim manj belega in nato podolgovat košček lupine zaviješ v »twist«.

PREBERITE TUDI: NAVADNI RMAN– zeliščni super-junak narave (piše zeliščarka) 

Brezalkoholna različica

Namesto viskija damo »dvojno močan« črni čaj. Če hočemo čisto čisto brez alkohola, spustimo tudi grenčice (če so na alkoholni osnovi) – če je lahko miceno alkohola, potem dodaj tudi grenčice.

Naj bo vaša miza polna okusa, vonja in barv

Praznična zeliščna miksologija prinaša več kot le okuse – je umetnost, užitek in priložnost, da ustvarimo nekaj svojega. Naj bo to cimetov sirup, pikantni koktajl ali enostavna »začinjena« penina – vsak kozarec je lahko majhen praznični čudež. Pripravite svoje tinkture, sirupe in koktajle vnaprej, da boste na praznični večer le še uživali ob okusih, ki ste jih ustvarili sami.

Naj bo vaša zima topla, praznična in polna okusa. Zeliščna miksologija vas bo popeljala na novo raven prazničnega ustvarjanja. Na zdravje in prijetne praznike! 🎄🍹

Minister za zdravje opozarja: Prekomerno pitje alkohola škoduje zdravju!

Avtorica prispevka je dr. Tina Mele, ki izobražuje in spodbuje vse, ki jih zanima uporaba zelišč - več o njenem delu najdete na spletni strani thegreenwitch.si.

"Moje poslanstvo je, da spodbudim čim več ljudi, da se »vrnejo« k zelenim zaveznikom, da se naučijo uporabljati zdravilne rastline izpred domačega praga na enostaven in poceni način. Ker nam narava ponuja toliko možnosti, kako nas lahko podpre." Pravi avtorica prispevka dr. Tina Mele.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Zeliščni napitki Zeliščni moktajli Zelišča
Morda te zanima tudi:

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

8 sobnih rastlin, ki bodo odlično uspevale v kuhinji

Želite svojo kuhinjo popestriti s sobnimi rastlinami, v...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Ideja za silvestrsko sladico: Skutina potica

Poleg vseh dobrot tudi na zadnjo noč v letu na mizo pos...

Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Božična peka: Ingverjevi piškoti

Okusni ingverjevi piškoti ne smejo manjkati na prazničn...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Prepričana sem, da vam je poznan ta okus iz otroštva - ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

Kako se izogniti decembrskemu prenajedanju?

Preverite pet trikov, kako se izogniti decembrskemu pre...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.