Prihranite peclje češenj za zdravilen čaj

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: M. T. | 20.6.2022
Koliko češenj ste letos že pojedli in pri tem zavrgli peclje? Nikar jih ne mečite stran, saj so zelo zdravilni. Preberite, kako jih uporabljajo v ljudskem zdravilstvu in kako jih lahko pripravite doma.
FOTO: Stari ljudski recept pravi, da lahko s češnjevih pecljev pripravite zelo zdravilen napitek, s katerim krepite in zdravite ledvice in mehur.(Freepik.com)
FOTO: Stari ljudski recept pravi, da lahko s češnjevih pecljev pripravite zelo zdravilen napitek, s katerim krepite in zdravite ledvice in mehur.(Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pravilno nabrane češnje so nabrane s peclji. Pa ste vedeli, da so ti češnjevi peclji zdravilni? Že v starem ljudskem zdravilstvu so češnjeve peclje uporabljali za pomoč pri vnetju sečil, proti ledvičnim kamnom in za blaženje diareje. Stari ljudski recept pravi, da lahko s češnjevih pecljev pripravite zelo zdravilen napitek, s katerim krepite in zdravite ledvice in mehur. Prav tako naj bi pripravek pomagal pri odpravljanju ledvičnih kamnov ali peska.

 

Peclje lahko posušite na več načinov

Za sušenje češnjevih pecljev si lahko pomagamo si lahko s sušilcem sadja ali ventilatorsko pečico, vendar pazite, da temperatura sušenja ne preseže 60 stopinj Celzija. Peclje porazdelite po pladnju sušilca ali pekača in jih sušite približno osem do deset ur oziroma upoštevajte navodila proizvajalcev aparatov za sušenje.

Peclje lahko posušite tudi na zraku – v zračnem in senčnem prostoru – vendar bo čas sušenja veliko daljši, saj je to odvisno od temperature in vlage v zraku.

 

Kako jih pravilno shraniti?

Dobro posušene peclje lahko shranjujte v bombažni ali papirnati vrečki, ki jo dobro zaprite. Lahko jih shranite tudi v steklenem kozarcu ali drugi posodi, primerni za shranjevanje živil, ampak v tem primeru morate biti res prepričani, da so peclji zares suhi, sicer vam bodo začeli plesneti.

Posušeni peclji češenj so uporabni najmanj do naslednje sezone, torej celo leto.

 

Zdravilen čaj iz češnjevih pecljev – recept

Za pol litra napitka boste potrebovali dve žlici suhih pecljev in pol litra vode (lahko uporabite tudi mleko).

Peclje stresite v vrelo vodo in jih kuhajte še dve minuti, nato pa jih odstavite in pustite pokrite še 15 minut. Naj vas ne preseneti: čaj bo lepe rdeče barve.

Čaj precedite in napitek pijte v majhnih količinah večkrat na dan, po obroku.

 

S pitjem čaja iz češnjevih pecljev enkrat tedensko boste prečistili urin, izboljšali delovanje ledvic in na splošno okrepili sečila. Če imate težave z ledvicami, mehurjem, ledvičnimi kamni, čaj pijete vsak dan po nekaj skodelic.

 

Naj vas ne preseneti: čaj iz zelenih češnjevih pecljev bo lepe rdeče barve.(Freepik.com)

 

Še ena zdravilna lastnost češenj

Ste vedeli, da naj bi imele češnje čudežno moč pri bolečinah? Za to so »krivi« antocianini, ki so prisotni v teh rdečih sadežih. Ti blokirajo vnetne encime in na ta način lajšajo bolečine.

Ameriško združenje kemikov pravi, da lahko 20 češenj na dan ublaži bolečino podobno kot zdravilo za lajšanje bolečin, kot sta denimo aspirin ali ibuprofen.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Ideje za velikonočno barvanje pirhov (naših Facebook sledilcev)

Na našem Facebook profilu smo sledilce prosili, da z na...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.