RECEPTI: 3 slastne jedi iz špargljev

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: K.M. | 16.5.2023
Če ste ljubitelj špargljev, potem enostavno morate poskusiti 3 slastne jedi iz špargljev, ki smo jih izbrali za vas.
Jedi iz špargljev. (Foto: Freepik.com) Slika je simbolična.
Jedi iz špargljev. (Foto: Freepik.com) Slika je simbolična.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

ŠPARGLJEVA JUHA

Potrebujete:

25 g masla
malo rastlinskega olja
350 g špargljev (narezanih na kolesce)
3 šalotke (drobno narezane)
2 stroka česna (zdrobljena)
2 skodelici špinače
700 ml zelenjavne juhe
Olivno olje, za pokapanje (neobvezno)
Kruh (po možnosti iz kislega testa), za postrežbo

Priprava:

V kozici segrejte maslo in olje in počakajte, da se rahlo spenita. Dodajte narezane šparglje in jih pražite nekaj minut, da se zmehčajo. Odstavite ponev na stran. Medtem dodajte šalotko in česen ter stebla špargljev kuhajte 5-10 minut, dokler se ne zmehčajo. Dodajte še špinačo, prelijte z jušno osnovo, zavrite in nato pretlačite s paličnim mešalnikom. Za konec še začinite po okusu in po potrebi dodajte vročo vodo (če želite manj gosto juho). Po želji pokapajte z oljčnim oljem in postrezite s kruhom iz kislega testa.

ŠPARGLJEVA PITA S ČEDAR SIROM

Potrebujete:

140 g navadne moke
85 g masla (narezanega na kocke)
85 g čedarja ali drugega trdega sira (naribanega)

Za nadev:
5 jajc
175 ml mleka
100 g čedarja ali drugega trdega sira (naribanega)
300 g špargljev (po dolžini prerezanih na pol in razrezanih)

Priprava:

V skledo stresete moko, dodate maslo in s konicami prstov vtirate, dokler ne dobite razdrobljeno testo, podobno krušnim drobtinam. V testo nato dodajte nariban čedar sir in premešajte. Dodajte še 3 žlice hladne vode in gnetite testo toliko časa, da iz njega nastane lepa krogla. Zavijete testo v prozorno folijo in ga ohladite v hladilniku (postavitega v hladilnik za 5 minut). Z maslom namažite primeren pekač.

Medtem pečico segrejte na 180C. Delovno površino, na kateri boste razvaljali testo, pa rahlo potresite z moko, nato razvaljajte testo in obložite pekač. Postavite v zamrzovalnik za 20 minut, nato pekač obložimo še s peki papirjem, napolnite s fižolom in pecite 15 minut. Odstranite fižol in papir, nato pa pekač za 10 minut vrnite v pečico.

Medtem pripravite še nadev: jajca stepite, dodajte mleko in ponovno stepajte. Polovico naribanega sira potresite po pekaču, nato dodajte šparglje, jajčno mešanico in preostali sir. Vse skupaj pecite v spodnji polovici pečice 30-35 minut oziroma, dokler se jajčna mešanica ne strdi.

KREMASTE TESTENINE S ŠPARGLJI

Potrebujete:

1 šopek špargljev
100 ml smetane (lahko tudi več)
2 stroka česna (ohranite cela)
50 g parmezana
250 g tagliatelle testenin

Priprava:

Najprej narežite šparglje na manjša kolesca in jih kuhajte v slani vodi cca 5 minut. V kozici segrejte smetano in česen ter dodajte skuhane šparglje. Zmešajte s paličnim mešalnikom - mešajte, dokler ne dobite gladke zmesi. Vmest skuhajte tudi testenine po navodilih na embalaži in jih kuhane na koncu dobro zmešajte z zmesjo iz špargljev in smetane. Nato posujte še s parmezanom (parmezan lahko po želji dodate že v smetano).

Pa dober tek!

VIR: https://www.bbcgoodfood.com/

 

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Jožica ima torat za nas recept za kekse, ki temeljijo n...

Ideja za silvestrsko sladico: Skutina potica

Poleg vseh dobrot tudi na zadnjo noč v letu na mizo pos...

Ideja za silvestrsko pojedino: Svinjska ribica z mareličnim nadevom

Za glavno silvestrsko jed porabimo največ časa, zato si...

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Praznični zeliščni napitki: kako pripraviti zeliščni koktajl in moktajl?

Prazniki so čas topline, dišečih začimb in nepozabnih o...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božično - novoletni jedilnik: Kako pripravimo pravo božično pojedino?

Predstavljamo vam nekaj odličnih receptov za pravo boži...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Božična peka: Rumove kroglice

Rumove kroglice so dobro poznana sladica, ki je prepros...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.