Recept: Ocvirkovka ali špehovka

Ocvirkovka ali špehovka, je bila včasih pogosto na mizi ob raznih praznikih, za pusta pa skoraj vedno. Recept, ki vam ga predstavljamo tukaj je resnično star in seveda preverjen. V današnjem času, lahko kakšno sestavino nadomestimo s kakšno bolj zdravo, seveda če to želimo.
Ocvirkova potica (Foto: Karmen Valant/ Meri Radej)
Ocvirkova potica (Foto: Karmen Valant/ Meri Radej)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Priprava ocvirkovke:

1/2 kg moke
2 dkg svežega kvasa
pol skodelice mleka
1 žlici sladkorja
5 dkg masla
pol žličke soli
1/2 kg sveže ocvrtih ocvirkov
žlica na drobno narezanega svežega peteršilja
1 jajce

Moko presejemo in dodamo vzhajana kvas in vse dodatke z mlekom. Zamesimo testo in ga postavimo v tople prostor, da počasi vzhaja. Ko je testo vzhajano, ga na tanko zvaljamo. Na gosto ga potresemo z ocvirki in peteršiljem, ki ga prej na hitro popražimo.

Testo zvijemo v štrukelj in ga položimo v namaščen model ali pekač. Vzhajan štrukelj namažemo z žvrkljanim jajcem in krhko spečemo. Ko je ocvirkovka pečena, jo narežemo in še toplo ponudimo.

PREBERITE TUDI: Pasulj – kako skuhamo dober pasulj?

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Ocvirkova potica Pust Recepti
Morda te zanima tudi:

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.