Recept: Ocvirkovka ali špehovka

Ocvirkovka ali špehovka, je bila včasih pogosto na mizi ob raznih praznikih, za pusta pa skoraj vedno. Recept, ki vam ga predstavljamo tukaj je resnično star in seveda preverjen. V današnjem času, lahko kakšno sestavino nadomestimo s kakšno bolj zdravo, seveda če to želimo.
Ocvirkova potica (Foto: Karmen Valant/ Meri Radej)
Ocvirkova potica (Foto: Karmen Valant/ Meri Radej)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Priprava ocvirkovke:

1/2 kg moke
2 dkg svežega kvasa
pol skodelice mleka
1 žlici sladkorja
5 dkg masla
pol žličke soli
1/2 kg sveže ocvrtih ocvirkov
žlica na drobno narezanega svežega peteršilja
1 jajce

Moko presejemo in dodamo vzhajana kvas in vse dodatke z mlekom. Zamesimo testo in ga postavimo v tople prostor, da počasi vzhaja. Ko je testo vzhajano, ga na tanko zvaljamo. Na gosto ga potresemo z ocvirki in peteršiljem, ki ga prej na hitro popražimo.

Testo zvijemo v štrukelj in ga položimo v namaščen model ali pekač. Vzhajan štrukelj namažemo z žvrkljanim jajcem in krhko spečemo. Ko je ocvirkovka pečena, jo narežemo in še toplo ponudimo.

PREBERITE TUDI: Pasulj – kako skuhamo dober pasulj?

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Ocvirkova potica Pust Recepti
Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Recept: Kremna špargljeva juha

Špargljeva juha je prva pomladna jed na žlico, ki je od...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vlivanci (špecli)

Danes pa zelo stara jed. Domače testenine ali vlivanci,...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Sirniki

Zelo preproste sestavine in odlična jed! Sirniki. Gremo...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

Iz Jožičine kuhinje: Jagode v čokoladi

"Jagode in čokolada, ne razmišljaj, ko si mlada, srce n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.