S pravim robotskim sesalnikom ne poskrbite le za dom, ampak tudi za okolje

Robotski sesalniki hitro postajajo prva izbira za ljudi, ki želijo priročen in učinkovit način za vzdrževanje čistega doma. Vendar, tako kot tradicionalni sesalniki, tudi robotski sesalniki do določene mere vplivajo na okolje.
Robostki sesalnik, ki poskrbi tudi za okolje.
Robostki sesalnik, ki poskrbi tudi za okolje.
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Poglejmo kakšen je njihov ogljični odtis v primerjavi z običajnimi sesalniki in zakaj bi vam bi lahko okolje hvaležno, če si omislite kakovosten robotski sesalnik.

Vpliv robotskih sesalnikov na okolje

Robotski sesalniki podobno kot tradicionalni sesalniki med uporabo porabljajo električno energijo. To pomeni, da prispevajo k emisijam ogljika, ki so povezane s proizvodnjo električne energije. Vendar pa je ena od ključnih prednosti robotskih sesalnikov njihova energetsko bolj učinkovita zasnova.

Številni novejši modeli, kot so na primer iRobot Roomba i3+, Roomba i7+, Roomba j7+, Roomba Combo j7+ in Roomba s9+, so opremljeni z naprednimi sistemi za kartiranje in navigacijo ter pametnimi senzorji in algoritmi, ki jim omogočajo učinkovitejšo navigacijo in čiščenje, zaradi česar porabijo manj energije kot tradicionalni sesalniki. To pomeni, da lahko posesajo večjo površino v krajšem času.

Mnogi sodobni robotski sesalniki se prav tako lahko pohvalijo s funkcijami, ki jim omogočajo varčevanje z energijo, ko niso v uporabi. Tako se na primer pri izpraznjeni bateriji zapeljejo na svojo polnilno bazo in se samodejno napolnijo, ko energija v bateriji doseže 100 % pa se polnjenje ustavi. Porabijo torej le toliko energijo, kot jo potrebujejo pri samem sesanju.

Idealni za alergike

Robotski sesalniki lahko prispevajo tudi k onesnaženosti zraka v zaprtih prostorih. Vendar pa je veliko novejših modelov, zlasti podjetja iRobot, opremljenih z naprednimi filtrirnimi sistemi, ki so zasnovani za zajemanje večje količine prahu in delcev, kar pomaga izboljšati kakovost zraka v zaprtih prostorih, ki je pomembna tako za zdravje ljudi kot za okolje.

To pomeni, da so lahko še posebej koristni za ljudi, ki trpijo zaradi alergij ali bolezni dihal. Vsi modeli Roomba na primer uporabljajo filter HEPA, ki ujame kar 99 % prahu in alergenov, celo tako majhnih kot je mikron. Zgoraj omenjeni modeli pa za alergene poskrbijo tudi po čiščenju. Te namreč po vsakem čiščenju skupaj z ostalim prahom iz svojega koša »odložijo« v polnilno bazo za avtomatsko odstranjevanje umazanije, ki vsebuje posebno vrečko AllergenLock in s 4 sloji materiala blokira alergene ter ujame 99 % cvetnega prahu in plesni.

Z robotskimi sesalniki Roomba praktično ne boste imeli dela (in odpadnega materiala)

Prav ta sistem v polnilni bazi pa ima še en pozitiven vpliv na okolje – manj odpadnega materiala. Robotski sesalniki Roomba z oznako »+« se namreč sami praznijo do 60 dni brez kakršnihkoli posegov. Vrečko v polnilni enoti, kjer se smeti zbirajo tako zamenjate le vsakih nekaj mesecev, ostalega odpadnega materiala pa nimate. Sesalniki Roomba pa so prav tako zasnovani, da je enostavno čistiti ključne sestavne komponente, kot so na primer krtače, zaradi česar te tudi dlje zdržijo.

Navezujoč na to velja omeniti še, da so dobri robotski sesalniku tudi izdelani iz kakovostnih materialov in zasnovani za večletno uporabo, tako, da jih ni treba tako pogosto menjati, kar pa na koncu ponovno vpliva na manj odpadnega materiala v okolju. Sesalniki Roomba so na primer zasnovani modularno, prav z namenom, da je enostavneje zamenjati le odsluženi del in ni potrebe po menjavi cele naprave. Tako se na odlagališčih znajde manj odpadnih baterij, polnilnih postaj, krtač, embalaž in drugih delov, pri čemer so edinstveni na tem področju, saj so resnično v celoti so narejeni z mislijo na okolje.

Ko torej potegnemo črto, je izbira kakovostnega robotskega sesalnika iz več vidikov smotrna tudi za dobrobit okolja. Tako vam ne bo prihranil le čiščenja in prostega časa, ki ga boste lahko raje porabili za sprehod v naravi, ampak dal tudi možnost tej naravi, da zadiha s polnejšimi pljuči.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Kinodvor za gluhe in naglušne

V Kinodvoru bodo v letošnjem letu izvedli deset filmski...

Bolečine v križu? Rešite se jih z neoprenskim križnim pasom

Eden od vzrokov za pojav bolečine v križu je lahko napa...

Pozor! Prepoznajte zavajajoče oglase: kako spletni goljufi od vas dobijo denar?

Ko brskamo po spletu, se pogosto srečujemo z različnimi...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Astro napoved: Kaj vas čaka ta teden (15.4. - 21.4.2024)?

Začetek tedna bo obarvan z energijo Sonca v znamenju ov...

BALDRIJAN: zmanjšuje tesnobo, pomirja, lajša bolečine, deluje proti nespečnosti...

Baldrijan (znanstveno Valeriana officinalis), se zaradi...

TELOVADIMO: Vaje za mobilnost in gibljivost (VIDEO)

Dandanes se srečujemo z vse večjo problematiko omejene ...

Starost kot priložnost: skriti razvojni potencial starosti

V zavodu OPRO menijo, da mnoge današnje politike, progr...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

IDEJE ZA POMLADNO USTVARJANJE: Ustvarjalne minutke z vnuki

Ku-ku, ku-ku, pomlad je že tu. Narava se prebuja in nek...

Univerza za tretje življenjsko obdobje praznuje izjemnih 40 let

V teh dneh Univerza za tretje življenjsko obdobje prazn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.