Velikonočni recept: Lešnikova potica

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 11.4.2022
Prihaja velika noč, potica ne sme manjkati. V prispevku recept za okusno lešnikovo potico.
Lešnikova potica (foto: Fala)
Lešnikova potica (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Lešnikova potica

Testo:

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

700 g moke 

320 g mleka

120 g masla

100 g kisle smetane

70 g sladkorja

70 g masla

3 rumenjake

2 mali žlički soli 

Naribana limonina lupinica

 

Nadev:

600 g mletih lešnikov

230 g mleka

190 g sladkorja

3 beljake

1 jajce (polovico ga pustimo za premaz)

1 veliko žlico ruma

Limonin sok in lupinica

 

Kvas Fala raztopimo v mleku in ga prilijemo k moki ter dodamo ostale sestavine brez maščobe. Zamesimo kvašeno testo; najprej mešamo počasi in med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti, da postane testo gladko. Zatem posodo pokrijemo s folijo in pustimo testo na toplem vzhajati.

 

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Z vročim mlekom prelijemo lešnike, dodamo rum, premešamo in damo hladiti. Mlačnemu nadevu primešamo beljake, polovico jajca in limonino lupinico.  

 

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Spočito testo razvaljamo na pravokotnik, premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Zavitek položimo v pomaščen model za potico, pokrijemo in pustimo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo z jajcem, na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico.

Potico pečemo 45 minut na 200 °C, da se lepo obarva, po potrebi jo pokrijemo s folijo.

Pečeno potico pustimo nekaj minut v modelu, nato jo obrnemo in stresemo iz modela ter do konca ohladimo.

VELIKA NAGRADNA IGRA - Osvojite kuhinjski robot BOSCH MUM!

KLIKNITE TUKAJ IN SODELUJTE

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Iz Jožičine kuhinje: Medeni piškoti

V prispevku boste našli recept za okusne medene piškote...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

KUHALNICA: Najboljši marmorni kolač

Najboljši marmorni kolač je slasten, rahel in okusen. S...

Namesto kuhanega vina ta zimska alkoholna pijača!

Recept za to pijačo je bil pravi zimski hit že leta 201...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Zdravilna kurkuma v naši prehrani (načini priprave)

Kurkuma, rastlina podobna ingverju, prihaja iz Daljneg...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.