Zeljna juha – kako skuhamo okusno in zdravo zeljno juho?

Zeljna juha za čiščenje telesa! Poznamo več vrst zelja, pri nas so v uporabi predvsem zeleno zelje, rdeče zelje, kitajsko zelje in zeleni ohrovt. Zelje je na prodaj skozi celo leto, zato je zeljna juha za čiščenje telesa, lahko vedno pri roki.
Zdrava zeljna juha. (Foto: Karmen Valant)
Zdrava zeljna juha. (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za zeljno juho, ki jo pripravimo iz surovega zelja, potrebujemo naslednje sestavine:

žlica olivnega olja
2 dkg slanine (po želji)
žlica na drobno narezane čebule
1 glava zelja
3/4 kg krompirja
3 litre kropa
sol, zelišča in začimbe po okusu
1 rumena paprika

Na olivnem olju in na drobno narezani slanini, zarumenimo čebulo. Dodamo na tanke rezance narezano surovo zelje, papriko in na kocke narezan krompir. Vse sestavine dobro prepražimo in zalijemo s kropom. Dodamo sol, poper in začimbe po okusu. Kuhamo pol ure, po želji lahko juhi dodamo žlico kisle smetane.

Recept za čudežno zeljno juho: 

8 skodelic čiste zelenjavne juhe
1 čebula
3 stroki česna
4 skodelice zelja
3 korenčki
3 stebla zelene
sol in poper
1/2 čajne žličke suhega origana
1/2 čajne žličke suhe bazilike
1 velik paradižnik

Čebulo olupimo in drobno sesekljamo. Česen olupimo in stremo. Sveže zelje narežemo na 1 cm velike kose. Korenček in zeleno očistimo in narežemo. Paradižnik potopimo v vrelo vodo, ga olupimo in narežemo.

V večjem loncu segrejemo čisto zelenjavno juho, dodamo sesekljano čebulo, strt česen, narezano zelje, korenček, zeleno, narezan paradižnik s tekočino vred.

Solimo, popramo, dodamo baziliko in origano. Vse skupaj zavremo in kuhamo 20 minut, da se korenje in zelje zmehčata. Juho še toplo ponudimo!

Recept za postno zeljno juho:

1 zeljna glava
3 krompirji
6 dag olja 
1 žlica sesekljane čebule
česen
sol
ribana kaša iz enega jajca
zelenjavna jušna osnova
sesekljan svež peteršilj

Zeljne liste operemo, zrežemo na tanke rezance in jih skuhamo v vreli slani vodi. Kuhano zelje odcedimo. Na olju prepražimo drobno sesekljano čebulo in na listke narezan krompir.

Vse skupaj zalijemo z zelenjavno jušno osnovo in kuhamo do mehkega. V zeljno juho nato zakuhamo ribano kašo, preden juho postrežemo, jo potresemo s svežim sesekljanim peteršiljem. 

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Hujšanje Razstrupljanje Zeljna juha
Morda te zanima tudi:

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Zeliščarka svetuje: 5 spomladanskih divjih rastlin, ki so zakladnica hranil

Ko se zemlja prebuja iz zimskega spanca, nam narava pon...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...

Recepti: Juha iz kopriv in ocvrte koprive

Surova kopriva ima neprijeten okus, a če jo skuhamo, im...

Ekskluzivna pomladna ponudba: oddih v Termah Lendava po ugodnih cenah

Izkoristite ugodno ponudbo za oddih v Termah Lendava vs...

Intervju (o razstrupljanju telesa): “Rešitev niso detox zeli, zvarki in zeoliti"

"Slabo počutje na “detoxu” največkrat ni posledica tega...

Ambasadorka MojaLeta ocenila hotel Floramare: "Vstopila sem preplavljena s čustvi"

Na portalu Moja leta.si so mi zaupali, da grem v nov ho...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2024

V kakšni kondiciji je pokojninska blagajna, koliko znaš...

Nepozaben oddih v Termah Šmarješke Toplice

Februarja in marca spet Šmarješki tedni zvestobe!

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.