Ali ogljikovi hidrati redijo ali ne?

Ogljikovi hidrati so dostopni povsod, zelo so okusni, poceni, jemo jih lahko pri vsakem obroku. Toda veliko ljudi meni, da so prav ti glavni krivec za debelost. Pa res redijo?
Redimo se zaradi prevelike količine hrane. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Redimo se zaradi prevelike količine hrane. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ogljikovi hidrati so povsem po krivem označeni za živila, ki naj bi povzročala debelost. Tako, kot so nekoč menili, da redijo živalske maščobe in dokazali, da to ni res, se danes dogaja z ogljikovimi hidrati. Ti so dostopni na vsakem koraku, poceni so, pa še zelo okusni. Veliko ljudi si obroka brez njih ne zna predstavljati.

Ogljikove hidrate naše telo potrebuje za energijo, ki je njegova osnovna in najbolj važna naloga. Brez energije telo ne more funkcionirati. Težava pa nastane takrat, ko v telo vnašamo preveč ogljikovih hidratov. Takrat se pričnejo nalagati, saj telo ne porabi vseh za proizvodnjo energije. Zato razlog tiči drugje. Ne redimo se zaradi ogljikovih hidratov, ampak zaradi prevelikega dnevnega vnosa le teh.

Od česa se redimo?
Niti od maščob, niti od ogljikovih hidratov. Zakaj se potem redimo? Zaradi prevelike količine hrane. Dejstvo je, da jemo preveč. Naši obroki so veliki, naše telo ne porabi vse hrane, zato jo shranjuje v obliki maščobe. Če pa jemo manjše obroke, če naše telo porabi vse kalorije za energijo, za svoje delovanje, se ne bomo zredili. Siti bomo, imeli bomo dovolj energije, to pa je tudi vse. Zato je najbolj zdravo hujšanje takšno, ki vsebuje mešano prehrano, a v zmernih količinah.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recept naših babic: Jabolčna čežana

Letošnja jesen je bila radodarna. Jabolk je v izobilju ...

Podprite svoje telo in energijo na naraven način

Z leti se telo naravno spreminja, kar prinaša posebne i...

Okusni evrokrem - naredite ga sami!

Popolnoma enostavno lahko sami naredite zelo okusen dom...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Naredite najbolj okusno testo za pico!

Imate tudi vi radi hrustljavo in tanko testo za pico? P...

Kaj jesti za močne kosti: 7 živil, ki jih je dobro uživati vsak dan

Z leti postanejo kosti vse bolj občutljive. Tudi če bol...

Tega za zajtrk nikar ne jejte!

Znano je, da je zajtrk zelo pomemben obrok, od njega je...

Zakaj je pitje vode s kisom tako zdravo?

Jabolčni kis z vodo dela čudeže. Je izredno zdravilen i...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.