Ali ogljikovi hidrati redijo ali ne?

Ogljikovi hidrati so dostopni povsod, zelo so okusni, poceni, jemo jih lahko pri vsakem obroku. Toda veliko ljudi meni, da so prav ti glavni krivec za debelost. Pa res redijo?
Redimo se zaradi prevelike količine hrane. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Redimo se zaradi prevelike količine hrane. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Ogljikovi hidrati so povsem po krivem označeni za živila, ki naj bi povzročala debelost. Tako, kot so nekoč menili, da redijo živalske maščobe in dokazali, da to ni res, se danes dogaja z ogljikovimi hidrati. Ti so dostopni na vsakem koraku, poceni so, pa še zelo okusni. Veliko ljudi si obroka brez njih ne zna predstavljati.

Ogljikove hidrate naše telo potrebuje za energijo, ki je njegova osnovna in najbolj važna naloga. Brez energije telo ne more funkcionirati. Težava pa nastane takrat, ko v telo vnašamo preveč ogljikovih hidratov. Takrat se pričnejo nalagati, saj telo ne porabi vseh za proizvodnjo energije. Zato razlog tiči drugje. Ne redimo se zaradi ogljikovih hidratov, ampak zaradi prevelikega dnevnega vnosa le teh.

Od česa se redimo?
Niti od maščob, niti od ogljikovih hidratov. Zakaj se potem redimo? Zaradi prevelike količine hrane. Dejstvo je, da jemo preveč. Naši obroki so veliki, naše telo ne porabi vse hrane, zato jo shranjuje v obliki maščobe. Če pa jemo manjše obroke, če naše telo porabi vse kalorije za energijo, za svoje delovanje, se ne bomo zredili. Siti bomo, imeli bomo dovolj energije, to pa je tudi vse. Zato je najbolj zdravo hujšanje takšno, ki vsebuje mešano prehrano, a v zmernih količinah.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako shraniti posamezno sadje in zelenjavo, da bodo zdržali čim dlje?

Sadje in zelenjava najlepše dišita takrat, ko ju prines...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Zeleni čaj in hujšanje: kaj res deluje in kaj so miti?

Zeleni čaj že dolgo velja za napitek, ki bi lahko pomag...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Imate radi krompir? Potem morate to nujno vedeti ...

Če tudi vi skoraj vsak dan jeste krompir, potem morate ...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.