Ali veste, zakaj se na prvi april radi šalimo?

Moj čas > Moje minutke | piše: K.M. | 1.4.2023
Ali ste vedeli, da prvi april, dan šaljivcev, praznujejo različne kulture po svetu že zelo dolgo časa, vendar njegov pravi izvor ostaja skrivnost? Na ta dan radi ušpičimo kakšno prvoaprilsko potegavščino in koga pohecamo ter mu z nasmehom na obrazu povemo, da je prvi april. Dan šaljivcev, torej.
Izvor prvega aprila ostaja neznan. (Foto: Freepik.com)
Izvor prvega aprila ostaja neznan. (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

A ne glede na to, da se za prvega aprila radi hecamo, pa izvor dneva šaljivcev na poznajo niti zgodovinarji. Nekateri ugibajo, da prvi april sega v leto 1582, ko je Francija prešla iz julijanskega koledarja na gregorijanski koledar. Po julijanskem koledarju se naj bi novo leto začelo na spomladansko enakonočje okoli prvega aprila, po gregorijanskem pa prvega januarja. Ljudje naj bi bili zmedeni in nekateri so, zaradi nevednosti in zmede, kljub temu še vedno novo leto praznovali okoli prvega aprila. Le-ti naj bi tako postali tarča šal in posmeha. Imenovali jih naj bi „Aprils fools“ (v prevodu: aprilski norčki“). Prav tako naj bi iz tega nastale še druge potegavščine.

VIR: https://www.history.com/

PREBERITE TUDI: RESNIČNA ZGODBA: bivši ženi mora izplačati 200.000 eur za opravljanje gospodinjskih del

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

[Sobota, 27. 9.] Vabljeni k ogledu oddaje AH, TA LETA! na 1. programu TV Slovenija

Učimo se lahko vedno in povsod, kajti učenje niso samo ...

Spoznajte babico, ki je snema oglase in obvlada pametne telefone

Upokojitev pogosto pomeni začetek novega poglavja v živ...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: "Škropivo" proti ušem

Iz Jožičine kuhinje prihaja malce drugačen recept, in s...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Novo življenje: 7 majhnih, a pomembnih sprememb

Včasih so za to, da spremenimo svoje življenje, dovolj ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.