Banane: redijo ali ne?

Nekateri se jih izogibajo, ker naj bi redile in povzročale zaprtje, spet drugi pa jih imajo redno na svojem jedilniku. Ali se zaradi banan res lahko zredite?
Banane ne redijo, če jih uživate zmerno. (foto: www.123rf.com)
Banane ne redijo, če jih uživate zmerno. (foto: www.123rf.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Tako kot vsako sadje, imajo tudi banane polno zdravilnih lastnosti in so nizkokaloričen obrok. Vsebujejo kalij, cink, vitamine in vlaknine, ki ugodno delujejo na našo prebavo, razen. Če so prezrele. Takšne pa lahko povzročajo tudi zaprtje, menijo strokovnjaki za prehrano.

Tisti, ki so na dieti in ki bi radi shujšali, se jim izogibajo. Toda to ni potrebno. Banane so nizkokaloričen obrok, dajejo občutek sitosti in zato so priporočljive tudi takrat, ko želite shujšati. Res pa je, da ne vsebujejo toliko vode, kot ostale sadje, vsebujejo ogljikove hidrate in sadni sladkor. Če pojeste dnevno eno do dve banani za obrok (sadje je priporočljivo jesti na prazen želodec v dopoldanskem času), bo vaš organizem porabil snovi za energijo. Če pa jih boste pojedli veliko, se bo glikogen, ki ga vsebujejo, začel nalagati v vaših jetrih, kar pa bo povzročilo, da se vam bodo nabirale maščobne obloge.

Banane so odličen obrok pred treningom, vzemite jih s sabo tudi takrat, ko se odpravljate v hribe. Nasitile vas bodo in zagotovile dodatno energijo, ki jo potrebujete. Jeste jih torej lahko tudi med shujševalno dieto, toda zmerno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Marinirana svinjska ribica

Marinirana svinjska ribica je kulinarična poslastica, z...

Recept: Timijanov sirup z medom

Recept za timijanov sirup! Thymus vulgaris, bolj poznan...

Svetovni dan varnosti hrane: Ključno je ozaveščanje vseh členov v prehrambni verigi

Dan pred svetovnim dnevom varnosti hrane, ki ga obeležu...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Ali ocvrta hrana povzroča anksioznost in depresijo? Tako kažejo študije

Znano je, da uživanje ocvrte hrane povečuje tveganje za...

Iz Jožičine kuhinje: Mušnice

Jožica razkriva recept za "pogojno užitne mušnice". A b...

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Recept: Kremšnite v kozarcu

Kremšnita v kozarcu je preprosta, hitro pripravljena sl...

Recepti za zdrava kosila: Losos na žaru s šparglji

Recepti za zdravo kosilo! Zdrava prehrana je ključ do b...

Recept: Česnova juha za zniževanje povišanega holesterola

Česnova juha je odlična izbira za tiste, ki si želijo o...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.