Če mislite, da pravilno jeste solato, se motite!

Po prebranem boste presenečeni, saj zagotovo solate ne jeste pravilno. A glede na to, kako zelo zdrava je, bi jo morali!
	Ali jeste solato pravilno? (foto: Freepik.com)
Ali jeste solato pravilno? (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Že v stari Perziji je bila solata zelo cenjena jed. Verjeli so, da pripomore k boljšemu in bolj mirnemu spancu. Stari Grki in Rimljani so že poznali njene dragocene lastnosti in jo pogosto imeli na svojem jedilniku.

Grški zdravnik in oče medicine Hipokrat je zeleni solati pripisoval mnogo zdravilnih lastnosti. Poznana je bila kot »trava modrecev«.

Danes vemo, da je zelena solata zelo zdrava jed, bogata je z vitamini A, C, E, B1, B2, B3, B6 in minerali, kot so fosfor, kalcij, magnezij, železo in baker.

Jo znate jesti pravilno?
Ali ste vedeli, da bolj ko so listi solate zeleni, bolj so zdravi? Mnogi izmed nas pri čiščenju solate zavržemo najbolj hranljive liste, to so zunanji listi solate, ki so najtemnejši in zato tudi najbolj zdravi. Solato najraje pripravljamo iz sredice, iz mladih in svetlih listov. A ti listi vsebujejo enkrat manj hranilnih snovi, kot zunanji.
 

Pomembno je tudi, da zeleno solato naberemo tik pred uporabo. Če dolgo časa stoji, če jo hranimo v hladilniku, izgubi hranljivo vrednost. Prav tako ni priporočljivo, da jo med čiščenjem režemo z nožem, saj izgublja vitamine. Bolje je, da jo natrgamo kar z rokami. In še ena stvar uničuje vitamine ter minerale, to je pranje solate. Operite cele liste pod tekočo vodo, šele nato jih natrgajte. Nikar pa je ne namakajte v vodi dolgo časa, s tem načinom v njej ostane zelo malo hranljivih snovi.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Odličen recept: Mlečni kruh z drožmi

Mlečni kruh z drožmi je še posebej puhast in mehak. Sa...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.