Iz Jožičine kuhinje: Kruh brez gnetenja

Preberite recept za kruh brez gnetenja. Enostaven, zelo okusen kruh, ki se ne drobi in je svež več dni.
Kruh brez gnetenja (foto: Jožica Ostrožnik)
Kruh brez gnetenja (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Značilno zanj je, da se uporabi le polovična količina kvasa.
Več dni je svež in se ne drobi. Upoštevajte navodila! Po pečenju bo hlebec kar zdrsnil iz pekača. Značilnost tako pečenega kruha je, da na vrhu poči, tako naredi kruh še bolj slasten. Takoj po peki je skorjica zelo trda. Tisti pa, ki imate radi mehko skorjico, ga takoj po pečenju dobro zavijte v krpo.
Uporabite lahko vse moke (bela, mešana, ržena, polnozrnata, koruzna, krušna, kamutova, s semeni,ajdova ...)
Punce, katera ga še ni pekla, takoj na delo.

Potrebujete:
1 kg moke (po vaši želji)
1/2 kocke svežega kvasa (ali 1 vrečko suhega, če ste ga navajene, jaz ne delam z njim)
2 žlički soli
7.5 dcl vode (lahko malo več ali malo manj, odvisno od moke)
pekač, lahko je kakršenkoli, le da prestoji visoko vročino in mora imeti pokrov (stekleni, keramični, glineni...).

PREBERITE TUDI: Vlaganje češenj na star način (odličen nasvet ambasadorke Jožice)

Pekača predhodno ne mastim in ne oblagam s papirjem.

Vse naštete sestavine v skledi za vzhajanje dobro premešajte s kuhalnico (ni potrebno z rokami).

Tako je priprava testa končana.

Skledo v kateri je testo, jaz pokrijem kar s čisto pvc nakupno vrečko (lahko pa tudi z alu folijo) in tako pustim 12 ur.

Testo v tem času fermentira.

Če ga boste dali kakšno uro prej peči, ne bo nič narobe.

Tudi ne bo narobe, če bo stalo dlje (20 ur).

Masa dobi po tem času videz redko zmešanega testa (tako je prav).

Delovno površino dobro pomokam in testo s pomočjo žlice spravim na pomokano površino.

Sedaj vklopim pečico na 220 stopinj in na srednjo rešetko postavim pekač, v katerem bom pekla.

Pekač se mora ful ogreti!

S pomokanimi rokami testo na hitro oblikujem (iz vseh štirih strani ga potegnem skupaj, da nastane hlebček ali oblika štruce) nikakor pa ga ne mesim!

Dokler se pečica in pekač segrevata, ga dam v pomokan pehar ali štručnico, da vzhaja(tako dobi testo vzorec).

Ko se pečica in pekač segrejeta na 220 stopinj, ga na hitro premestim  rahlo zvrnem iz peharja) v vroč pekač.

Prve 1/2 ure se peče kruh pokrit na 220 stopinj.

Po 30 minutah pečenja pekač odkrijem in temperaturo zmanjšam na 200 stopinj in pečem še nadaljne 1/2 ure (lahko tudi manj, odvisno od moke).

Vir: Oblizniprste.si

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Poskrbite za svoje oči: Kako upočasniti poslabševanje vida

Oko ima razvito lastno zaščito proti poškodbam, povzroč...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Cimetove rolice

Pecivo, ki se prileže med tednom po kosilu, med praznik...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Portorož 1905: Kulturno-gastronomski sprehod skozi zgodovino Portoroža

14. septembra bodo v Portorožu obudili zgodovinski utri...

Kako pripravimo najboljšo mučkalico?

Ime mučkalica izhaja iz besede mučkati, kar lahko razum...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

4 najmočnejša protibolečinska zelišča iz ljudske medicine

Saj poznate tisti rek „za vsako bolezen rož'ca raste“? ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Priprava ozimnice: 4. recepti za vlaganje zelenjave za ozimnico

Vlaganje zelenjave za ozimnico je prijetno in koristno ...

Prihaja največji festival za starejše v Evropi! Festival za 3. življenjsko obdobje

Obiščite največji dogodek za starejše v Evropi že 23. F...

Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v sla...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.