Recept: Stročji fižol v slanici

Jožica tokrat z nami deli recept za stročji fižol v slanici. Tako pripravljen stročji fižol lahko porabite tudi v zimskem času, npr. za različne solate, boranjo, fižolovo prikuho, kot prilogo itn.
Stročji fižol v slanici iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Stročji fižol v slanici iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za 8 kozarcev po 720 ml rabite:

3 kg stročjega fižola (sorta Bergold, ali Maslenec)
4.5 l vode
sol (boste dodali po lastnem okusu)
par zrn celega popra (ni pa nujno)
1 dcl kisa za vlaganje 9 % (najboljši je Talisov aromatiziran)

Fižolu očistim repke in ga razrežem poljubno. Dobro ga operem in mu privoščim še prho pod pipo (saj je vendar vročina). Vodo zavrem in solim ter ji dodam par zrn celega popra. V savno stresem otrebljeni fižol in ga skuham tako, da ni ne premehak in ne pretrd. Ko je dovolj kuhan, prilijem 1/2 dcl kisa za vlaganje, premešam. Polnim vročega v kozarce, zalijem z vročo vodo, v kateri se je kuhal. Na vrh vsakega kozarca po kapljicah prilijem še kis (porabim preostalo 1/2 dcl). Zaprem s pokrovčki takoj vroče.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Kozarce za par minut obrnem narobe, da izpodrine zrak.
Nato jih obrnem pravilno, pokrijem z odejo in pustim čez noč.

PRIPIS: prazne kozarce si pred polnjenjem za 10 minut postavim v ogreto pečico na 80 stopinj, ko jih rabim, jih sproti jemljem iz nje.
Na delo, da ne boste pozimi razmišljali, kaj v lonec dati!

Pozdrav Iz Jožičine kuhinje.

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Stročji fižol v slanici Recept
Morda te zanima tudi:

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.