Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Njami! Za vse ljubitelje čokolade in čokoholike. Preprost in enkraten recept za vas. Sedaj pa hitro na delo, potem slastno uživanje.
Slastna panna cotta (Foto: Facebook, Jožica Ostrožnik)
Slastna panna cotta (Foto: Facebook, Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za svetli del:

2 dcl mleka s 3,5% maščobe
2 dcl sladke smetane
4 dkg sladkorja (to sta 2 ravni žlici)
1 čajno žličko vanilijeve arome
3 liste želatine

Sestavine za temni del :
2 dcl mleka 3,5% mlečne maščobe
3 dcl sladke smetane
4 dkg sladkorja (to sta 2 ravni žlici)
12 dkg temne jedilne čokolade (nalomljene na kocke)
3 liste želatine
+ 4 do 8 svežih jagod za okras


Priprava panna cotte svetli del: v hladno vodo namočimo 3 liste želatine za 5 minut. V kozico vlijemo mleko, smetano za stepanje, dodamo sladkor ter vanilijevo aromo in segrevamo do vrenja, odstavimo in po kakšni minuti vmešamo ožeto želatino, dobro premešamo, da se želatina enakomerno razpusti. Vsebino precedimo in jo nalijemo v kozarčke za panna cotto.

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Postavimo v hladilnik za 2 do 3 ure, da se dobro strdi.

Priprava panna cotte temni del (pripravimo jo šele takrat, ko imamo že ohlajen in strjen svetli del): v hladno vodo namočimo želatino za 5 minut. V kozico vlijemo mleko, smetano za stepanje, dodamo sladkor in kocke čokolade ter segrevamo med stalnim mešanjem (da se čokolada raztopi) do vrenja, odstavimo in po kakšni minuti vmešamo ožeto želatino, dobro premešamo, da se želatina raztopi in enakomerno razporedi. Vsebino precedimo in ohladimo na sobno temperaturo. Nato jo dolijemo na že strjeni beli del in za 2 do 3 ure postavimo v hladilnik. Okrasimo po želji z jagodami ali z malinami in drobljenimi oreščki...

Po tem receptu boste dobili:
- 8 kozarčkov po 1 dcl ali
- 6 kozarčkov po 1,5 dcl ali
- 4 kozarčke po 2 dcl

Do postrežbe hranite v hladilniku.

NASVET: če niste ljubitelji čokolade, jo zamenjajte s sadjem.

Jagodna (ali malinina) panna cotta

Sestavine:
40 dkg svežih ali zamrznjenih jagod
1 dcl vode
1 velika žlica limoninega soka
1 do 2 žlici sladkorja (prilagodite po okusu)
5 lističev želatine

Ko so ostale panna cotte ohlajene, pripravite jagodno. Želatino namočite v hladno vodo. Narezane jagode, vodo, sladkor stresite v kozico in kuhajte minutko ali dve, da se jagode razpustijo in skuhajo.
Spasirajte jih do finega s paličnim mešalnikom, vmešajte limonin sok in z vrha poberite morebitne pene. Počakajte minuto, da se ohladi in vmešajte ožeto želatino. Počakajte, da se jagodna zmes ohladi do mlačnega, nato jo nalijte v kozarčke na že strjeno panna cotto.
Ohladite v hladilniku 4 do 5 ur ali čez noč.

PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Kokosova rolada s čokolado (brez peke)

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj ...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recept za najboljšo pastirsko pito

Pastirska pita!Ste že kdaj poskusili pristno pastirsko ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je nam...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za kosilo: Sočna svinjska pečenka s krompirjem in zelenjavo

Kaj pripraviti za kosilo, ko zmanjka idej? Sočno svinjs...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočno pecivo

Velikonočno pecivo pripravljamo poleg ostalih velikonoč...

Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

Svinjska rebrca pečena v pečici ali v ponvi, so tradici...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Milena Miklavčič: "Veliko ljudi je sram obujati tovrstne spomine, mene ni."

Velika noč je največji krščanski praznik ne le zaradi d...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Mito Trefalt

Mito Trefalt
igralec, TV voditelj, urednik (1939 - 2016)


"Če imaš to srečo, da v življenju delaš, kar imaš rad - moraš biti zadovoljen."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.