Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradicionalna bosanska jed, ki ima bogato zgodovino in kulturni pomen. Nastala je kot jed kmetov in rudarjev, saj so potrebovali hranljiv obrok, da so zdržali dolge delovne dni.
Bosanski lonec (Foto: Karmen Valant)
Bosanski lonec (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Katere sestavine potrebujemo za bosanski lonec?

1 kg mesa; lahko kombiniramo govedino, ovčetino, svinjino, jagnjetino
100 g masti ali olja
200 g čebule
2 korenčka
1 kolerabica
2 korenini peteršilja
1 manjši gomolj zelene
100 g stročjega fižola
2 papriki
300 g paradižnika
500 g krompirja
2 stebli pora
1 glavica česna
250 g svežega zelja
1 žlička sladke rdeče paprike ( če želimo bolj pekoče, dodamo malo ostre paprike)
3 lovorovi listi
šopek peteršilja
2 vejici zelene
približno 1/2 l mlačne vode
sol in poper
5 dcl belega vina
2 žlici vinskega kisa

Preberite tudi: Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Recept za bosanski lonac po korakih

Meso operemo, osušimo in narežemo na večje kose.

Čebulo, česen, svež peteršilj in vejice zelene drobno sesekljamo in premešamo. Dodamo sol, poper in lovorov list.

Vso ostalo zelenjavo operemo, očistimo in zrežemo na kolobarčke, rezine ali kocke. Uporabimo lahko vso zelenjavo, ki je navedena v receptu, seveda pa se lahko tukaj malo poigramo. Za bosanski lonec lahko uporabimo različno sezonsko zelenjavo, zato lahko recept poljubno spreminjamo.

V večji lonec, najboljši je seveda kotliček nad odprtim ognjem, zlijemo malo olja ali masti. Ko se mast raztopi, po vrhu izmenično naložimo meso in zelenjavo. 

Med vsako plast mesa in zelenjave potresemo z mešanico dišavnic in začimb; čebula, peteršilj, česen, zelena, poper.

Posebej zmešamo belo vino in kis, dodamo sladko ali pekočo mleto rdečo papriko. Mešanico prelijemo po mesu in zelenjavi in prilijemo toliko mlačne vode, da sega do prve tretjine vseh naloženih plasti.

Če jed pripravljamo v ognjevarni posodi, jo pokrijemo s folijo in postavimo v pečico, ki jo ogrejemo na 200 stopinj C.

Čez nekaj časa temperaturo znižamo na 180 stopinj C in jed počasi dušimo do mehkega približno 3 ure. 

Preberite tudi:  Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Bosanski lonec Enolončnice
Morda te zanima tudi:

Najboljši recept za čebulno juho s krompirjem

Čebulna juha s krompirjem je okusna in nasitna jed na ž...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

Recept: Goveji golaž s kruhovimi cmoki

Goveji golaž je kulinarična poslastica, kjer veliko vlo...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.