Katere sestavine potrebujemo za bosanski lonec?
1 kg mesa; lahko kombiniramo govedino, ovčetino, svinjino, jagnjetino
100 g masti ali olja
200 g čebule
2 korenčka
1 kolerabica
2 korenini peteršilja
1 manjši gomolj zelene
100 g stročjega fižola
2 papriki
300 g paradižnika
500 g krompirja
2 stebli pora
1 glavica česna
250 g svežega zelja
1 žlička sladke rdeče paprike ( če želimo bolj pekoče, dodamo malo ostre paprike)
3 lovorovi listi
šopek peteršilja
2 vejici zelene
približno 1/2 l mlačne vode
sol in poper
5 dcl belega vina
2 žlici vinskega kisa
PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata
Recept za bosanski lonac po korakih
Meso operemo, osušimo in narežemo na večje kose.
Čebulo, česen, svež peteršilj in vejice zelene drobno sesekljamo in premešamo. Dodamo sol, poper in lovorov list.
Vso ostalo zelenjavo operemo, očistimo in zrežemo na kolobarčke, rezine ali kocke. Uporabimo lahko vso zelenjavo, ki je navedena v receptu, seveda pa se lahko tukaj malo poigramo. Za bosanski lonec lahko uporabimo različno sezonsko zelenjavo, zato lahko recept poljubno spreminjamo.
V večji lonec, najboljši je seveda kotliček nad odprtim ognjem, zlijemo malo olja ali masti. Ko se mast raztopi, po vrhu izmenično naložimo meso in zelenjavo.
Med vsako plast mesa in zelenjave potresemo z mešanico dišavnic in začimb; čebula, peteršilj, česen, zelena, poper.
Posebej zmešamo belo vino in kis, dodamo sladko ali pekočo mleto rdečo papriko. Mešanico prelijemo po mesu in zelenjavi in prilijemo toliko mlačne vode, da sega do prve tretjine vseh naloženih plasti.
Če jed pripravljamo v ognjevarni posodi, jo pokrijemo s folijo in postavimo v pečico, ki jo ogrejemo na 200 stopinj C.
Čez nekaj časa temperaturo znižamo na 180 stopinj C in jed počasi dušimo do mehkega približno 3 ure.
PREBERITE TUDI: Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici
O AVTORICI PRISPEVKA:
Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.