Iz Jožičine kuhinje: Segedin golaž

Segedin golaž velja za najbolj priljubljeno jed na žlico. Pripravite jo lahko tudi za več dni v naprej. Ambasadorka Jožica pa razkriva svoj domač recept za to okusno jed.
Segedin golaž iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Segedin golaž iz Jožičine kuhinje. (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za 6 oseb:
1 kg svinjskega flama (ali reber, plečeta)
3 žlice olja
30 dkg čebule
4 stroke (zrna) česna
1/2 žlice sladke mlete paprike v prahu
2 žlici paradižnikove mezge
80 dkg kislega zelja
zelenjavna osnova za zalivanje
sol
poper
mleta kumina
lovorjev list

Priprava:
V lonec damo olje, a ne preveč in dodamo sesekljano čebulo. Čebulo pražimo, da rahlo postekleni do svetlo zlate barve. Dodamo meso narezano na kocke (meso narežite po svoji želji). Meso mešamo, da se lepo zapeče. S tem, ko se meso malce zapeče, dobi jed boljši okus in aromo ("žmoht"). Nikoli pri praženju ne zalijemo takoj jedi, vedno počakamo in večkrat premešamo, da bo imela jed boljši okus na krožniku. Ko je meso prepraženo, dodamo lovorjev list, seseskljan česen, sladko mleto papriko, paradižnikovo mezgo, poper in sol ter premešamo. Takoj zalijemo z zelenjavno osnovo (fondom), dodamo še mleto kumino. Vse to se bo dušilo do mehkega, jed pokrijemo in občasno premešamo.

Kislo zelje skuhamo posebej, saj vsebuje veliko kisline, le ta pa preprečuje mesu, da bi se zmehčalo. Ko se meso zduši - zmehča tako, da je primerno mehko, dodamo še prevreto in odcejeno kislo zelje, premešamo in jed prevremo. Če je jed pregosta, dolijemo malo vode, v kateri se je kuhalo zelje. Jedi ni potrebno zgoščevati, ker zraven priporočam koruzno polento.

Za koruzno polento rabite:
1 del koruzne polente (uporabite polento, ker je čas kuhanja precej krajši), mešanico vode in mleka (2 do 3 dele), sol, maslo (za izboljšanje okusa) - lahko tudi olje ali svinjsko mast.

Mešanico mleka, vode in soli zavrite, dodajte maslo. Zakuhajte polento, mešajte z metlico, da ne bo grudic!! Ko je polenta že zakuhana, pa lahko mešate tudi s kuhalnico. Ne pozabite mešati tudi po kotih. Kuhajte 2 do 3 minute. Sledi samo še serviranje.

Polento serviramo na vrh golaža tako kot žličnike. Popečemo lahko tudi nekaj rezin hamburške slanine, za boljši okus in lepši izgled krožnika.
NASVET: če kdo ne uživa svinjskega mesa, ga naj nadomesti z govedino.

Iz Jožičine kuhinje dober tek.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Segedin golaž Iz Jožičine kuhinje
Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Recepti za Martinovo pojedino 4. del: Dušeno rdeče zelje

Še ena izjemno okusna jed, ali priloga, ki jo lahko dod...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.