Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

Jožica je tokrat razkrila recept za slastno skutino potičko.
Skutina potička iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Skutina potička iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Skutina potička (če pa ji date namesto rozin pehtranov posip, boste zadeli v polno)

Za testo rabite:
40 dkg gladke moke
10 dkg ostre moke
8 dkg sladkorja
4 rumenjake
1.5 do 2 dcl mleka
1 dcl olja
4 dkg svežega kvasa
sol (1 čajna žlička polna)
1/2 naribane limonine lupine
1 čajna žlička ruma
Skutni nadev :
1/2 kg fine skute
1 mali lonček kisle smetane (180 gr)
15 dkg sladkorja
2 jajci
5 dkg rozin (ki jih poškropite z 1 čajno žličko ruma)
10 dkg pšeničnega zdroba
1 vanili sladkor
1/2 naribane limonine lupine

Vse sestavine, razen rozin in ruma povežite skupaj.

Pekač: teflon okrogli premera 28 cm

Postavite kvasec (malo mlačnega mleka, malo sladkorja, žlico moke in razdrobljeni kvas), počakajte, da se aktivira.

Obe moki presejte v skledo, ob strani posolite in dodajte limonino lupino,v sredini pripravite jamico za vzhajani kvas.

Posebej v lončku zmiksajte sladkor, rumenjake, vanili sladkor in prlijte mlačno mleko in olje, proti koncu še rum.

Kvas dajte v jamico, ga zagrnite in ob strani prilijte pripravljeno mlečno jajčno mešanico.

Zamesite v gladko testo, ki ne sme biti ne pretrdo in ne premehko, nekaj srednjega.

Vzhajajte na dvakratno količino. Pravilno vzhajano testo razvaljajte, namažite z nadevom, po nadevu potrosite rozine z rumom in zvijte.
Sledi ponovno vzhajanje.

Prepikajte, premažite z beljakom.

Peka v ogreti ventilatorski pečici pri 180 stopinjah /45 minut.
Če je potrebno, po 20 minutah pokrijte.

Potička pride rahla, če nimate ostrega noža, jo boste težko rezali.

PRIPIS: dolžina ribe za kuglof se izračuna tako, da premer okroglega pekača pomnožite z 2 (npr ; če je premer 28 cm krat 2 je 56 cm dolžina zvite ribe, ki jo boste lahko položili v model).

Iz Jožičine kuhinje vam želim prijetno sladkanje ob popoldanski kavici in potički.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...

100% naravni afrodiziaki, ki delujejo močneje kot viagra!

Ste vedeli, da muškatni orešček in klinčki znanstveno p...

Iz Jožičine kuhinje: Ladjice (hitra priprava)

Ko nimam nič sladkega, me rešijo ladjice. Iz shrambe pr...

Festival nabiralništva v Sloveniji

Nabiralništvo je pestro. Je ljubeče do narave. Pa kljub...

Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Torta vas bo naravnost navdušila. Pripravljena iz kokos...

Aktivni vikend v znamenju dobrot iz artičok

V soboto, 27., in nedeljo, 28. maja, bodo v Strunjanu p...

Iz Jožičine kuhinje: Krompirjeve polpete

Poznate tisti rek, ki pravi, da ima "butasti" kmet vedn...

Iz Jožičine kuhinje: Marelična rolada št.2 ali obrni me (podeželska sladica)

Zelo zelo slastna rolada, ki jo enostavno morate poskus...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Iz Jožičine kuhinje: Bombetke

Slastne domače bombetke iz Jožičine kuhinje. Poskusite!...

Iz Jožičine kuhinje: Pečene banane v listnatem testu s sladoledom

Le kdo se nebi posladkal s pečenimi bananami v maslenem...

Letošnja zmagovalka med poticami je makova potica

Strokovna žirija je morala tudi to leto izmed najboljši...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2023 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.