Jih boste po prebranem še jedli?!

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 15.2.2014
Tudi vi večkrat presenetite svoje najbližje z nakupom sladkarije ali sladice? Ko jih boste naslednjič kupovali, se izogibajte tistim, ki so rdeče barve. Vas zanima, zakaj? Presenečeni boste, ko boste prebrali!
Rdeče barvilo pridobivajo iz insektov. (foto: www.sxc.hu)
Rdeče barvilo pridobivajo iz insektov. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Barvilo karmin, imenovano tudi K-karmin, pridobivajo iz kuhanih insektov škrlatov. Tega pa seveda kupci ne vedo, oziroma, malokdo prebere, iz česa je rdeča sladica sploh sestavljena.

»Potrošniki bi se morali zavedati in biti osveščeni o tem, kaj točno se nahaja v hrani, ki jo kupuje,« jer povedala profesorica oddelka za prehrano iz univerze v New Yorku Lisa R. Young.

K sreči pa karmin predstavlja nevarnost le za tiste ljudi, ki so nanj alergični. Rdeče barvilo, ki ga pridobivajo iz žuželk, pa lahko predstavlja težavo tudi za vse tiste, ki uživajo zgolj vegetarijansko ali vegansko hrano.

Zato bi moralo biti na izdelku točno napisano, iz kje se določena sestavina pridobiva. Tega pa za barvilo seveda ni zapisano, na izdelkih najdete napisano le, da je barvilo naravno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Recepti za Martinovo pojedino 5. del: Rdeče zelje s kostanjem

Tokrat vam predstavljamo recept za zadnjo martinovo poj...

Recepti za Martinovo pojedino 3. del: Mlinci

Danes je na vrsti že tretja Martinova pojedina. V prisp...

Recepti za Martinovo pojedino 2. del: Martinova raca

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.