Jih boste po prebranem še jedli?!

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 15.2.2014
Tudi vi večkrat presenetite svoje najbližje z nakupom sladkarije ali sladice? Ko jih boste naslednjič kupovali, se izogibajte tistim, ki so rdeče barve. Vas zanima, zakaj? Presenečeni boste, ko boste prebrali!
Rdeče barvilo pridobivajo iz insektov. (foto: www.sxc.hu)
Rdeče barvilo pridobivajo iz insektov. (foto: www.sxc.hu)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Barvilo karmin, imenovano tudi K-karmin, pridobivajo iz kuhanih insektov škrlatov. Tega pa seveda kupci ne vedo, oziroma, malokdo prebere, iz česa je rdeča sladica sploh sestavljena.

»Potrošniki bi se morali zavedati in biti osveščeni o tem, kaj točno se nahaja v hrani, ki jo kupuje,« jer povedala profesorica oddelka za prehrano iz univerze v New Yorku Lisa R. Young.

K sreči pa karmin predstavlja nevarnost le za tiste ljudi, ki so nanj alergični. Rdeče barvilo, ki ga pridobivajo iz žuželk, pa lahko predstavlja težavo tudi za vse tiste, ki uživajo zgolj vegetarijansko ali vegansko hrano.

Zato bi moralo biti na izdelku točno napisano, iz kje se določena sestavina pridobiva. Tega pa za barvilo seveda ni zapisano, na izdelkih najdete napisano le, da je barvilo naravno.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Ob pečenem kostanju se prileže tudi divje kostanjevo pivo!

Kako bi gledali, če bi vam na primer za malico postregl...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...

PREVIDNO: Morebitne posledice beljenja zob

Najpogostejša neželena posledica po beljenju zob je pre...

Nabiranje gob: 15 napotkov za varno (in do narave spoštljivo) nabiranje gob

Naši gozdovi so v tem času bogati z gobami, kostanjem t...

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Recept za gratinirane bučke

Iz bučk lahko pripravimo mnoge okusne jedi, primerne so...

Za odličen spanec: 100% naravni uspavalci

Poznate zeliščno mešanico za čaj, ki učinkovito pomaga ...

Iz Jožičine kuhinje: Jogurtova tortica

Izdelave te tortice se lahko loti vsak, tudi tisti, ki ...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.