KUHALNICA: Ocvirkovka

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 22.2.2016
V prispevku boste našli okusen in enostaven recept za najboljšo ocvirkovko!
Specite sami okusno ocvirkovko. (foto: Fala)
Specite sami okusno ocvirkovko. (foto: Fala)
Specite sami okusno ocvirkovko. (foto: Fala) Kvas Fala je pri peki nepogrešljiv. (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za testo potrebujemo: 1 kocka kvasa Fala, 2,5 dl mleka, 80 dag moke, 18 dag jogurta, 12 dag masla, 4 dag sladkorja, 3 jajca, 2 mali žlički soli

Za nadev potrebujemo: 30 dag ocvirkov (oz. po okusu), 1 mala žlička sladkorja

Priprava:
Kvas Fala raztopimo v toplem mleku in ga prilijemo k moki. Dodamo ostale sestavine brez masla in pazimo, da sol ne pride v stik s kvasom. Zamešamo kvašeno testo in med mešanjem dodajamo na lističe narezano maslo. Najprej mešamo počasi, na koncu na najvišji hitrosti, da se sestavin dobro povežejo med seboj. Ko postane testo gladko, ga pokrijemo in damo na toplo vzhajati. Testo je nekoliko bolj mehko, zato bo pečena ocvirkovka še bolj mehka in puhasta.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Ocvirke prepražimo, da postanejo lepo hrustljavi (količino ocvirkov prilagodimo osebnemu okusu), spočito testo razvaljamo. Testo premažemo z ocvirki, posujemo s sladkorjem in po potrebi s soljo, če so ocvirki manj slani ter zvijemo v zavitek. Zavitek položimo v namaščen model in damo ocvirkovko vzhajati na toplo.

Ko je ocvirkovka vzhajala, jo premažemo z mešanico rumenjaka in mleka, na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico. Pečemo približno eno uro pri 175 °C, da se lepo zapeče (v glinenem modelu se bo pekla nekoliko dlje kot kovinskem).

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za božično jed: Svinjska mrežna pečenka (+recept za omako in pražen krompir)

December je tudi čas, ko je pri nas na praznični mizi p...

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Iz Jožičine kuhinje: Medeni piškoti

V prispevku boste našli recept za okusne medene piškote...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.