Prisrčni in okusni velikonočni zajčki bodo razveselili tako otroke kot odrasle.
Potrebujemo: 60 ml mleka, 1 zavitek suhega kvasa, 75 g sladkorja, 400 g moke, 250 g skute, 1 jajce, žlička pomarančne arome, ščepec soli, 75 g mehkega masla, rozine za okras, sladkor za posip.
Mleko segrejemo toliko, da je mlačno. Kvas stopimo v mleku. Dodamo žličko sladkorja in moke. Pustimo, da vzhaja.
V posodi zmešamo moko, skuto, jajce, sladkor, pomarančno aromo in ščepec soli.
Dodamo mleko s kvasom in vse gnetemo v kuhinjskem robotu oziroma z ročnim mešalnikom. Dodamo še maslo in testo gnetemo tako dolgo, da postane gladko in prožno ter se lepo loči od posode. Če je treba, dodamo še nekaj moke.
Kvašeno testo pustimo pokrito vzhajati na toplem 45 minut.
Pekač obložimo s peki papirjem. Testo na rahlo pomokani delovni površini z rokami pregnetemo in ga nato razvaljamo okoli 1 cm debelo. Iz testa z modelčkom v obliki zajčka izrežemo piškote.
Zajčke položimo na pekač, jih okrasimo z rozinami za oči, pri nekaterih zarežemo ušesa in jih posipamo z malo sladkorja.
Nato zajčke pustimo vzhajati še enkrat za 15 minut. Pečico segrejemo na 200 °C. Velikonočne zajčke pečemo v ogreti pečici na srednjem vodu od 10 do 12 minut, da se zlato rjavo obarvajo. Vzamemo jih ven in jih ohladimo.
Nasvet
Zajčke lahko pred pečenjem premažemo z razžvrkljanim rumenjakom, tako bodo namreč dobili lepo rumeno barvo. Za okrasitev je primeren tudi grobo zrnati sladkor.
Še več okusnih receptov boste našli tukaj.