Nov internetni hit: namesto jutranje kave skodelica kostne juhe?

Moje zdravje > Alternativa | piše: K.M. | 9.4.2024
Bi zamenjali pitje kave s pitjem kostne juhe? To je namreč nov internetni hit. Vplivneži iz tujine pravijo, da bi morali jutranjo skodelico kave zamenjati za jutranjo skodelico kostne juhe. Zakaj?
Si predstavljate, da namesto kave zjutraj spijete kostno juho? (Foto: Freepik.com)
Si predstavljate, da namesto kave zjutraj spijete kostno juho? (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Nekateri tuji vplivneži trdijo, da naj bi nam skodelica vroče jutranje kostne juhe pomagala do več energije, kot pa skodelica kave. Za piko na i bi se s pitjem kostne juhe, namesto kave, izognili še negativnim vplivom, ki jih ima lahko kofein na telo pri nekaterih ljudeh. Vplivneži celo pravijo, da jim je kostna juha pomagala še do čistejše kože in boljše prebave.

Da je uživanje kostne juhe sicer varno za večino ljudi, in je lahko zdrav dodatek k prehrani, pravi tudi Kristin Draayer, dietetičarka, certificirana svetovalka za prehrano in osebna trenerka. "Seveda, če juho uživamo v zmernih količinah.«

Nov trend na družabnih omrežjih je pod drobnogled vzela spletna stran Health.com, kjer raziskujejo, zakaj bi morda želeli svoji jutranji rutini pitja kave zamenjati s pitjem kostne juhe.

Kakšne dobrobiti prinaša uživanje kostne juhe?

Kot piše omenjeni spletni vir, naj bi imela kostna juha več pozitivnih učinkov (kar je tudi eden izmed razlogov, da nekateri vplivneži pijejo zjutraj juho namesto kave): lajšala naj bi bolečine v sklepih, blagodejno vplivala na črevesje, izboljševala videz kože in preprečevala nastanek gub. Vendar pa spletni vir dodaja, da znanstveni dokazi niso dovolj trdni in oprijemljivi. Kostna juha sicer velja za bogat vir beljakovin in vsebuje pomembna mikrohranila. Ena skodelica goveje kostne juhe (pripravljena iz ekološke govedine) naj bi vsebovala 9 gramov beljakovin, kar je 18 % dnevne vrednosti. Poudariti je potrebno, da so sicer za človeka beljakovine izredno pomembne, saj jih med drugim potrebujemo za rast mišic. Verjetno nam pitje kostne juhe zjutraj, zaradi bogate sestave, lahko pomaga tudi, da smo dlje siti in bomo zato manj verjetno posegli po nezdravih prigrizkih.

Razlike med kavo in kostno juho

Razlike so sicer velike. Kostna juha in kava nimata veliko skupnega. Razlikujeta se po okusu, sestavi, pripravi, barvi, vonju itn. Če boste zjutraj začeli piti kostno juho namesto kave, vas torej čaka precej velika sprememba. Poleg tega ena skodelica kave vsebuje približno 2 kaloriji, enaka količina kostne juhe vsebuje približno 40 kalorij. Vendar pa, če boste v kavo dodali sladkor ali smetano, se bo njena energijska vrednost precej povečala. "Pitje kostne juhe je lahko boljša izbira od kave, še posebej, če kavi dodate veliko sladkorja," pravi Wan Na Chun, registrirani dietetik za spletni vir Health.com.

Izpostaviti je potrebno še eno pomembno razliko. Kostna juha vsebuje veliko natrija medtem, ko ga kava vsebuje zelo malo. To je pomembna informacija za vse, ki imajo težave s hipertenzijo, bolezni srca ali bolezni ledvic oz. povečano tveganje za njihov nastanek.

VIR: https://www.health.com/

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Kava Kostna juha Internetni hit Vplivneži
Morda te zanima tudi:

Jesenska trojica: 3 najbolj zdravilna jesenska zelišča (piše zeliščarka)

Ko se listi obarvajo zlato, in svež jesenski zrak prine...

Iz Jožičine kuhnje: Pripravki iz rožmarina (vino, liker, čaj, sol, kopel...)

Rožmarin raste in uspeva v toplih sredozemskih krajih, ...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Kako pripravimo najbolj okusen TELEČJI PAPRIKAŠ?

Paprikaš je tradicionalna jed, ki izvira iz madžarske k...

Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradiciona...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.