Pametno organizirajte shrambo in nikoli več ne zavrzite nobene hrane

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj zmanjšate količine odpadne hrane v vašem gospodinjstvu in s tem ravnate bolj odgovorno do okolja in vaše denarnice. To lahko storite v 6 preprostih korakih.
Kako učinkovito organizirati shrambo, da nikoli več ne boste zavrgli hrane? (Foto: Freepik.com)
Kako učinkovito organizirati shrambo, da nikoli več ne boste zavrgli hrane? (Foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Več kot polovico živilskih odpadkov ustvarijo gospodinjstva. Odpadki hrane (pre)večkrat predstavljajo tista živila, na katera smo preprosto pozabili. Običajno so skrita v ozadju kuhinjske shrambe, njihov rok uporabe pa je omejen.

Z dobro organizacijo shrambe lahko preprečite ali vsaj zmanjšate količine odpadne hrane v vašem gospodinjstvu in s tem ravnate bolj odgovorno do okolja in vaše denarnice. To lahko storitev v 6 preprostih korakih.

1. Odstranite živila s pretečenim rokom

V prvem koraku prestavite vsa živila iz vaše shrambe na kuhinjski pult ali jedilno mizo. Dobro preglejte vse izdelke in odstranite tiste s pretečenim rokom. Če boste pregledovali izdelke neposredno v shrambi, boste zagotovo spregledali kakšnega, ki ni več uporaben. Če boste police shrambe spraznili, jih boste tudi lažje očistili.

2. Živila razdelite na kategorije

Hrano z dobrim rokom uporabe razporedite v kategorije, kot so testenine, žita, kosmiči, izdelki za peko, prigrizki in podobno. Določite jim mesto v shrambi. Za boljšo preglednost in funkcionalnost uporabite košare za kategorije in doze za shranjevanje za odprta živila, ki jih uporabljate pogosteje.

3. Zložite živila po datumu uporabnosti

Živila shranjujte po datumu uporabnosti. V ospredje postavite živila s krajšim rokom uporabe, v ozadje pa tista z daljšim. Tako boste iz shrambe vedno vzeli prehrambeni izdelek, ki ga morate porabiti prej, s tem pa posledično zmanjšali možnost, da bi hrana potekla.

4. Označite kategorije živil

Vse košare in police označite z imeni kategorij izdelkov, doze za shranjevanje pa označite z imenom izdelka in datumom uporabe. Tako boste vi in vaši družinski člani v prihodnje lažje našli živila, ki jih potrebujete, zaradi boljše preglednosti bolj optimalno vodili zaloge hrane in vedno odložili izdelke nazaj na pravo mesto.

5. Živila s kratkim rokom uporabe hranite v posebni košari

Če imate na zalogi večje količine hrane, shrambo preglejte večkrat letno. Tako ne boste spregledali tistih prehrambenih izdelkov, ki so pred rokom izteka. Če opazite, da hranite kar nekaj takih izdelkov, jim namenite posebno košaro. Ta košara deluje kot opomnik, kaj morate uporabiti čim prej. Označite jo s posebno nalepko, ki vas opominja na krajši rok uporabe.

6. Ne kupujte spontano

Pred vsakim nakupom pripravite seznam živil, ki jih potrebujete. Seznam naj vsebuje tiste izdelke iz shrambe, ki jih morate nadomestiti kot tiste, ki jih boste potrebovali v kratkem za pripravo obrokov. Tako ne boste pozabili živil, ki jih redno uporabljate in po nepotrebnem kupovali hrano, ki jo že imate na zalogi.

O AVTORICI ČLANKA

Avtorica članka Tadeja se profesionalno ukvarja z organizacijo prostora in strankam pomaga pri ureditvi doma. Več o njenem delu lahko nadete na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Organizacija shrambe Hrana Zavržena hrana Živila
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Kako zaščititi pridelke pred točo, pozebo, sušo, poplavo (odgovarja strokovnjakinja)?

Vse bolj smo priča ekstremnim vremenskim pojavom, ki na...

Ideja za kosilo: Goveji zrezki v čebulni omaki

Goveji zrezki v čebulni omaki so odlična ideja za kosil...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Zavihječa

Na različnih področjih jo različno poimenujejo (zavihje...

Recept: Zelenjavna mineštra (+skrivnosti priprave dobre mineštre)

Pripravili bomo zelenjavno mineštro z belim fižolom in ...

Tradicionalne velikonočne jedi za žegen in njihova simbolika

Ko pripravljamo hrano za tradicionalni velikonočni blag...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Iz Jožičine kuhinje: Polpete iz mesa in bučk

Odličen recept za zelenjavno-mesne polpete, ki prihaja ...

Neverjetno, kako zelo uporabna je citronska kislina (nasveti iz babičine beležke)

Naša ambasadorka Jožica Ostrožnik je z nami delila drag...

Iz Jožičine kuhinje: Metin sirup

Težko se upreš okusu metinega sirupa, ki te prijetno od...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2024 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.